LIFE

Βραβεία Όσκαρ: Η εντυπωσιακή αλλαγή στους κανονισμούς που προκάλεσε αντιδράσεις

AP Photo

Τα Oscars το πήρανε απόφαση και υποσχέθηκαν ότι εφεξής, θα υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση εθνικοτήτων και ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στις ταινίες. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορείς να υποβάλεις συμμετοχή στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία, αν δεν πληροίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2024, και είναι αποτέλεσμα διαμαρτυριών που κρατούν εδώ και χρόνια για την έλλειψη αντιπροσώπευσης και συμπεριληπτικότητας από ανθρώπους διαφορετικών φύλων και εθνικοτήτων. Εν ολίγοις, όσοι δημιουργούν ταινίες που προορίζονται για τα βραβεία Όσκαρ, θα πρέπει να προσλαμβάνουν ηθοποιούς και προσωπικό στην παραγωγή που να ανήκουν στις ομάδες των γυναικών, των μαύρων, των ΛΟΑΤΚΙ και ατόμων με αναπηρίες.

Τα 4 σημαντικά κριτήρια στα νέα Όσκαρ

Τα κριτήρια αυτά δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τους ηθοποιούς, την ομάδα παραγωγής αλλά και όσους κάνουν πρακτική και σε εκείνους που ασχολούνται με το κομμάτι της Ανάπτυξης του κοινού. Ως προς το κομμάτι του cast, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 βασικός ρόλος που να εκπροσωπεί τις κατηγορίες που αναφέρθηκαν στην αρχή, ενώ το υπόλοιπο cast θα πρέπει να συμπεριλάβει, σε ποσοστό 30%, ανθρώπους από αυτές τις κατηγορίες. Το ίδιο ισχύει και για την πλοκή της ταινίας. Θα πρέπει να ακουστεί τουλάχιστον μία ιστορία που να αφορά γυναίκες ή άτομα άλλων εθνικοτήτων ή ΛΟΑΤΚΙ άτομα ή ανθρώπους με αναπηρίες.

Στο κομμάτι της παραγωγής, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 πρόσωπα σε ηγετικούς ρόλους και 6 άτομα σε θέσεις, όπως οι σεναριογράφοι ή ο βοηθός σκηνοθέτη. Και σε αυτήν την πε΄ριπτωση, το συνολικό team της παραγωγής θα πρέπει να περιλαμβάνει 30% ανθρώπων από αυτές τις κατηγορίες. Αντίστοιχα, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο άνθρωποι που θα κάνουν την πρακτική τους (επί πληρωμή) στην ταινία και θα ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες.

Οι αντιδράσεις

Θα μου πεις ότι αυτά είναι εξαιρετικά νέα και πως ήταν καιρός να υπάρξουν εξελίξεις και να γίνουν τα αυτονόητα. Η απουσία των γυναικών στα περισσότερα βραβεία είναι ηχηρή και οι λοιπές ομάδες είτε δεν συμμετέχουν είτε είναι πάντα η μειοψηφία. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι που ναι μεν χάρηκαν, αλλά θεωρούν ότι είναι μία απόφαση που «μπάζει νερά». Ίσως επειδή τα κριτήρια είναι πολύ συγκεκριμένα.

«Αν αυτή η αλλαγή δώσει μία ευκαιρία στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, τότε μιλάμε για επιτυχία. Αλλά δεν συμφωνώ με το ότι θα υπάρξουν παραγωγές που θα απορριφθούν επειδή δεν θα πληρούν τα κριτήρια», έγραψε η blogger ταινιών Sasha Stone. Ο ηθοποιός Nick Searcy θεωρεί ότι τα βραβεία Όσκαρ είναι κάτι που μοιραζόμαστε όλοι και πως τώρα έγινε ένα όπλο ενάντια σε όσους διαφωνούν. Όπως συνέβη και με το NBA.

Τι δήλωσαν οι υπεύθυνοι

Οι νέοι κανονισμοί δημιουργήθηκαν από τους DeVon Franklin και Jim Gianopulos, τους οποίους εμπνεύστηκαν από το British Film Institute Diversity Standards, το οποίο χρηματοδοτεί αρκετές βρετανικές ταινίες και καθορίζει τα standards για τα βραβεία BAFTA. Ωστόσο, προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της Ακαδημίας.

«Αυτό το άνοιγμα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό, τόσο στο θέμα των δημιουργών των ταινιών όσο και για το κοινό που τις παρακολουθεί. Η Ακαδημία δεσμεύεται ότι θα παίξει ζωτικό ρόλο στο να γίνει αυτό πραγματικότητα», ήταν η επίσημη γραπτή ανακοίνωση.

Exit mobile version