ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Δανεικά ωάρια και 3 ακόμα τρόποι να αποκτήσεις παιδί

iStock

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον οργανισμό Assisted Conception Taskforce (ACT) και σκοπός της είναι η ενημέρωση γύρω από την υπογονιμότητα των ζευγαριών και τις λύσεις που υπάρχουν.

Στην Ελλάδα, τα ποσοστά υπογονιμότητας αγγίζουν το 15% του γενικού πληθυσμού. Στο 40% των περιπτώσεων, το πρόβλημα οφείλεται μόνο στη γυναίκα ή σε συνδυασμό με τον άντρα, στο 30% των περιπτώσεων κυρίως στον άντρα ή σε συνδυασμό με τη γυναίκα, στο 15% εξίσου και στους δύο. Τέλος, σε ένα 15% δεν έχουν αποδοθεί συγκεκριμένα αίτια. Τα παραπάνω στοιχεία παρατέθηκαν από τον καθηγητή Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, Δημήτρη Γουλή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα» που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην αντίπερα όχθη, η εξέλιξη της επιστήμης και της βιοϊατρικής είναι ο φωτεινός σηματοδότης που «δείχνει» το πράσινο φως σε όσες γυναίκες θέλουν να γίνουν μητέρες, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες τεκνοποίησης.

Δωρεά Ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι από μία άλλη γυναίκα με σκοπό την τεκνοποίηση.

Εξωσωματική γονιμοποίηση με φυσικό κύκλο

Πρόκειται για τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιείται χωρίς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς δηλαδή να γίνει διέγερση των ωοθηκών. Αυτό λέγεται «φυσικός κύκλος». Στον φυσικό κύκλο συλλέγεται ένα μόνο ωάριο. Ακολουθείται η φυσική ωρίμανση του ωοθυλακίου και όταν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος, το ζευγάρι προετοιμάζεται υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού για την ωοληψία.

Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)

Πρόκειται για μια μορφή τεχνητής γονιμοποίησης που επιτρέπει τη σύλληψη κατευθύνοντας το σπέρμα στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή. Αρχικά, γίνεται η μεταφορά του σπέρματος στο εργαστήριο για σωστή προετοιμασία και στη συνέχεια γίνεται η τοποθέτησή του στη μήτρα με τεχνητά μέσα. Έτσι διευκολύνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Παρένθετη μητέρα

Αυτή η μέθοδος προτείνεται σε ζευγάρια στα οποία οι γαμέτες είναι φυσιολογικοί, αλλά η μήτρα δεν είναι λειτουργική ή το ιατρικό ιστορικό μίας γυναίκας καθιστά απίθανη ή επικίνδυνη μία επικείμενη εγκυμοσύνη.

Το ωάριο της βιολογικής μητέρας γονιμοποιείται με το σπερματοζωάριο του συντρόφου μέσω εξωσωματικής. Η παρένθετη μητέρα είναι αυτή που κυοφορεί το έμβρυο.

Η κυοφορία εμβρύου μέσω παρένθετης μητέρας επιτρέπεται κατόπιν δικαστικής άδειας, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει έγγραφη συναίνεση μεταξύ των δυο μερών, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα.

Οι μελλοντικοί γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους γαμέτες – ωάριο και σπερματοζωάριο (και ως εκ τούτου σχετίζονται γενετικά με το παιδί), έναν γαμέτη δότη (ωάριο ή σπερματοζωάριο από δότη, οπότε σχετίζονται εν μέρει με το παιδί από γενετική άποψη) ή μπορεί να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο δότη (στην περίπτωση αυτή, κανένας από τους δύο γονείς δεν σχετίζεται γενετικά με το παιδί). Οι γαμέτες (τα κύτταρα που εμπλέκονται στη φυλετική αναπαραγωγή) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εμβρύων.

Exit mobile version