ΓΟΝΕΙΣ

7 φράσεις που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

iStock

Όπως έχουμε δει, οι γονείς και οι φροντιστές επιδρούν καθοριστικά στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη ζωή, τα συναισθήματα, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι σε σημαντικό βαθμό, οι άνθρωποι που μπορούν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά και μελλοντικούς, ευτυχισμένους ενήλικες.

Ποιος είναι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μιλήσεις σε ένα παιδί, φροντίζοντας να κρατάς όρια και να επενδύεις στην ευτυχία του; Οι ειδικοί προτείνουν μερικές απλές φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου και οι οποίες επιτρέπουν και να αποδεχτείς τα συναισθήματα ενός παιδιού και να μην παρεκκλίνεις από τους κανόνες σου. Έχοντας αυτά τα βασικά κατά νου, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες φράσεις που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.

8 φράσεις που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

1. «Πρέπει να το σκεφτώ»

Οι γονείς συχνά απαντούν πολύ γρήγορα στα παιδιά τους ή πιστεύουν πως πάντα πρέπει να έχουν μια πρόχειρη λύση. Η φράση «πρέπει να το σκεφτώ» σου δίνει εξουσία, σου κερδίζει χρόνο και εισάγει επίσης την ιδέα ότι οι άνθρωποι σκέφτονται τα πράγματα και σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά πριν βρουν μια απάντηση.

2. «Πώς νιώθεις γι΄αυτό;»

Πολλοί γονείς επαινούν υπερβολικά τα παιδιά τους. Αλλά αντί να στηρίζεις τον ενθουσιασμό σου, στα δικά σου συναισθήματα, μπορείς απλά να ρωτήσεις το παιδί σου πώς νιώθει για κάτι που κατάφερε. Το ωραίο με αυτή τη φράση, είναι ότι δεν χρειάζεται να νιώθεις υποχρεωτικά ενθουσιασμένη με οτιδήποτε κάνει το παιδί, ενώ ταυτόχρονα το ενθαρρύνει το παιδί να έρθει σε επαφή με αυτό που το ίδιο βρίσκει ικανοποιητικό.

3. «Ας δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε»

Μία βροχερή μέρα, ένα παιχνίδι που καταστράφηκε, ένα χατίρι που δεν έγινε ή ένα «μπλιαχ» φαγητό. Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορεί να αναστατώσουν ένα παιδί. Το μυστικό όμως για να βοηθήσεις το παιδί να διαχειριστεί την απογοήτευση του δεν είναι να βιαστείς να το «σώσεις» από αυτή. Αντιθέτως θα πρέπει να το βοηθήσεις να μάθει πώς μπορεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα που το δυσαρεστούν. Μια τέτοια φράση, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα και μαθαίνει στο παιδί να δέχεται τις μικρές ή μεγάλες ήττες. Θα το βοηθήσεις ουσιαστικά να μάθει να προσαρμόζεται και να διαχειρίζεται αυτό που έχει.

4. «Άκου το σώμα σου»

Όταν για παράδειγμα ένα παιδί λέει, «Με πονάει η κοιλιά μου», δεν χρειάζεται να βιαστείς να μοιραστείς το δικό σου συμπέρασμα. Αντίθετα, βοήθησε το να σκεφτεί ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν το σώμα τους και να αναγνωρίζουν διαφορές. Μόλις το παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τι συμβαίνει με το σώμα του, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

5. «Πάρε μια ανάσα» ή «Ας κάνουμε ένα διάλειμμα»

Όλοι πρέπει να κάνουμε μικρά διαλείμματα στην καθημερινότητά μας, αλλά είναι εύκολο να ξεχάσουμε το πώς. Η συγκεκριμένη φράση ωστόσο, βάζει ένα σαφές time out και δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο που συχνά ένα παιδί μπορεί να χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά μαθαίνεις στο παιδί πώς να επιβραδύνει και να διαχειρίζεται αγχωτικές καταστάσεις.

6. «Ας το πάρουμε ξανά από την αρχή»

Όταν το παιδί σου αρνείται να φάει τα λαχανικά του, να μοιραστεί τα παιχνίδια του ή απλά γκρινιάζει για μια βόλτα στο πάρκο, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να του υπενθυμίσεις πώς περιμένεις να συμπεριφερθεί. Η ομορφιά της φράσης είναι ότι το αφήνεις να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη, χωρίς να το κάνεις να ντρέπεται ή να το επιπλήττεις.

7. «Αυτή είναι μια υπέροχη ιδέα»

Το να στηρίζεις τις ιδέες του παιδιού σου θα το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να λύσει αποτελεσματικά τα δικά του προβλήματα. Είτε μιλάμε για ένα παιδί 2 ετών που διαλέγει τι θέλει να φορέσει, είτε για ένα 6χρονο παιδί που αποφασίζει πώς να περάσει ένα απόγευμα ή ένα 8χρονο που συζητά ποια ιστορία θα γράψει, μια τέτοια φράση ουσιαστικά δηλώνει ότι το εμπιστεύεσαι σε ό,τι κι αν σκεφτεί.

Exit mobile version