ΓΟΝΕΙΣ

7 σχόλια που πληγώνουν τα παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνεις

iStock

Τα λόγια έχουν δύναμη, ειδικά όταν απευθύνονται στα παιδιά μας. Συχνά, μέσα στην καθημερινότητα, μπορεί να ξεστομίσουμε φράσεις χωρίς να σκεφτούμε τον αντίκτυπό τους. Ωστόσο, η ψυχολογία δείχνει ότι ακόμα και φαινομενικά αθώα σχόλια μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά σε 7 κοινά σχόλια που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών και πώς μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με πιο υποστηρικτικές εκφράσεις.

1) «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η»

Τα παιδιά βιώνουν έντονα τα συναισθήματά τους, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν τους λέμε «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η», τους δίνουμε το μήνυμα ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία.

Τι να πεις αντί αυτού: «Βλέπω ότι αυτό σε στενοχώρησε. Θες να το συζητήσουμε;». Με αυτόν τον τρόπο, τα βοηθάμε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους υγιώς.

2) «Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον/την αδερφό/ή σου;»

Οι συγκρίσεις μεταξύ αδερφών μπορεί να μειώσουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να δημιουργήσουν περιττό ανταγωνισμό.

Τι να πεις αντί αυτού: «Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι» ή «Εκτιμώ την προσπάθειά σου». Έτσι, αναδεικνύουμε τις μοναδικές ικανότητες κάθε παιδιού.

Σχόλια που πληγώνουν τα παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε

3) «Με απογοήτευσες»

Τα παιδιά επιζητούν την επιδοκιμασία των γονιών τους. Όταν ακούν αυτή τη φράση, μπορεί να νιώσουν ντροπή και ανασφάλεια.

Τι να πεις αντί αυτού: «Αυτή δεν ήταν η καλύτερη επιλογή. Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά». Έτσι, τα ενθαρρύνουμε να μάθουν από τα λάθη τους χωρίς να νιώσουν ότι η αξία τους αμφισβητείται.

4) «Σταμάτα να κλαις, δεν είναι τίποτα σημαντικό»

Ένα παιδί μπορεί να βιώνει κάτι ως μεγάλο γεγονός, ακόμα κι αν για εμάς φαίνεται ασήμαντο.

Τι να πεις αντί αυτού: «Καταλαβαίνω ότι αυτό σε στενοχώρησε. Θες να μου μιλήσεις γι’ αυτό;».  Αυτό βοηθά το παιδί να αισθανθεί ότι τα συναισθήματά του είναι σημαντικά.

5) «Πάντα τα χαλάς όλα»

Τα λάθη είναι φυσιολογικά, αλλά όταν ένα παιδί ακούει διαρκώς ότι «τα χαλάει όλα», μπορεί να χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Τι να πεις αντί αυτού: «Αυτό δεν πήγε όπως ήθελες. Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά;». Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει από τα λάθη του χωρίς να αισθάνεται αποτυχημένο.

Σχόλια που πληγώνουν τα παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε

6) «Γιατί; Επειδή το λέω εγώ!»

Όταν τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν το λόγο πίσω από έναν κανόνα, μπορεί να δυσκολευτούν να τον ακολουθήσουν με συνέπεια.

Τι να πεις αντί αυτού: «Δεν μπορείς να μείνεις ξύπνιος μέχρι αργά γιατί το σώμα σου χρειάζεται ξεκούραση για να νιώθεις καλά αύριο». Έτσι, δίνουμε λογικές εξηγήσεις που ενισχύουν την κατανόηση και τη συνεργασία.

7) «Μακάρι να ήσουν σαν…»

Όταν ένα παιδί ακούει ότι «θα ήταν καλύτερο αν ήταν σαν κάποιος άλλος», αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετό όπως είναι.

Τι να πεις αντί αυτού: «Μου αρέσει πολύ αυτό που είσαι και εκτιμώ τον τρόπο που προσπαθείς». Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση αποδοχής.

Τα όποια σχόλια μπορεί να κάνουμε, διαμορφώνουν τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών. Τα λόγια που επιλέγουμε καθημερινά επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Μπορούμε, με λίγη περισσότερη συνειδητότητα, να καλλιεργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν με αυτοπεποίθηση, συναισθηματική ανθεκτικότητα και αίσθηση προσωπικής αξίας.

Ας επιλέξουμε λοιπόν προσεκτικά τα σχόλια, τα λόγια και τις φράσεις με τις οποίες τους απευθυνόμαστε. Γιατί αυτά γίνονται η εσωτερική φωνή που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.