Ώριμες μπανάνες; Φτιάξε τούρτα μπανόφι (αμέσως)
- 9 ΣΕΠ 2016
Είχες δώσει υπόσχεση στον εαυτό σου. Θα τρως φρούτα καθημερινά. Είχε δίκιο η γιαγιά σου που κάθε φορά που σου μιλούσε αντί για αντίο έλεγε ''ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα''. Και την άκουσες. Πηγαίνεις λαική κάθε Παρασκευή, αυτό και μόνο λέει πολλά για τη στήριξη της απόφασής σου.
Αφού έμαθες τα πιο παράξενα πράγματα για τις μπανάνες, κατέληξες πως είναι το φρούτο σου. Την παίρνεις και στο γραφείο χωρίς να λερώσεις τσάντα και να χρειαστείς μαχαίρι για να την καθαρίσεις.
Η φρουτιέρα, δώρο της πεθεράς σου από τη Σίφνο, κοσμεί το τραπέζι της κουζίνας. Δίνει και ευρωπαϊκό αέρα στη διακόσμηση του σπιτιού.
‘Έλα όμως που οι μπανάνες αυτή τη φορά δε φαγώθηκαν. Τις κοιτάς ώριμες και μαυρισμένες και δεν μπορείς να τις φας, δε σου πάει και η καρδιά να τις πετάξεις. Μία λέξη θα σου πω και θα καταλάβεις. Μπανόφι. Να σου πω κι ακόμα μία για να συνεννοηθούμε. Σιελόρροια.
Τούρτα μπανόφι για να τρέχουν τα σάλια, να αδειάσει και η φρουτιέρα να πάρεις αχλάδια που είναι και εποχής.
Η συνταγή του mamapeinao.gr θα γίνει από τις αγαπημένες σου. Προετοιμασία 35 λεπτά και μετά καλή όρεξη.
Υλικά
250 γρ. μπισκότα digestive
100 γρ. βούτυρο
3 μπανάνες ώριμες
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ξύσμα από κουβερτούρα
Εκτέλεση
Σε σταθερό μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μούλτι χτυπάμε τα μπισκότα μέχρι να θρυμματιστούν. Βάζουμε τα μπισκότα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Με κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου.
Σε βουτυρωμένη φόρμα δαχτυλίδι ή ταρτιέρα μεσαίου μεγέθους αδειάζουμε το μείγμα μπισκότου. Με κουτάλι στρώνουμε τη βάση, πιέζοντας καλά στη βάση. Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε και περιμετρικά της φόρμας ή της ταρτιέρας για σχέδιο. Σε αυτήν την περίπτωση θα διπλασιάσουμε την ποσότητα μπισκότου και βουτύρου. Κατόπιν βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο.
Σε κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού, χωρίς να κοχλάσει. Αμέσως χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς και να πάρει το χρώμα που έχει η καραμέλα γάλακτος. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε παράλληλα για να μην καεί και καραμελώσει το ζαχαρούχο γάλα. Προσπαθήστε να μη σκουρύνει πολύ το γάλα όσο βράζει, αλλιώς θα σκληρύνει όταν κρυώσει. Το επιθυμητό χρώμα είναι ξανθό.
Αποσύρουμε από την φωτιά και μέσα στην κατσαρόλα κοσκινίζουμε το κακάο και 1/2 φλιτζ. από την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες. Τις στρώνουμε τη μια δίπλα στην άλλη πάνω στην κρύα βάση μπισκότου στην φόρμα. Κατόπιν περιχύνουμε με το ζαχαρούχο.
Βάζουμε το μπανόφι στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα και με το ξύσμα σοκολάτας.