ΚΡΕΑΣ

Τσικνοπέμπτη: 4 τέλειες σως για να μαρινάρεις το κρέας που θα ψήσεις

Shutterstock

Είναι Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου το σωτήριο έτος 2018, αλλά όχι οποιαδήποτε Πέμπτη. Η πιο αλήτικη Πέμπτη του χρόνου. Μια Πέμπτη για τους αληθινούς άρχοντες του φαγητού, για τους μερακλήδες ψήστες της καρδιάς μας. Τέλος πάντων είναι Τσικνοπέμπτη. Ας πούμε λοιπόν ότι αγνόησες τον σωρό από αφίσες που κυκλοφορούν τη δεδομένη ημέρα από ταβέρνες που διαφημίζουν το κρέας και το γλέντι τους και αποφάσισες να καλέσεις δυο, τρεις, δεκαπέντε φίλους, να παρεις μερικά δεκάδες κιλά κρέας και κρασί και να τσικνίσεις απλά και «λιτοδίαιτα» στο σπίτι.

Και μπράβο σου που είσαι τόσο μαστόρισσα.

Για το πώς και πού θα ψήσεις το κρέας, τι κάρβουνα θα βάλεις ή σε ποια σκάλα θα ψήσεις δε θα μπούμε στα χωράφια σου (εσύ ξέρεις καλύτερα). Επειδή όμως θέλουμε να συμβάλλουμε στον κόπο σου και στο τραπέζι που θα ετοιμάσεις, θα σου προτείνουμε μαρινάδες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα για το κρέας ή το κοτόπουλο που θα στολίζει το κέντρο του τραπεζιού σου.

Μαρινάδα για αρνίσια παϊδάκια

(Τα υλικά είναι για 2 κιλά παϊδάκια)

Με λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη

1/2 κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ή 1½ κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυµάρι, τριμμένα)

70 γρ. μουστάρδα

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

70 ml ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

χυμός λεμονιού (όσο θέλεις)

Με σκόρδο και κρεμμύδι

2 φλ. ελαιόλαδο

3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

3  σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2-3 φύλλα δάφνη

χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

Και στις δύο περιπτώσεις, ανακατεύεις τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ (ή μέσα σε ένα ταψί) και βυθίζεις μέσα σε αυτό τα παϊδάκια. Σκεπάζεις με διαφανή μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα (ιδανικά όμως αν μπορείς να τα αφήσεις 4-5 ώρες το αποτέλεσμα θα είναι 5 φορές καλύτερο).

Μαρινάδα για παϊδάκια κοτόπουλο

(Τα υλικά είναι για 2 κιλά παϊδάκια)

Με μπύρα και μέλι

1 μπουκάλι μπύρα μαύρη

2 1/2 κ.σ. μέλι

1 φλ. ελαιόλαδο

Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

αλάτι/πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Με γιαούρτι και κάρυ

2 κεσεδάκια  στραγγιστό γιαούρτι

2/3 κούπας ελαιόλαδο

4 κ. σ. γλυκό κάρυ

1 τριμμένο κρεμμύδι

λίγο αλάτι/ πιπέρι

Ομοίως, ανακατεύεις τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ (ή μέσα σε ένα ταψί) και βυθίζεις μέσα σε αυτό τα παϊδάκια. Σκεπάζεις με διαφανή μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα (ιδανικά όμως αν μπορείς να τα αφήσεις 4-5 ώρες το αποτέλεσμα θα είναι 5 φορές καλύτερο).

Exit mobile version