ΠΑΙΔΙ

7 φράσεις για να ηρεμήσεις το παιδί όταν κλαίει

iStock

Δεν είναι μυστικό ότι το κλάμα ενός παιδιού μάς κάνει να νιώθουμε άβολα. Απλά σκέψου πόσο άγχος νιώθεις, όταν το μικρό σου βάζει τα κλάματα χωρίς προφανή λόγο. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας ενός νεογέννητου είναι να κλαίει, ωστόσο, εξακολουθούμε να το βλέπουμε ως κάτι που πρέπει να «διορθωθεί». Μόλις αυτό το βρέφος γίνει νήπιο που περπατάει και μιλάει, μερικές φορές περιμένουμε να επεξεργάζεται τα συναισθήματα με τον τρόπο που κάνουμε εμείς, αντί με τον τρόπο που έκαναν πάντα: Με ένα καλό, δυνατό κλάμα.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας, έχει μια άμεση αντίδραση απέναντι σε ένα παιδί που κλαίει, κάνοντάς μας έτοιμους να βοηθήσουμε και μάλιστα γρήγορα. Όταν ένα παιδί κλαίει, σχεδόν αυτόματα πυροδοτεί την απόκριση μάχης ή φυγής (fight or flight response), αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό και μας ωθεί σε δράση, ακόμα κι αν αυτό το παιδί δεν είναι δικό μας.

φράσεις για να ηρεμήσεις το παιδί όταν κλαίει Pexels

Ένα παιδί που κλαίει δεν είναι απαραίτητα λυπημένο

Για πολλά παιδιά, το κλάμα δεν είναι αντανάκλαση λύπης. Είναι ένας τρόπος επεξεργασίας οποιουδήποτε συναισθήματος. Μπορεί να κλαίνε από θυμό, απογοήτευση, φόβο, ενθουσιασμό, σύγχυση, άγχος ή ακόμα και ευτυχία. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί επίσης να μην έχουν τη λεκτική ικανότητα και την αυτογνωσία να εξηγήσουν πώς αισθάνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ρωτάς ένα παιδί που κλαίει «Γιατί κλαις;», σπάνια θα πάρεις μια χρήσιμη απάντηση.

Η παγίδα του «μην κλαις!» 

Μπορεί να πιστεύεις ότι το να πεις στο μικρό σου: «Σταμάτα να κλαις!» ή «Μην κλαις!» είναι μια πρακτική λύση. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που καταφέρνεις, είναι να το κάνεις να σκεφτεί ότι δεν καταλαβαίνεις πώς νιώθει. Και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να κλαίει. Πιο δυνατά και επίμονα.

Λέγοντας «σταμάτα να κλαις», επίσης, ουσιαστικά λες στο παιδί σου, ότι τα συναισθήματά του είναι άκυρα και ασήμαντα. Ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντος μπορεί να σου φαίνεται ο λόγος, η αποτυχία να αναγνωρίσεις πώς αισθάνεται εκείνη τη στιγμή στερεί και από τους δύο, την ευκαιρία να μάθετε πώς να επεξεργάζεστε αυτό το συναίσθημα με πιο θετικό τρόπο.

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να φαίνεται, πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη συναισθηματικής αυτορρύθμισης του μικρού σου. Κάτι που μπορεί να συμβεί, μόνο όταν συμπεριφέρεσαι με ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, μην του αποσπάς την προσοχή

Πολλοί γονείς επίσης θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις ένα παιδί να σταματήσει να κλαίει, είναι να του αποσπάσεις την προσοχή. Όσο δελεαστικό κι αν είναι, είναι μια εύκολη λύση, που δυστυχώς στερεί από το παιδί, την ευκαιρία να συνδεθεί με τα συναισθήματά του και να μάθει να τα διαχειρίζεται.

Ναι, αν τσακώνεται για ένα παιχνίδι με ένα άλλο παιδί, είναι απολύτως λογικό να αποσπάσεις την προσοχή του με ένα άλλο παιχνίδι. Αλλά αν το παιδί σου κλαίει επειδή το βοήθησες να φορέσει τα παπούτσια του, αντί να το αφήσεις να το κάνει μόνο του, η απόσπαση της προσοχής, πιθανότατα θα το κάνει να κλάψει πιο πολύ, μέχρι να εισακουστεί.

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές μια απόσπαση της προσοχής μπορεί να λειτουργήσει, αλλά συχνά λειτουργεί απλά επιδερμικά, χωρίς να λύνει το πρόβλημα. Δεν βοηθά το παιδί να μάθει πώς να αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση ή συναίσθημα με πιο θετικό τρόπο στο μέλλον.

Τι να πεις στο παιδί σου όταν κλαίει

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς αντιμέτωπη με ένα μικρό παιδί που κλαίει, προσπάθησε να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις. Εάν είσαι θυμωμένη, αγχωμένη ή απογοητευμένη, ό,τι κι αν πεις θα αυξήσει την αγωνία του μικρού. Όταν νιώσεις έτοιμη, με χαμηλή φωνή, δοκίμασε να πεις μία από τις παρακάτω φράσεις:

1. «Είμαστε στην ίδια ομάδα. Θα σε βοηθήσω»

Ακόμα κι αν το παιδί λέει ότι δεν θέλει τη βοήθειά σου, θέλει να νιώθει ότι θα το στηρίξεις όταν σε χρειαστεί.

2. «Βλέπω ότι είναι δύσκολο για σένα»

Αυτή η απλή φράση αναγνωρίζει ότι το ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματά του.

3. «Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένο/απογοητευμένο/φοβισμένο/ανήσυχο και αυτό είναι εντάξει»

Ενίσχυσε την αντίληψη ότι το να νιώθουμε ένα συναίσθημα ακόμα κι όταν αυτό είναι αρνητικό, είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους.

4. «Ήταν πραγματικά λυπηρό/απογοητευτικό/απογοητευτικό»

Η αναγνώριση του γεγονότος που προκάλεσε το κλάμα του παιδιού, το βοηθάει επίσης να δει τι πυροδότησε τα συναισθήματά του και να καταλάβει τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια.

5. «Ας κάνουμε ένα διάλειμμα»

Η απομάκρυνση και των δύο από την κατάσταση, βοηθά το παιδί να καταλάβει ότι μερικές φορές χρειάζεται χώρος και χρόνος για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Το παιδί μπορεί εύλογα να είναι κουρασμένο ή υπερβολικά ανήσυχο και απλώς μπορεί να χρειάζεται ένα ήσυχο, χαλαρωτικό μέρος για μπορέσει να ηρεμήσει.

6. «Σ’ αγαπώ. Είσαι ασφαλής»

Αυτό προκαλεί ουσιαστική συναισθηματική σύνδεση με το παιδί. Μπορεί να χρειαστεί μια αγκαλιά ή να σε κρατήσει από το χέρι για να νιώσει ότι είσαι όντως εκεί για να βοηθήσεις.

7. «Ας βρούμε μια λύση μαζί»

Κάθε γονιός πρέπει να βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Το να βρουν μια λύση που θα βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων τους, τους μαθαίνει πώς να βλέπουν την κατάσταση αντικειμενικά και πώς μπορούν να βρίσκουν πιθανές λύσεις.