ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Ανοιξιάτικες αλλεργίες και παιδιά: όσα πρέπει να προσέξεις

Unsplash

Η άνοιξη είναι εδώ και μαζί με τα αμέτρητα καλά της, όπως το μεγάλωμα της μέρας, το περισσότερο φως, την καλύτερη διάθεσή μας και την τάση μας να θέλουμε να είμαστε διαρκώς έξω, φέρνει ένα βασικό αρνητικό για μεγάλη μερίδα κόσμου: τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Μαζί με τους ενήλικες, λοιπόν, ταλαιπωρούνται και πολλά παιδιά.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή οι ανοιξιάτικες αλλεργίες παρουσιάζονται και σε πολλά παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ζητήσαμε από την κα Ειρήνη Ρουμπεδάκη*, αλλεργιολόγο, κλινικό ανοσολόγο να μας μιλήσει για όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

Τα βασικά αλλεργιογόνα της άνοιξης

Τα βασικά αλλεργιογόνα την άνοιξη είναι οι γύρες από τα αγρωστώδη, που ξεκινά η ανθοφορία τους λίγο πριν τον Μάρτιο και αργότερα της ελιάς, που ανθίζει από τέλη Απριλίου. Όμως, ήδη από τα τέλη του Ιανουαρίου ξεκινούν να ανθίζουν τα κυπαρισσοειδή (κυπαρίσσι κλασσικό ή γλαυκό) και τον Φεβρουάριο το περδικάκι (το οποίο όμως υπάρχει σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά έχει εντονότερη ανθοφορία την άνοιξη). Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σημαντικά, μικρούς και μεγάλους.

Αλλεργίες και παιδιά: Ποια τα βασικότερα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των εαρινών αλλεργιών στα παιδιά είναι  τα εξής:

  • Το φτάρνισμα
  • Το μπούκωμα στη μύτη
  • Η ρινική καταρροή διάφανης βλέννας, είτε είναι εμφανής, είτε πίσω στον λαιμό (η λεγόμενη οπισθορινική, που εμφανίζεται στα παιδιά σαν καθάρισμα λαιμού ή υγρός βήχας όταν ξαπλώνουν).
  • Η φαγούρα στη μύτη, που ανακουφίζεται με τον χαρακτηριστικό «αλλεργικό χαιρετισμό»
  • Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, που οφείλονται συχνά στην «μπουκωμένη» μύτη.
  • Κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό ή/και ροχαλίζουν και παρουσιάζουν κακή ποιότητα ύπνου.
  • Μαζί με τα παραπάνω μπορεί επίσης να υπάρχει φαγούρα στα μάτια με δακρύρροια ή φαγούρα στα αυτιά και στον ουρανίσκο (συνήθως τα παιδιά αυτά κάνουν έναν ιδιαίτερο ήχο με τη γλώσσα τους προσπαθώντας να ανακουφιστούν). Τα κόκκινα μάτια που φαγουρίζουν τα παιδιά και παρουσιάζουν δακρύρροια, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν εαρινή αλλεργία, ακόμα κι αν το παιδί δεν έχει συμπτώματα από τη μύτη

Όπως τονίζει η κα Ρουμπεδάκη, όλα τα παραπάνω αποτελούν την αλλεργική ρινίτιδα και την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Ανοιξιάτικη αλλεργία και κληρονομικότητα

Είναι γεγονός πως η παρουσία ενός ή και των δύο γονέων με αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα) αυξάνει την πιθανότητα να παρουσιάσει ένα παιδί αλλεργία. Όμως, πολύ συχνά παρατηρείται πλέον τα παιδιά να παρουσιάζουν αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα, χωρίς να υπάρχει κανένα οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Αυτό είναι πιο σύνηθες σε παιδιά που ως βρέφη είχαν ατοπική δερματίτιδα ή/και τροφική αλλεργία.

Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα

Η αλλεργική ρινίτιδα προδιαθέτει έντονα την ανάπτυξη αλλεργικού άσθματος, που εμφανίζεται σαν ξηρός βήχας, συριγμός ή και δύσπνοια. Σχεδόν το 75% των παιδιών με άσθμα έχουν αλλεργική ρινίτιδα και μάλιστα αυτή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μη ελεγχόμενο άσθμα, καθώς στα μισά ασθματικά παιδιά δεν αναγνωρίζεται, σημειώνει η ειδικός.

Πότε εμφανίζονται, κατά μέσο όρο, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες στα παιδιά;

Η ηλικία έναρξης των παραπάνω είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η σχολική ηλικία, δηλαδή μετά τα έξι χρόνια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πια και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, από δύο χρονών και πάνω.

Πώς επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους;

Η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών. Μερικές μόνο επιπτώσεις είναι οι ακόλουθες: δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μάθηση και μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Τα παραπάνω εντείνονται ειδικά αν χρησιμοποιηθούν παλαιότερα αντιισταμινικά φάρμακα που και δεν αρκούν για όλα τα συμπτώματα και προκαλούν υπνηλία. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η ταυτοποίηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και η σωστή θεραπεία για τα συμπτώματα. Το να καταλάβουμε σε τι έχει αλλεργία ένα παιδί, μάς βοηθάει κυρίως να αντιμετωπίσουμε την αλλεργία αυτή ριζικά, με την ειδική ανοσοθεραπεία.

Ανοιξιάτικες αλλεργίες στα παιδιά και θεραπεία

Η ειδική ανοσοθεραπεία επανεκπαιδεύει το ανοσιακό σύστημα του παιδιού, καθώς πρακτικά πρόκειται για εμβολιασμό με τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα. Αυτό γίνεται είτε με σταγόνες, είτε με ενέσεις και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα μέχρι την εξάλειψή τους. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσει ένα παιδί αλλεργία σε νέα αλλεργιογόνα, καθώς και να παρουσιάσει άσθμα.

Ανοιξιάτικα εξανθήματα

Την άνοιξη, πολλά παιδιά εμφανίζουν εξάνθημα κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, το οποίο ξύνουν έντονα στα εκτεθειμένα τους μέρη, όπως το πρόσωπο και τα άκρα. Λανθασμένα το εξάνθημα αυτό χαρακτηρίζεται ως «αλλεργία στα πεύκα», αν και με έναν τρόπο συνδέεται με αυτά, τονίζει η Ειρήνη Ρουμπεδάκη.

Τι είναι όμως; Πρόκειται για μια τοξική αντίδραση που οφείλεται στις κάμπιες των πεύκων (Thaumetopoea pityocampa). Αυτά τα έντομα περιβάλλονται από μικροτριχίδια με δηλητήριο, που αφήνουν από εκεί που θα περάσουν αλλά και εκτοξεύουν σε μεγάλη απόσταση αν νιώσουν ότι απειλούνται, με αποτέλεσμα αυτά να αιωρούνται για ώρα αφότου περάσουν οι κάμπιες. Έτσι την περίοδο που εμφανίζονται, πολλά παιδιά θα παρουσιάσουν εξάνθημα που φαγουρίζει έντονα, κατά τη διάρκεια βόλτας, αλλά και έως 12 ώρες μετά.

Το εξάνθημα αυτό είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακίνδυνο, αν και ιδιαίτερα ενοχλητικό. Συνήθως ένα καλό μπάνιο, τοπική θεραπεία και από του στόματος αντιισταμινικά, αρκούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα.

 

*Ευχαριστούμε την κα Ειρήνη Ρουμπεδάκη, αλλεργιολόγο, κλινικό ανοσολόγο 

Επικοινωνία: 210 8945095

Exit mobile version