ΠΑΙΔΙ

5 συμβουλές για να διαχειριστείς ένα πεισματάρικο παιδί

Pexels

Η ανατροφή ενός επίμονου και πεισματάρικου παιδιού απαιτεί υπομονή, ηρεμία και σταθερότητα.

Ένα πεισματάρικο παιδί είναι αποφασιστικό και παθιασμένο. Όμορφα χαρακτηριστικά. Η στάση του μπορεί να είναι προκλητική μερικές φορές, αλλά με υπομονή και συνέπεια, μπορείς να βοηθήσεις ένα επίμονο παιδί, να γίνει ένα ανεξάρτητο και με ελεύθερη σκέψη πλάσμα. Μην εκπλαγείς όταν αυτό το πείσμα καταλήξει να είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να διδάξεις συμβιβασμούς και να βρεις ισορροπία όταν πρέπει να διαχειριστείς ένα πεισματάρικο παιδί.

5 συμβουλές για να διαχειριστείς ένα πεισματάρικο παιδί

Πώς να διαχειριστείς ένα πεισματάρικο παιδί – Δώσε επιλογές

Στα παιδιά με πεισματάρικη φύση αρέσει να είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους. Δώσε τους πολλές ευκαιρίες να έχουν εξουσία στη ζωή τους. Άφησε τα να κάνουν επιλογές όπως τι να φορέσουν, ποιο χρώμα φλιτζανιού να χρησιμοποιήσουν ή με ποια κούνια να παίξουν στο πάρκο.

Μπορείς να δίνεις επιλογές που θα οδηγήσουν σε καλές αποφάσεις με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα, όταν κάνει κρύο έξω, αν θα διαλέξει ένα ροζ ή ένα μπλε πουλόβερ δεν έχει σημασία. Θα καταλήξει να φοράει κάτι που θα το ζεστάνει. Αν θέλει να φάει μήλο ή ένα πορτοκάλι για σνακ. Σε κάθε περίπτωση, τρώει φρούτα.

Κόψε ταχύτητα

Μερικές φορές το «πείσμα» δεν είναι πραγματικά πείσμα. Για παράδειγμα, ίσως ζητηθεί από το παιδί να κάνει κάτι που δεν έχει ακόμη τις δεξιότητες να κάνει. Ή ίσως έχει κατακλυστεί από το περιβάλλον και δεν έχει μάθει ακόμη πώς να αντιμετωπίζει αυτά τα συναισθήματα. Πάρε μια βαθιά ανάσα, κάνε ερωτήσεις και άκου τι έχει να πει το παιδί. Ίσως είναι το κλειδί για να μάθεις τι κρύβεται κάτω από τη συμπεριφορά του.

Πώς να διαχειριστείς ένα πεισματάρικο παιδί – Η δύναμη της ρουτίνας

Ενώ θέλεις να αφήσεις το παιδί να είναι ο εαυτός του και να κάνει ατομικές επιλογές μόνα του, πρέπει επίσης να ορίσεις κάποιους κανόνες. Ο ευκολότερος τρόπος επιβολής των κανόνων είναι να υπάρχει μια καθορισμένη ρουτίνα. Να κάνεις τα μαθήματά του αμέσως μετά το σχολείο. Η ώρα του ύπνου να είναι η ίδια κάθε βράδυ. Με μια συγκεκριμένη ρουτίνα, το παιδί θα μάθει τι πρέπει να κάνει και θα είναι ανεξάρτητο, χωρίς να χρειάζεται την επίβλεψή σου.

Οι κανόνες είναι μέρος της ζωής και η εκμάθησή τους στο σπίτι θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει πώς να ζει μέσα σε μια κοινότητα. Σύμφωνα με τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι κανόνες βοηθούν στη δημιουργία δομής. Και ενώ τα παιδιά παραβιάζουν κανόνες, είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις συνέπειες όταν παραβιάζονται.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι συζητήσεις κανόνων και ορίων πρέπει να γίνονται εκ νέου. Είναι καλό να του παραχωρείς εξουσία και να έχει προσδοκίες, ώστε να κατανοήσει το σκεπτικό πίσω από αυτές.

Με οδηγό το παράδειγμα

Εσύ έχεις τη συμπεριφορά που θέλεις να επιδεικνύει το παιδί σου. Εάν απαντήσεις με πείσμα κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής κατάστασης, το παιδί πιθανότατα θα ακολουθήσει τα βήματά σου.

Αναγνώρισε τα συναισθήματά του, βοήθησε το να βρει λύσεις και εξασκηθείτε  μαζί σε τεχνικές ηρεμίας όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει. Χρειάζεται υπομονή και συνέπεια, αλλά αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες, ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες.

Θυμήσου πως οι θετικές ενισχύσεις, όπως ο έπαινος ή μια αγκαλιά, μπορούν να βοηθήσουν πολύ.

Πώς να διαχειριστείς ένα πεισματάρικο παιδί – Διάλεξε τις μάχες σου

Μερικά παιδιά πρέπει να μάθουν μέσα από την εμπειρία. Έτσι, όσο κι αν προσπαθείς να εμποδίσεις ένα πεισματάρικο παιδί να μην κάνει κάτι, μπορεί να το κάνει έτσι και αλλιώς. Ως γονέας πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν θα πληγωθεί πολύ κάνοντας κάτι. Αλλά τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο ακούγοντας, αλλά και κάνοντας πράγματα. Μπορείς να δίνεις προειδοποιήσεις αντί για οδηγίες. Είναι καλύτερα να περάσει από νωρίς σε αυτή τη διαδικασία, πριν θέσει τον εαυτό του σε πραγματικό κίνδυνο.

Exit mobile version