ΠΑΙΔΙ

6 πολύτιμες συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών

Unsplash

Το να μεγαλώνει κανείς παιδιά, είναι ένα από τα πιο δύσκολα και ικανοποιητικά πράγματα στον κόσμο. Είναι αυτό που κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει λιγότερο προετοιμασμένος να αναλάβει. Η συζήτηση γύρω από τι σημαίνει «καλή» ανατροφή για ένα παιδί, είναι τεράστια και υπάρχουν διάφορες σχολές και απόψεις επί του ζητήματος. Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι, είναι ότι σίγουρα όλα τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά, χρειάζονται αγάπη, να είναι και να νιώθουν ασφαλή. Προχωρώντας τη συζήτηση λίγο παραπέρα, οι ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας, συμφωνούν σε μερικές γενικές αξίες, που αποτελούν βασικούς πυλώνες για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, 6 από τις οποίες εξετάζουμε παρακάτω.

Ο σημαντικός ρόλος της αυτοεκτίμησης στην ανατροφή των παιδιών

6 πολύτιμες συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών Pexels

Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους από μωρά, όταν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Ο τόνος της φωνής σου, η γλώσσα του σώματός σου και κάθε έκφραση απορροφώνται από τα παιδιά. Τα λόγια και οι πράξεις των γονέων επηρεάζουν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το να επαινείς λοιπόν τα επιτεύγματα του, όσο μικρά κι αν είναι, τα γεμίζει με περηφάνια. Διάλεξε τα λόγια σου προσεκτικά και με ενσυναίσθηση, ακόμα κι αν κάνουν λάθη.

Όρια και κανόνες

Η πειθαρχία είναι απαραίτητη στην ανατροφή των παιδιών, αφού ο βασικός στόχος της, είναι να τα βοηθήσει να επιλέξουν αποδεκτές συμπεριφορές και να μάθουν τον αυτοέλεγχο. Μπορεί να δοκιμάσουν τα όρια που τους θέτεις, αλλά χρειάζονται αυτά τα όρια για να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενήλικες. Οι κανόνες και τα όρια βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σου και να αναπτύξουν αυτοέλεγχο. Μία προειδοποίηση: Δεν μπορείς να πειθαρχήσεις τα παιδιά επειδή αντιμιλούν τη μια μέρα και να το αγνοήσεις την επόμενη. Το να είσαι συνεπής άρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όταν βάζεις όρια και κανόνες.

Χρόνος για τα παιδιά

Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς και τα παιδιά να κάνουν πράγματα μαζί, πόσο μάλλον να περάσουν ποιοτικό χρόνο. Αλλά οι ειδικοί επιμένουν, πως μάλλον δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τα παιδιά. Τα παιδιά που δεν παίρνουν την προσοχή που θέλουν από τους γονείς τους, συχνά συμπεριφέρονται άσχημα, διεκδικώντας λίγη από την προσοχή που θέλουν. Μην αισθάνεσαι όμως ενοχές αν ως εργαζόμενος γονέας, δεν έχεις τον χρόνο που θα ήθελες να έχεις κοντά στο παιδί σου. Είναι τα πολλά, μικρά πράγματα που κάνεις στην καθημερινότητα, που θα θυμάται.

Η σημασία των καλών προτύπων στην ανατροφή των παιδιών

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να ενεργούν βλέποντας τους γονείς τους. Πριν ξεσπάσεις λοιπόν μπροστά στο παιδί σου, σκέψου το εξής: Θέλεις να συμπεριφέρεται έτσι το παιδί σου όταν είναι θυμωμένο; Καλό επίσης είναι να ξέρεις ότι τα παιδιά σε παρακολουθούν συνεχώς. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βίαια παιδιά, συνήθως έχουν ένα πρότυπο επιθετικότητας στο σπίτι. Πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάς να συμπεριφέρεσαι φέρεσαι στο παιδί σου, με τον τρόπο που περιμένεις να σου φερθούν και οι άλλοι.

Η επικοινωνία ως προτεραιότητα

Δεν μπορείς να περιμένεις από τα παιδιά να κάνουν τα πάντα απλώς και μόνο επειδή εσύ, ως γονιός, «το λες». Θέλουν και αξίζουν εξηγήσεις, όσο και οι ενήλικες. Αν δεν αφιερώσεις χρόνο για να εξηγήσεις τον λόγο για τον οποίο τους ζητάς κάτι, τα παιδιά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις αξίες και τα κίνητρά μας και αν έχουν κάποια βάση. Φρόντισε λοιπόν να υπάρχει ανοιχτή και ξεκάθαρη επικοινωνία. Κάνε προτάσεις, πρόσφερε επιλογές και διαπραγματεύσου. Τα παιδιά που συμμετέχουν από κοινού στη λήψη αποφάσεων με τους γονείς τους, έχουν περισσότερα κίνητρα να τις ακολουθήσουν.

Η ανατροφή των παιδιών δεν έρχεται με οδηγίες χρήσης

Tο να μεγαλώνεις παιδιά μπορεί να είναι μια απαιτητική και πολλές φορές τρομακτική, εμπειρία. Ειδικά αν ανησυχείς ότι δεν θα κάνεις (όλα) τα πράγματα σωστά. Αλλά, όπως σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της ζωής μας, τα λάθη είναι αναπόφευκτα και στο κεφάλαιο «ανατροφή παιδιού». Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και γνωρίζοντας πως κανένας δεν γεννήθηκε με εγχειρίδιο «τέλειος γονιός» γραμμένο στο DNA του, μπορείς να ξεκινήσεις να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Δεν θα έχεις πάντα ούτε όλες τις λύσεις, ούτε όλες τις απαντήσεις να προσφέρεις στο παιδί σου. Κι αυτό είναι απολύτως ok. Το να αναγνωρίζεις τους περιορισμούς σου, αλλά και τις προσωπικές σου ανάγκες δεν είναι ένδειξη ανεπάρκειας ή εγωισμού. Σημαίνει απλώς ότι νοιάζεσαι και για τη δική σας ευημερία, κάτι που είναι μια άλλη σημαντική αξία για κάθε παιδί.