ΕΡΕΥΝΑ

Βρέθηκε ο τρόπος που μπορεί να οδηγήσει στο «χακάρισμα» της γήρανσης του ανθρώπινου σώματος

Pexels

Η αξία της αγοράς των επεμβάσεων και των ευρύτερων διαδικασιών αισθητικής χειρουργικής εκτιμάται πως θα φτάσει στα 50.5 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2027. Παγκοσμίως. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των επεμβάσεων -και διαδικασιών- αφορούν στον αγώνα της ανθρωπότητας εναντίον του χρόνου. Η συγκεκριμένη «μάχη» έχει και άλλα «όπλα» που χρησιμοποιούμε. Είναι αρκετό να σου πω ότι οι ερευνητές έχουν προβλέψει πως έως το 2030, τα έσοδα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα αντιγήρανσης θα έχουν ξεπεράσει τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θεωρείς πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη ματαιοδοξία του ανθρώπου; Επίτρεψε μου να σου πω κάτι και κρίνεις μετά: μεταξύ των ερευνών που γίνονται σε εργαστήρια από επιστήμονες παγκοσμίως, είναι και αυτές για να ανακαλυφθεί πώς προκύπτει η γήρανση. Όχι μόνο αυτή που βλέπουμε στο πρόσωπο και το σώμα, αλλά και στα εντός μας – που πάντα παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Ζούμε μεν, στο 2021, αλλά το ανθρώπινο σώμα εξακολουθεί να είναι ο πιο περίπλοκος μηχανισμός που ακόμα δεν έχει αποκωδικοποιηθεί – σε μεγάλο ποσοστό. Δεν υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις για τους ακριβείς τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το μυαλό μας ή η συνείδηση ή πώς προκύπτει πλήθος ασθενειών και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να τις νικήσει. Όλα αυτά είναι work in progress.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο iScience, στις 23/7 είχε ως τίτλο «τα κοινά χαρακτηριστικά της γήρανσης δεν εμφανίζονται στη δροσόφιλα που αναπτύσσεται χωρίς βακτηριακή μικροβιοκοινότητα». Βαρέθηκες; Δεν θα έπρεπε. Και θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως το γιατί.

Fact 1: Η δροσόφιλα είναι γένος δίπτερων εντόμων. Το πιο γνωστό εξ αυτών χρησιμοποιείται στη βιολογία -και δη τη γενετική- ως πρότυπος οργανισμός γιατί μεταξύ πολλών άλλων, διαθέτει γονίδια που μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα.

Fact 2: Η ανθρώπινη μικροβιοκοινότητα, στον οργανισμό του ανθρώπου υπάρχουν και ζουν μαζί πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που «ασχολούνται» με τη διατήρηση της υγείας μας, την τροποποίηση του μεταβολισμού και τη φυσική ανοσολογική μας κατάσταση. Έχουν σχέση με την παχυσαρκία, τις φλεγμονές στο έντερο, το μεταβολικό σύνδρομο, την κίρρωση ήπατος, τα αυτοάνοσα, την αθηροσκλήρυνση κλπ.

Επιστήμονες έκριναν πως αν αποκωδικοποιήσουν τις λειτουργίες της, θα μπορούν να εντοπίσουν το γονίδιο που ευθύνεται για την αντιγήρανση.

Νευρολόγοι του National Institutes of Health (NIH), που είναι ο κύριος οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε θέματα βιοϊατρικής και δημόσιας υγείας (διαθέτει 6000 ερευνητές) ενημέρωσαν πως η μελέτη τους έδειξε πως υπάρχει η δυνατότητα να «χακάρουν» επιστήμονες το μηχανισμό γήρανσης του ανθρώπινου σώματος.

Ο Edward Giniger, PhD, επικεφαλής ερευνητής Ινστιτούτου νευρολογικών διαταραχών και εγκεφαλικών του ΝΙΗ και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι «για δεκαετίες, οι επιστήμονες αναπτύσσουν λίστα με κοινά γονίδια γήρανσης. Υπήρχε η πεποίθηση πως αυτά ελέγχουν τη διαδικασία γήρανσης σε όλο το ζωικό βασίλειο: από τα σκουλήκια και τα ποντίκια έως τους ανθρώπους. Προς μεγάλη μας έκπληξη, ανακαλύψαμε πως μόνο το 30% αυτών των γονιδίων μπορεί να εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα βοηθήσουν τους ιατρικούς ερευνητές, να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που έχουν ως συνέπεια διάφορες διαταραχές, οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία».

Διαπιστώθηκε ότι

α) η γονιδιακή έκφραση που αλλάζει κατά τη γήρανση είναι απόκριση στη μικροβιοκοινότητα, τουλάχιστον στο 70% των περιπτώσεων.

β) ο μεταβολισμός, η ανοσία και η απόκριση στο στρες, επίσης συνδέονται με τη μικροβιοκοινότητα.

Οι νέες πληροφορίες που προέκυψαν από τη μελέτη της δροσόφιλας (aka μύγα του ξιδιού) είναι ότι «βρήκαμε κάποια γονίδια που ρυθμίζουν το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να εντοπίσουμε ποια γονίδια συνδέονται πραγματικά με τη διαδικασία της γήρανσης. Αν θέλουμε να τη νικήσουμε, πρέπει να βρούμε ακριβώς ποια γονίδια ρυθμίζουν αυτό το ρολόι».