ΓΟΝΕΙΣ

7 τοξικές φράσεις που πληγώνουν ανεπανόρθωτα τα παιδιά

iStock

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε ως γονείς ή κηδεμόνες, έχει βαθιά επίδραση στα παιδιά, διαμορφώνοντας την αυτοεκτίμησή τους, την ψυχική τους υγεία και τις μελλοντικές τους σχέσεις. Ορισμένες φράσεις, ακόμη κι αν λέγονται άθελά μας ή σε στιγμές έντασης, μπορούν να αφήσουν βαθιά τραύματα, που ακολουθούν τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους.

Σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τοξικές φράσεις συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις. Παρακάτω ρίχνουμε μια ματια σε 7 φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται, τους λόγους που είναι επιβλαβείς και εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνούμε πιο θετικά με τα παιδιά.

1. «Γιατί δεν είσαι όπως ο/η αδερφός/ή σου;»

Η σύγκριση με άλλα παιδιά δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας και ζήλιας. Έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Family Psychology, υποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους συγκρίσεις μειώνουν την αυτοπεποίθηση και αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ αδερφών, προκαλώντας μακροχρόνια προβλήματα σχέσεων.

Εναλλακτική:

«Ο καθένας έχει τα δικά του δυνατά σημεία, και τα δικά σου είναι ξεχωριστά».

2. «Δεν κάνεις τίποτα σωστά»

Αυτή η φράση είναι τοξική αφού ενισχύει την αίσθηση της ανικανότητας. Τα παιδιά που την ακούν συχνά τείνουν να αναπτύσσουν μια εσωτερική κριτική φωνή, που τα αποτρέπει από το να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Σύμφωνα με το Child Development Journal, οι συνεχείς αρνητικές δηλώσεις, συσχετίζονται με την ανάπτυξη χαμηλής αυτοεκτίμησης και φόβου αποτυχίας.

Εναλλακτική:

«Μπορούμε να το ξαναδοκιμάσουμε μαζί! Πιστεύω σε σένα».

3. «Σταμάτα να κλαις, δεν είναι τίποτα»

Η συγκεκριμένη φράση είναι τοξική αφού, απορρίπτει τα συναισθήματα του παιδιού, κάνοντάς το να πιστεύει ότι τα συναισθήματά του δεν έχουν αξία. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η καταπίεση αυτών των εκφράσεων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες διαχείρισης συναισθημάτων στην ενήλικη ζωή.

Εναλλακτική:

«Καταλαβαίνω ότι είσαι στεναχωρημένος/η. Θες να μιλήσουμε για αυτό;».

4. «Αν δεν φας το φαγητό σου, δεν θα σ’ αγαπώ»

Η σύνδεση της αγάπης με την απόδοση ή τη συμπεριφορά, δημιουργεί ανασφάλεια στο παιδί, σύμφωνα με το Journal of Child Psychology and Psychiatry. Μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και δυσκολία στη διαχείριση των σχέσεων αργότερα στη ζωή.

Εναλλακτική:

«Είναι σημαντικό να τρως για να έχεις ενέργεια και υγεία. Θέλεις να δοκιμάσουμε μαζί λίγο ακόμα;».

Τοξικές φράσεις που πληγώνουν τα παιδιά

5. «Είσαι τόσο εγωιστής/εγωίστρια»

Οι χαρακτηρισμοί δημιουργούν μια σταθερή αρνητική εικόνα εαυτού στο μυαλό του παιδιού. Σύμφωνα με την έρευνα του American Psychological Association, οι ετικέτες αυτού του είδους συχνά επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι θέλουμε να μειώσουμε.

Εναλλακτική:
«Καταλαβαίνω ότι θέλεις αυτό, αλλά πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να το λύσουμε μαζί;»

6. «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι»

Η πρόκληση ντροπής, δημιουργεί αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική χρήση αυτής της τοξικής φράσης, μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία του παιδιού, προκαλώντας εσωστρέφεια και φόβο έκφρασης.

Εναλλακτική:

«Αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό, αλλά μπορείς να το διορθώσεις. Είμαι εδώ να σε βοηθήσω».

7. «Μη με ενοχλείς τώρα, είμαι απασχολημένος/η»

Όταν ένα παιδί ακούει αυτή τη φράση επανειλημμένα, αισθάνεται ότι δεν είναι σημαντικό για τον γονέα. Σύμφωνα με έρευνα του Developmental Science Journal, η έλλειψη συναισθηματικής διαθεσιμότητας των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις σχέσεις και στην ανάπτυξη ανασφαλούς προσκόλλησης.

Εναλλακτική:

«Σε παρακαλώ δώσε μου 5 λεπτά και μετά θα είμαι εδώ να σε ακούσω».

Οι λέξεις έχουν δύναμη

Οι λέξεις έχουν δύναμη, ειδικά όταν απευθύνονται σε παιδιά που αναζητούν αναγνώριση και αγάπη. Οι τοξικές φράσεις μπορούν να αφήσουν ανεπούλωτες πληγές που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Αντί λοιπόν να εκφράζουμε αρνητικότητα, μπορούμε να επιλέγουμε πιο θετικές και ενθαρρυντικές εκφράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη. Έτσι, θα δώσουμε στα παιδιά τα εφόδια που χρειάζονται για μια υγιή και ισορροπημένη ενήλικη ζωή.