To WTF της ημέρας: Κι όμως το Netflix έκανε ριάλιτι το Squid Game
- 16 ΙΟΥΝ 2022
Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που έχει στη διάθεσή του το Netflix είναι το Squid Game, το νοτιοκορεατικό δράμα, που κατάφερε να συναρπάσει ολόκληρο τον κόσμο πέρυσι. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα:
Το Squid Game κυκλοφόρησε πριν από εννέα μήνες. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να γίνει. Και μπορεί να έχει ανακοινωθεί μια δεύτερη σεζόν, πιθανώς θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για την πρεμιέρα της. Δεδομένου μάλιστα του φινάλε της πρώτης σεζόν, οποιαδήποτε νέα επεισόδια είναι πιθανό να είναι ριζικά διαφορετικά, από οτιδήποτε έχουμε ήδη δει. Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, με άλλα λόγια.
Πώς μπορεί λοιπόν το Netflix να μεγιστοποιήσει την αγάπη μας για το διασκεδαστικό, βίαιο Squid Game, παρά όλη αυτή την αβεβαιότητα; Αποφασίζει να κάνει το Squid Game πραγματικότητα.
Squid Game: The Challenge
Λίγους μήνες πριν ο συνδιευθύνων σύμβουλος της streaming πλατφόρμας, Ted Sarandos είχε προειδοποιήσει: «Το σύμπαν του Squid Game, μόλις ξεκίνησε». Ο ίδιος τοποθέτησε το Squid Game στην κατηγορία του ανερχόμενου μπουκέτου franchise ψυχαγωγίας του Netflix που η εταιρεία θεωρεί ότι έχουν δυνατότητες ανάπτυξης εκτός της βασικής υπηρεσίας ροής. Ζωντανές εμπειρίες, παιχνίδια και εμπορεύματα είναι μερικές από τις πρώτες ιδέες που εξετάστηκαν.
Κάπως έτσι το Netflix τελικά ανακοίνωσε «το μεγαλύτερο reality show στην ιστορία της τηλεόρασης». Το Squid Game: The Challenge, θα είναι ένα παιχνίδι 10 επεισοδίων, όπου 456 ανταγωνιστές από όλο τον κόσμο θα διεκδικήσουν 4,56 εκατομμύρια δολάρια. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών, πρέπει να μιλούν αγγλικά και να είναι διαθέσιμοι για έως και 4 εβδομάδες στις αρχές του 2023 για τα γυρίσματα.
Καθώς οι παίκτες αγωνίζονται σε μια σειρά δοκιμασιών – παιχνιδιών εμπνευσμένων από τη σειρά -συν τις εκπληκτικές νέες προσθήκες- οι στρατηγικές, οι συμμαχίες και ο χαρακτήρας τους θα τεθούν σε δοκιμασία, με τις αποχωρήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Ό,τι έφτιαξε το σύμπαν του Squid Game, θα είναι εδώ. Οι μάσκες, οι στολές, ο κοιτώνας, η γιγάντια γυάλα γεμάτη χρήματα. Στο παιχνίδι θα λάβει μέρος και ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς, Seong Gi-hun, ως ο παίχτης νούμερο 456. Η ανατριχιαστική κούκλα που σκοτώνει με ένα βλέμμα δεκάδες ανθρώπους. Οκ, προφανώς αυτό το τελευταίο δεν πρόκειται να συμβεί στο reality Squid Game: The Challenge. Και αυτή είναι η μεγάλη, γκρίζα περιοχή του show.
Η γκρίζα ζώνη
Στην περιγραφή της σειράς διαβάζουμε: «Εκατοντάδες απένταροι παίκτες δέχονται μια παράξενη πρόσκληση να συναγωνιστούν σε παιδικά παιχνίδια. Μέσα, τους περιμένει ένα δελεαστικό έπαθλο – μοιραία επικίνδυνο».
Η πλοκή της σειράς βάζει πρωταγωνιστές ανθρώπους, οι οποίοι ενώ προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, έχουν ένα μόνο κοινό: Τη φτώχεια και τη δυστυχία. Αυτοί λοιπόν, λαμβάνουν μια περίεργη, αλλά άκρως δελεαστική πρόκληση, με την οποία έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 45,6 δισ. γουόν. Έπαθλο το οποίο διεκδικούν τελικά 465 άνθρωποι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι 456 συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν σε φαινομενικά αθώα παιδικά παιχνίδια. Ωστόσο, όποιος δεν τα καταφέρει, δεν χάνει απλά την ευκαιρία να διεκδικήσει το χρηματικό έπαθλο, αλλά την ίδια του τη ζωή.
Η ουσία του Squid Game είναι ότι το χρηματικό έπαθλο ήταν μια μεταγενέστερη σκέψη. Μόλις το πρώτο άτομο πυροβολήθηκε, οι αγωνιζόμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για αγώνα επιβίωσης. Μια λάθος κίνηση και ήξεραν ότι θα αντιμετωπίσουν βέβαιο θάνατο. Το διακύβευμα ήταν πολύ υψηλότερο από όσο θα περίμενε κανείς. Σε αντίθεση με την τηλεοπτική σειρά, στην οποία τα πάντα είναι ζωή ή θάνατος, το χειρότερο σενάριο για αυτό τον διαγωνισμό, είναι να αποχωρήσει κάποιος χωρίς τα κέρδη των 4,56 εκατομμυρίων δολαρίων.