TIPS

5 βήματα για να καθαρίσεις έναν λερωμένο τοίχο και να κάνεις το σπίτι σου να λάμπει

Shutterstock

Σίγουρα το καθάρισμα των τοίχων δεν είναι προτεραιότητα στις δουλειές του σπιτιού. Αν όμως έχεις παιδί ή κατοικίδιο μπορεί πολύ άνετα να γίνει προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι μία δουλειά που πρέπει να γίνεται (θα σου μιλήσω και για τη συχνότητα) και μία διαδικασία που μπορεί να φαίνεται βουνό, αλλά είναι απλή και θα κάνει τον χώρο σου να λάμπει. Φυσικά υπάρχουν τα βήματα για να καθαρίσεις σωστά έναν λερωμένο τοίχο και να τον κάνεις να δείχνει σαν φρεσκοβαμμένος.

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας έχω σκεφτεί να καθαρίσω μέχρι και το ταβάνι του σπιτιού. Επειδή αυτό είναι κομματάκι υπερβολή, το βλέμμα μου κατέβηκε λίγο πιο χαμηλά και συγκεκριμένα έπεσε στον τοίχο. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι κι εσύ, αν το σπίτι σου θες να είναι πραγματικά καθαρό πρέπει να καθαρίζεις τους τοίχους μία φορά τον χρόνο. Αν έχεις στο σπίτι σου κατοικίδιο τότε σίγουρα ξέρεις ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνεται πιο συχνά, αλλά λίγο πιο τοπικά. Δηλαδή αν μιλάμε συγκεκριμένα για έναν λερωμένο τοίχο. Η διαδικασία είναι πιο απλή από ό,τι φαντάζεσαι.

Για αρχή θα χρειαστείς 2 λεκανάκια, 2 καθαρά σφουγγάρια, ένα καθαρό υφασμάτινο πανί, ήπιο υγρό απορρυπαντικό (το απορρυπαντικό πιάτων δουλεύει μία χαρά), νερό και στεγνές πετσέτες.

Πριν βάλεις σαπούνι στον λερωμένο τοίχο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις τον λερωμένο τοίχο είναι να ξεσκονίσεις την επιφάνεια. Αν δεν το κάνεις, θα μεταφέρεις την βρωμιά και τη σκόνη ακόμα και σε σημεία που δεν είναι λερωμένα. Μπορείς να το κάνεις με ένα καθαρό υφασμάτινο πανί και με μία επίπεδη καθαρή και στεγνή σφουγγαρίστρα σε σημεία που δεν φτάνεις.

Προστάτευσε το πάτωμα

Πριν αρχίσεις να σαπουνίζεις τον τοίχο βεβαιώσου ότι το πάτωμα του σπιτιού σου δεν θα γεμίσει νερά –και θα βγάλεις κι άλλες δουλειές. Για αυτό θα χρειαστείς ένα στεγνό ύφασμα ή έναν μουσαμά που θα απλώσεις πάνω στο πάτωμα μπροστά από το σημείο που πρόκειται να καθαρίσεις.

Σαπούνισε τον λερωμένο τοίχο απαλά

Γέμισε 2 λεκανάκια με νερό. Στο ένα ανακάτεψε 1 κουταλιά της σούπας σαπούνι ανά 4 φλιτζάνια νερό. Χρησιμοποίησε το ένα από τα μαλακά σφουγγάρια και σαπούνισε τον τοίχο.

Μόλις έχεις σαπουνίσει την επιφάνεια που θες και αφού περιμένεις για 5 λεπτά, χρησιμοποίησε το καθαρό σφουγγάρι και το λεκανάκι με το σκέτο νερό για να απομακρύνεις τη σαπουνάδα (αν το νερό λερώνεται τότε φρόντισε να το αλλάζεις). Τέλος σκούπισε με μία στεγνή πετσέτα.

Μην χρησιμοποιείς χημικά καθαριστικά

Αν ο τοίχος σου είναι περισσότερο λερωμένος για να καθαρίσει απλά με νερό και ήπιο σαπούνι, τότε δοκίμασε το ξίδι ή τη σόδα. Ρίξε σε μία λεκάνη με ζεστό νερό μία κούπα ξίδι και τρίψε απαλά τον λεκέ με ένα καθαρό και μαλακό σφουγγάρι. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω –ούτε να ξεπλύνεις.

Στην περίπτωση που ο λεκές είναι ακόμα πιο επίμονος σε ένα μπολ με ζεστό νερό πρόσθεσε μαγειρική σόδα και ανακάτεψε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βάλε μία μικρή ποσότητα από το μείγμα πάνω σε ένα καθαρό σφουγγάρι και τρίψε με προσοχή. Χρησιμοποίησε τέλος, ένα καθαρό πανί με νερό και καθάρισε το σημείο.

Αν μιλάμε για έναν μικρό λεκέ τοπικά, τότε ένα μωρομάντηλο μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Άφησε τον τοίχο να στεγνώσει

Ένα πολύ σημαντικό (και τελευταίο) βήμα είναι να ανοίξεις τις μπαλκονόπορτες και να αφήσεις τον χώρο σου να αεριστεί πολύ καλά. Και μόλις έχει πια στεγνώσει εντελώς βάλε πίσω ότι αντικείμενα αφαίρεσες για να τον καθαρίσεις.

Exit mobile version