Yolocaust: Το project ενάντια στις selfies στο βερολινέζικο Μνημείο του Ολοκαυτώματος
- 11 ΜΑΡ 2017
Η κουλτούρα των selfies έχει μπει τόσο δυναμικά στην καθημερινότητα που συχνά χάνεται το μέτρο τόσο ως προς τη φωτογραφία που καταλήγει ο καθένας να τραβήξει και τελικά να κοινοποιήσει κάθε φορά, όσο και στην τοποθεσία που επιλέγει να το κάνει.
Αυτό ακριβώς συνέβαινε για καιρό και με το Εβραϊκό Νεκροταφείο του Βερολίνου, όπου νεαροί ως επί το πλείστον επισκέπτες συνήθιζαν να τραβούν selfie είτε μπροστά, είτε πάνω στους τάφους των νεκρών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες επισκέπτριες του μνημείου επιδόθηκαν σε ασκήσεις yoga (!) πάνω στους τάφους, αναρτώντας σχετική φωτογραφία στα social media.
Τέτοιου είδους εικόνες ήταν που κινητοποίησαν τον Εβραίο καλλιτέχνη, Shahak Shapira, που ζει και δραστηριοποιείται στο Βερολίνο και ξεκίνησε το project “Yolocaust” (yolo+holocaust). Το project αυτό είχε ως στόχο να καυτηριάσει έως και κατακρίνει τις “παιχνιδιάρικες” selfie των επισκεπτών στο Εβραϊκό Νεκροταφείο κάνοντας ένα πολύ απλό photoshop: πίσω από τις πόζες των νεαρών, έβαζε φωτογραφίες με πτώματα Εβραίων, αποστεωμένες φιγούρες ζωντανών-νεκρών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.ο.κ.
Το project έγινε viral, το μήνυμα που ήθελε ο Shapira να περάσει διαδόθηκε παγκόσμια κι έφτασε μέχρι και στους νεαρούς που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, οι οποίοι μέσα σε λίγο καιρό έστειλαν email στον καλλιτέχνη, εκφράζοντάς του τη λύπη τους για τις “ατυχείς” selfie και ζητώντας του να βγάλουν τις φωτογραφίες τους από το project, ενώ εκείνοι έσβησαν τις αντίστοιχες δικές τους από τους λογαριασμούς τους στα social media.