ΠΑΙΔΙ

Ανησυχητικά υψηλά τα ποσοστά βίας στα παιδιά με αναπηρίες

Unsplash

Η πανδημία και οι πολλαπλές ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών, εκτίναξαν σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, τα ποσοστά βίας που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρίες.

Τα παιδιά με αναπηρίες ανά τον κόσμο

Περίπου 291 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι –το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού έως 18 ετών– εμφανίζουν νοητική υστέρηση, απώλεια όρασης ή ακοής, επιληψία κ.ά.. Πολλά περισσότερα έχουν άλλες σωματικές και νοητικές αναπηρίες, συχνά φέροντας το βάρος του στίγματος και των διακρίσεων σε βάρος τους. Κατάσταση που επιδεινώνεται σε περιπτώσεις φτώχειας και κοινωνικής απομόνωσης.

Σε σχέση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα παιδιά με αναπηρίες στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Αμερικής βιώνουν μεγαλύτερα ποσοστά βίας. Γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στο ασθενές δίκτυο υποστήριξης, στη μικρότερη νομική προστασία, στην προκατάληψη και τον στιγματισμό. Η μεγαλύτερη ανοχή των κοινωνιών στη βία γενικότερα, είναι ακόμη μια αιτία.

Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά βίας στα παιδιά με αναπηρίες

Ειδικότερα, περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων με κάποια αναπηρία, έχουν υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα παιδιά αυτά, έχουν διπλάσια πιθανότητα να υποστούν σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική ή άλλου είδους βία, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς αναπηρία.

Επίσης, τα παιδιά με αναπηρία βιώνουν υψηλότερα ποσοστά βίας διά ζώσης και διαδικτυακού εκφοβισμού (bullying). Το 38% υφίσταται bullying από τους συμμαθητές ή συνομηλίκους τους (χτυπήματα, προσβολές, απειλές, κοινωνική απομόνωση κ.ά.). Ιδιαίτερα ευάλωτα στη βία είναι τα παιδιά με γνωστικά ή μαθησιακά προβλήματα, όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Jane Barlow, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Παιδικής και Εφηβικής Υγείας «The Lancet Child & Adolescent Health». Τόνισαν ότι οι κυβερνήσεις και οι ειδικοί πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να δώσουν ένα τέλος στα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα βίας κατά των παιδιών με αναπηρίες.

Στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν

Η εν λόγω μελέτη, συνιστά την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Σε αυτή, αξιολογήθηκαν σύμφωνα με το ΑΠΕ, δεδομένα από 98 έρευνες που αφορούσαν σχεδόν 17 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 0-18 ετών. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από το 1990 έως το 2020, σε 25 χώρες.


 

Διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα βίας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη για τα παιδιά με:

  • νοητική υστέρηση (34%) και γνωστικές ή μαθησιακές δυσκολίες (33%), σε σχέση με εκείνα που έχουν αναπηρία σχετιζόμενη με κάποια από τις αισθήσεις τους (27%)
  • σωματική-κινητική αναπηρία (26%) ή χρόνια πάθηση (21%)
  • Οι δύο πιο συχνές μορφές βίας είναι η συναισθηματική και η σωματική (περίπου στο ένα τρίτο των παιδιών)
  • Ένα στα πέντε παιδιά με αναπηρία νιώθει παραμελημένο ή εγκαταλειμμένο
  • Ένα στα δέκα έχει βιώσει σεξουαλική βία.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν απαράδεκτα και ανησυχητικά ποσοστά βίας ενάντια στα παιδιά με αναπηρίες. Στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να προστατεύονται από τη βία, η οποία έχει μακροχρόνιες κοινωνικές, οικονομικές και επιπτώσεις υγείας. Ανάμεσα σε αυτές, η συχνότερη εγκατάλειψη του σχολείου, οι χειρότερες εργασιακές προοπτικές και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης ψυχικής νόσου και χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή», δήλωσε σχετικά η Jane Barlow.

Exit mobile version