8 τρόποι για να χτίσεις μια πιο δυνατή σχέση με το παιδί σου
- 16 ΦΕΒ 2024
Η πιο σημαντική σχέση με ένα παιδί είναι αυτή που αναπτύσσει με τον γονέα ή τον φροντιστή του. Τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους μέσα από μια θετική σχέση γονέα-παιδιού. Καθώς μεγαλώνουν και αλλάζουν, τα παιδιά κοιτούν τους γονείς τους για να προσδιορίσουν εάν είναι ασφαλή, αν αγαπιούνται ή όχι. Είναι επίσης το θεμέλιο με βάση το οποίο θα χτίσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένα μυστικό εγχειρίδιο ή εγγυημένη προσέγγιση για να διορθώσεις αυτή τη σχέση και πιθανότατα θα συναντήσεις αρκετές δυσκολίες στην πορεία. Ωστόσο, εάν συνεχίσεις να δουλεύεις με στόχο τη βελτίωση της σχέσης, τότε σίγουρα αργά ή γρήγορα, αυτή θα ανθίσει. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 8 τεχνικές θετικής ανατροφής, που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τη σχέση με το παιδί σου, πιο δυνατή.
Δείξε την αγάπη σου
Το ανθρώπινο άγγιγμα και η έκφραση στοργής χρειάζονται σε κάθε στάδιο της ζωής μας για υγιή συναισθηματική και νευροβιολογική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό το παιδί σου να δέχεται την αγκαλιά σου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντιμετώπισε κάθε αλληλεπίδραση ως ευκαιρία να συνδεθείς περισσότερο μαζί του. Χαιρέτισέ το με ζεστές εκφράσεις, φρόντισε να έχετε οπτική επαφή, χαμογέλα και ενθάρρυνε την ειλικρινή αλληλεπίδραση.
Να λες συχνά «σ’ αγαπώ»
Συχνά θεωρείται δεδομένο ότι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, αλλά φρόντισε να του το λες κάθε μέρα, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ακόμη και όταν κάνει κάτι που δεν σου αρέσει. Στην πραγματικότητα αυτό, μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να του υπενθυμίσεις ότι το αγαπάτε άνευ όρων. Ένα απλό «σ’ αγαπώ» μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροχρόνια σχέση με το παιδί σου.
Όρια, κανόνες και συνέπειες
Τα παιδιά χρειάζονται δομή και καθοδήγηση, καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Μίλα λοιπόν στο παιδί σου για το τι περιμένεις από εκείνο και βεβαιώσου ότι σε καταλαβαίνει. Όταν οι κανόνες παραβιάζονται, φρόντισε να υπάρχουν συνέπειες, κατάλληλες για την ηλικία του, αλλά και να είσαι συνεπής με αυτούς.
Άκου με κατανόηση
Η ουσιαστική σύνδεση ξεκινά με την ενεργή ακρόαση. Μάθε να αναγνωρίζεις την αξία των συναισθημάτων του παιδιού σου, δείξ’ του ότι καταλαβαίνεις και διαβεβαίωσε το ότι είσαι εκεί για να βοηθήσεις σε ό,τι χρειαστεί. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού σου. Δείχνοντας ενσυναίσθηση, θα αρχίσεις να καλλιεργείς τον αμοιβαίο σεβασμό.
Παίξτε μαζί
Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι το εργαλείο μέσω του οποίου τα παιδιά αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες, εκφράζουν συναισθήματα, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και μαθαίνουν κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχύσεις τη σχέση σου με το παιδί σου. Δεν έχει σημασία το είδος του παιχνιδιού. Το κλειδί είναι απλώς να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον και να δεσμευτείς να δώσεις στο παιδί σου, την αμέριστη προσοχή σου.
Να είσαι εκεί και χωρίς περισπασμούς
Αφιερώνοντας μόνο 10 λεπτά την ημέρα για να μιλήσεις στο παιδί σου, χωρίς περισπασμούς, μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στην καθιέρωση καλών συνηθειών επικοινωνίας. Κλείσε την τηλεόραση, βάλε στην άκρη το κινητό και περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Το παιδί σου πρέπει να γνωρίζει ότι πιστεύεις ότι είναι προτεραιότητα στη ζωή σου, παρά τους πολλούς περισπασμούς και στρεσογόνους παράγοντες που έρχονται στο δρόμο σου.
Γεύματα μαζί
Το να τρώτε μαζί ως οικογένεια, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια μεγάλη συζήτηση και ουσιαστικό χρόνο με το παιδί σου. Ενθάρρυνε όλους να αφήσουν τα τηλέφωνά τους ή άλλες συσκευές μακριά και απλά να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου. Η ώρα του γεύματος είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδάξεις στο παιδιά σου τη σημασία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία επηρεάζει επίσης τη συνολική ψυχική του υγεία.
Δημιούργησε τις δικές σας τελετουργίες
Εάν έχεις περισσότερα από ένα παιδιά, προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο σε καθένα από αυτά. Η ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί, μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό γονέα-παιδιού, να χτίσει την αυτοεκτίμηση κάθε παιδιού και να του δώσει να καταλάβει ότι είναι ξεχωριστό και πολύτιμο. Είτε πρόκειται για μια βόλτα στη γειτονιά, μια εκδρομή στην παιδική χαρά ή απλώς μια ταινία στο σπίτι, είναι σημαντικό να γιορτάζουμε κάθε παιδί ξεχωριστά.