Τριφτή μηλόπιτα με έξτρα επικάλυψη βρώμης
- 11 ΝΟΕ 2015
Το μυστικό της συνταγής αυτής είναι η έξτρα τραγανή επικάλυψη βρώμης και οι ξηροί καρποί που κάνουν την crunchy διαφορά!
Ο Λευτέρης Σαββίδης δημοσιογράφος στο news247.gr και κρυφό ταλέντο στη μαγειρική μας αποκαλύπτει τη μυστική του συνταγή στο Cookle.gr.
Υλικά για μια μηλόπιτα 30 εκατοστών
Για τη ζύμη: 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια
Για τη γέμιση: 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
4 μεγάλα ξινόμηλα
1 σφηνάκι κονιάκ
50 γρ. σταφίδες
4 κ.σ. καρύδια σπασμένα
1 κ.γ. κανέλα
Για την extra crunchy επιφάνεια: 1/2 φλιτζάνι δημητριακά βρώμης με ξηρούς καρπούς
50 γρ. βούτυρο
Όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προετοιμασία
-Για τη ζύμη βάλε το βούτυρο, το αλεύρι, το ξύσμα και τη βανίλια σε ένα μπολ. Δούλεψε με τα χέρια σου ώσπου να πάρεις ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα.
-Πίεσε τα υλικά να φορμάρεις δύο μπαλάκια από τη ζύμη σου. Προσπάθησε το ένα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, για να γίνει η βάση της μηλόπιτας. Τύλιξε κάθε μπάλα σε μεμβράνη και βάλε στην κατάψυξη για 20′ λεπτά.
-Στο μεταξύ, μούλιασε τις σταφίδες στο κονιάκ να φουσκώσουν. Βάλε σε ένα μπολ την κανέλα, την μαύρη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες (αφού τις στραγγίξεις). Τρίψε το μήλο στο χοντρό του τρίφτη και ανακάτεψέ το με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
-Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC
-Βγάλε τη ζύμη από την κατάψυξη και τρίψε στο χοντρό του τρίφτη (παίζει πολύ τρίψιμο σε αυτή τη συνταγή) μέσα σε μια ταρτιέρα ή φόρμα 30 εκατοστών. Άπλωσε τα τρίμματα καλά, χωρίς όμως να πιέσεις ιδιαίτερα τη ζύμη για να μείνει αφράτη.
-Πάνω από τη βάση στρώσε τη γέμιση να πάει παντού.
-Τρίψε τώρα το δεύτερο κομμάτι της ζύμης να σκεπάσεις τα μήλα στο ταψί σου. Εδώ θα μπορούσες να τη βάλεις στο φούρνο για ψήσιμο… μισό λεπτό
-Ανακάτεψε σε ένα μπολ το βούτυρο, τα δημητριακά και το αλεύρι να γίνουν κι αυτά σαν ψίχουλα. Πασπάλισε πάνω από τη μηλόπιτα και τώρα είσαι έτοιμος για ψήσιμο.
-Ψήσε για 45′ λεπτά περίπου να πάρει ελαφρύ χρώμα, αλλά όχι να ροδίσει ιδιαίτερα. Βγάλε από το φούρνο και σέρβιρε.
Tip no 1: Τρώγεται και σκέτη, αλλά εγώ σκέφτηκα να την πασπαλίσω με λίγη καραμέλα και ζάχαρη άχνη. Μετά βέβαια, υπάρχει και το παγωτό ή μια ζεστή κρέμα που θα απογειώσει το γλυκό.
Tip no. 2: Μην ξεγελαστείς και την αφήσεις πολύ στο φούρνο. Το χρώμα της δεν παίρνει πολύ και θα σου καεί από κάτω.