5 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα παιδί που να έχει καλή συμπεριφορά
- 3 ΔΕΚ 2021
Αναρωτιέσαι αν εφαρμόζεις τις κατάλληλες μεθόδους για να μάθεις στα παιδιά να συμπεριφέρονται ακολουθώντας τρόπους καλής συμπεριφοράς, αλλά και με σεβασμό προς τους γύρω τους; Τηρώντας μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού, μπορείς να πετύχεις το επιθυμητό.
Τι σημαίνει καλή συμπεριφορά;
Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται καλά. Θέλουν φιλικά παιδιά, παιδιά που λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Παιδιά που κάνουν αυτό που τους λένε, που δεν μπλέκουν σε καβγάδες στο σχολείο. Παιδιά που δεν πειράζουν άλλα παιδιά. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού που συμπεριφέρεται καλά είναι δύσκολη υπόθεση.
Ο λόγος είναι εν μέρει η ιδιοσυγκρασία (ταπεραμέντο). Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μερικά παιδιά ακολουθούν τους κανόνες και μερικά άλλα, όχι. Αλλά κυρίως η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι μιλάμε για μια συνεχή εξαντλητική διεργασία που απαιτεί να προσβλέπουμε πάντα στον τελικό στόχο: Ένα παιδί με καλή συμπεριφορά
Η παιδίατρος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Boston Children’s Hospital και βοηθός καθηγητή στην Παιδιατρική του Harvard, Claire McCarthy, συμβουλεύει:
Παιδιά και καλή συμπεριφορά – Ξεκίνημα από νωρίς
Μπορεί να είναι χαριτωμένο όταν ένα μωρό (12-18 μηνών) χτυπάει κάποιον και είναι απίθανο να προκαλέσει πολύ κακό, αλλά αν περιμένεις μέχρι την προσχολική ηλικία ή αργότερα για να γίνεις σαφής ότι το να χτυπάμε δεν είναι αποδεκτό, πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολο.
Το παιδί δικαιολογημένα θα μπερδευτεί: Αν κάτι είναι εντάξει μέχρι τώρα, γιατί δεν είναι εντάξει πια; Όσο πιο νωρίς διδαχθεί ένα παιδί ότι το να χτυπάμε ή να δαγκώνουμε δεν είναι αποδεκτό και ότι το «όχι» σημαίνει πραγματικά «όχι», τόσο το καλύτερο.
Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη προϋπόθεση σε αυτό: Είναι σημαντικό να καταλάβετε πού βρίσκεται αναπτυξιακά το παιδί σας. Ένα μωρό 12-18 μηνών χτυπάει όχι για να είναι κακό παιδί. Χτυπάει από απογοήτευση και θυμό, ή λύπη. Ένα παιδί 2 ετών έχει εκρήξεις θυμού και απογοήτευσης, όχι για να σας εκδικηθεί ή για να καταστρέψει την ημέρα σας. Το κάνει για τους ίδιους λόγους που ένα μωρό χτυπάει.
Η ιδέα εδώ είναι να βοηθήσετε το νήπιο να καταλάβει καλούς και κακούς τρόπους για να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσεις τι είναι ικανό να κάνει το παιδί. Υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να ζητήσουμε από οποιοδήποτε παιδί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης.
Να είσαι συνεπής
Αν το να πηδά επάνω στον καναπέ είναι διασκεδαστικό και η μαμά και ο μπαμπάς λένε μερικές φορές «όχι» και άλλες φορές το αφήνουν να το κάνει, είναι βέβαιο ότι το παιδί θα προσπαθήσει να το ξανακάνει.
Αν πάντοτε λέτε «όχι», τότε το παιδί σας μαθαίνει τους κανόνες του σπιτιού και είναι λιγότερο πιθανό να πηδάει επάνω στον καναπέ. Έτσι και έχετε πει «όχι» σε κάτι, πρέπει να είναι πάντοτε όχι. Πράγμα που μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά όχι εξαντλητικό, αν επιλέξετε τις μάχες σας.
Κάθε οικογένεια έχει τη δική της δυναμική και τους δικούς της κανόνες. Κάθε συμπεριφορά που πληγώνει κάποιον (συμπεριλαμβανομένου του να πληγώσουμε τα συναισθήματά του) ή που είναι επικίνδυνη θα πρέπει πάντοτε να είναι «όχι». Είναι επίσης καλό να διδάξετε στα παιδιά ότι ορισμένες καταστάσεις (όπως θρησκευτικές λειτουργίες ή δημόσια μέσα μεταφοράς) απαιτούν μια πιο ήσυχη και λιγότερο δραστήρια συμπεριφορά. Διδάξτε τα να σέβονται τους άλλους (να είναι ευγενικά και να μοιράζονται).
Για όλους τους υπόλοιπους κανόνες μπορείτε να αποφασίσετε από μόνοι σας. Ίσως το να πηδάει επάνω στον καναπέ είναι αποδεκτό στο σπίτι σας.
Να δείχνεις αγάπη
Να είσαι πολύ θετική στις καλές συμπεριφορές ή όταν συνεργάζεται και σταματάει μια κακή συμπεριφορά.
Όταν το παιδί συμπεριφέρεται καλά, έχουμε την τάση να το θεωρήσουμε σαν κάτι δεδομένο ή απλώς νιώθουμε ανακουφισμένοι, αλλά το παιδί αξίζει έπαινο που ακολουθεί τους κανόνες – όχι μόνο τιμωρίες όταν δεν το κάνει. Επίσης, είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με το παιδί και να του δείχνεις ότι είσαι αφοσιωμένη σε αυτό. Αυτό βάζει την πειθαρχία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και το βοηθά να συμπεριφερθεί καλύτερα για χάρη σου.
Παιδιά και καλή συμπεριφορά – Να δίνεις το καλό παράδειγμα
Δεν μπορείς να περιμένεις να λέει το παιδί «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», αν εσύ δεν το κάνεις. Να φέρεται καλά στους άλλους, αν εσύ δεν το κάνεις. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι τα παιδιά πάντοτε προσέχουν πολύ περισσότερο αυτά που κάνουμε παρά αυτά που λέμε. Ακριβώς όπως ο Γκάντι: «Nα είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Να είσαι το πρόσωπο που θέλεις να γίνει το παιδί σου.
Extra tip
Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, μίλα με έναν ειδικό παιδοψυχολόγο. Μερικά παιδιά είναι πιο δύσκολα από άλλα, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μερικές φορές και οι γονείς χρειάζονται βοήθεια. Μη διστάσεις να ζητήσεις αν τη χρειαστείς. Αυτό θα σε κάνει καλύτερο γονιό.