ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Μητρικός θηλασμός: 8 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

iStock

Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται το επόμενο θαύμα μετά από αυτό της ζωής. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος σίτισης ενός νεογέννητου παιδιού, ενώ τα πλεονεκτήματα για την ίδια τη μητέρα είναι εξίσου σημαντικά.

Μαζί με πλεονεκτήματα όμως, ο μητρικός θηλασμός φέρνει μαζί του και πολλά ερωτήματα στις μέλλουσες και νέες μητέρες. Πότε πρέπει να ξεκινήσεις, πόσο συχνά πρέπει να θηλάζεις, ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία; Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται; Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού (1 – 7 Νοεμβρίου) παρακάτω εξετάζουμε 8 από τους πιο διαδεδομένους μύθους, αλλά και τι πραγματικά ισχύει.

Μητρικός θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες για το επόμενο θαύμα μετά τη ζωή

1. Τα μωρά ξέρουν πώς να θηλάζουν

Τα μωρά γεννιούνται με βρεφικά αντανακλαστικά που μπορούν να βοηθήσουν στον θηλασμό. Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος είναι το ένστικτο του μωρού να πιπιλίζει οτιδήποτε αγγίζει το στόμα του. Το αντανακλαστικό ριζοβολίας είναι όταν, χαϊδεύοντας το μάγουλό του, το μωρό στρέφει το κεφάλι του κι ανοίγει το στόμα του. Αν και το μωρά γεννιούνται με αυτά τα αντανακλαστικά, αυτά δεν εγγυώνται την επιτυχία του θηλασμού. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να διδαχθεί και να εξασκηθεί τόσο από το μωρό όσο και από τη μαμά.

2. Δεν μπορείς να θηλάσεις εάν το μέγεθος και το σχήμα των θηλών σου δεν είναι «τέλειο»

Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικού μεγέθους και σχήματος στήθη και θηλές. Δεν υπάρχει «τέλειο» στήθος για το μητρικό θηλασμό. Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, το μέγεθος του στόματος, των χειλιών και της γλώσσας του κ.λπ. Η ανατομική συμβατότητα μεταξύ της μαμάς και του μωρού, είναι αυτό που κάνει την καλύτερη εμπειρία θηλασμού.

3. Για να έχεις γάλα, πρέπει να πίνεις γάλα

Η κατανάλωση γάλακτος έχει μικρή σχέση με την παραγωγή μητρικού γάλακτος από μια γυναίκα. Είναι, ωστόσο, σημαντικό για τη μητέρα να παραμένει ενυδατωμένη με οποιαδήποτε μορφή υγρού και να καταναλώνει μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Το σώμα θα αντλήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να τα προσθέσει στο μητρικό γάλα. Εάν μια μητέρα υποσιτίζεται, θα υποσιτίζεται περαιτέρω ενώ το σώμα της συνεχίζει να παρέχει στο μωρό τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά.

4. Ο μητρικός θηλασμός δεν πονάει

Ο θηλασμός πονάει ειδικά στην αρχή, άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι η προσαρμοστικότητα που οι μητέρες αναπτύσσουν. Οι θηλές μπορεί να γίνουν ευαίσθητες στην αρχή του θηλασμού, λόγω του αυξημένου επιπέδου ορμονών μετά τον τοκετό και της αυξημένης επαφής με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης μέχρι να βρεις τον σωστό τρόπο τοποθέτησης και στάσης, θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Είπαμε, εξάσκηση και από τη μαμά και από το μωρό.

5. Δεν μπορείς να ξέρεις αν το μωρό παίρνει αρκετό γάλα

Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα που παίρνει ένα μωρό σε κάθε θηλασμό. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, οι οποίες μπορούν να μετρηθούν από την αύξηση βάρους και τις αλλαγές στις πάνες. Σε αυτή την περίπτωση, η ακριβής ποσότητα μητρικού γάλακτος δεν είναι ο σημαντικός παράγοντας καθώς, η ποσότητα του μητρικού γάλακτος και η σύνθεση αλλάζουν. Το σημαντικό είναι ο έλεγχος για αύξηση βάρους του μωρού και εάν οι αλλαγές στις πάνες είναι αρκετές. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πόσο μητρικό γάλα παίρνει το μωρό.

6. Δεν πρέπει να θηλάζεις εάν παίρνεις φάρμακα

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να ενημερώνει τον παιδίατρό της σχετικά με τα φάρμακα που παίρνει ώστε να μπορεί να την καθοδηγήσει. Επίσης μεγάλο εργαλείο βοήθειας είναι και το e-lactancia.org, στο οποίο βρίσκει κανείς τη συμβατότητα δραστικών ουσιών των φαρμάκων με το θηλασμό.

7. Πριν τον θηλασμό πρέπει να πλένεις τις θηλές σου

Το πλύσιμο των θηλών ακριβώς πριν από το θηλασμό δεν είναι απαραίτητο. Όταν τα μωρά γεννιούνται, είναι ήδη πολύ εξοικειωμένα με τις μυρωδιές και τους ήχους της μητέρας τους. Οι θηλές παράγουν μια ουσία που το μωρό μυρίζει και έχει «καλά βακτήρια» τα οποία βοηθούν να χτίσουν το δικό τους υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

8. Θα πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου

Όπως όλοι μας, έτσι και οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Γενικά, τα μωρά εκτίθενται στις διατροφικές προτιμήσεις της μητέρας τους από τη στιγμή που βρίσκονται στη μήτρα. Εάν μια μητέρα αντιλαμβάνεται ότι το μωρό της αντιδρά σε ένα συγκεκριμένο φαγητό που τρώει, είναι καλύτερο να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Exit mobile version