ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Διακοπές με μωρό: Τα tips της παιδιάτρου για να περάσετε όσο πιο ξεκούραστα γίνεται

Pexels

Οι διακοπές με το μωρό είναι από μόνες τους ένα δύσκολο project, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις πρώτες διακοπές με μωρό. Κάθε πρώτη φορά, άλλωστε, σε οτιδήποτε κάνεις με το μωρό είναι δύσκολη. Θέλεις ότι είσαι πρωτάρα; Θέλεις ότι το άγχος δεν σε αφήνει να δεις καθαρά; Θέλεις ότι η νέα σου ζωή φαντάζει βουνό;

Αν ετοιμάζεσαι, λοιπόν, να φύγεις διακοπές με το μωρό, τα παρακάτω tips της παιδιάτρου-νεογνολόγου Γιάννας Γιαλελή* θα σου φανούν χρήσιμα. Όπως η ίδια τονίζει, το γεγονός ότι ήρθε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνετε όλοι κλεισμένοι στο σπίτι σας. Τα ταξίδια μια χαρά μπορούν να γίνουν, αφού φυσικά κάνετε τη σωστή προετοιμασία.

Υπάρχει σωστός προορισμός για μωρό;

Σύμφωνα με την παιδίατρο, δεν υπάρχει σωστός και λάθος προορισμός. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και συνηθισμένη σε διαφορετικό είδος διακοπών. Το να πάτε διακοπές σε ένα μέρος που αισθάνεστε εξοικειωμένοι ως προς την περιοχή και τις παροχές της, είναι σοφή κίνηση. Οι διακοπές με το μωρό είναι έτσι κι αλλιώς τελείως διαφορετικές από αυτές που κάνατε πριν, επομένως καλό είναι το περιβάλλον και η τοποθεσία να σας είναι οικεία.

Με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στις διακοπές με μωρό;

Αν πρέπει να επιλέξει κάτι από τα τρία, η Γιάννα Γιαλελή στηρίζει περισσότερο την επιλογή του αυτοκινήτου, μιας και αφήνει περιθώρια να οργανώσετε όπως εσείς θέλετε τα ωράρια και τις στάσεις του ταξιδιού σας. Η ευελιξία είναι μεγάλη υπόθεση στο ταξίδι με μωρό/ά. Τώρα, αν προτιμήσετε τις διακοπές σε νησί και ταξιδέψετε με πλοίο, καλό είναι να αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια, μιας και κουράζουν πολύ τα μωρά (και ξέρεις τι συνεπάγεται η κούρασή τους). Είναι προτιμότερο να επιλέξετε κοντινά νησιά, στα οποία η διάρκεια ταξιδιού είναι μικρή. Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, η συμβουλή της παιδιάτρου είναι να ξεκινήσετε από το σπίτι πολύ νωρίτερα από την ώρα που θα φεύγατε αν ταξιδεύατε χωρίς το μωρό. Τελευταία στιγμή πολλά μπορούν να συμβούν άλλωστε. Γκρίνια γιατί πεινάει. Γκρίνια γιατί θέλει αλλαγή πάνας. Οπότε όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τόσο λιγότερο θα αγχωθείτε.

διακοπές με μωρό Unsplash

Βαλίτσα και απαραίτητα έγγραφα

Μιλώντας για απαραίτητα έγγραφα, μην ξεχάσεις να βάλεις μέσα στην τσάντα σου τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Τώρα, όσον αφορά τη βαλίτσα, ήρθε η στιγμή να πω το «όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερη» με τη συγκατάθεση της παιδιάτρου. Όσο πιο μικρό είναι, άλλωστε, το μωρό τόσο πιο πολλά ρούχα χρειάζεται. Πάρε μαζί σου αρκετά, από κάθε κατηγορία. Καλύτερα να περισσέψουν κάποια, παρά να χρειαστεί να πλένεις στις διακοπές σου με το μωρό. Όχι κι εκεί, σωστά;

Φαρμακείο διακοπών, το υπερσημαντικό

Για το φαρμακείο διακοπών σού μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Ναι, είναι πολύ βασικό, καθώς ποιος θέλει να τρέχει να βρίσκει εφημερεύον φαρμακείο στην άλλη άκρη του νησιού; Σίγουρα κανείς. Διάβασε, λοιπόν, τη λίστα μας και αφού πάρεις τη συμβουλή και του δικού σου παιδιάτρου, προμηθεύσου τα απαραίτητα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας. Αυτό εξαρτάται πάντα και από το μέρος που θα επισκεφθείτε. Όσο πιο μακριά είστε από την πόλη, τόσο πιο πλήρες θα πρέπει να είναι και το φαρμακείο διακοπών.

Με το αντηλιακό στο χέρι

Εκτός από το φαρμακείο, μην ξεχνάς το αντηλιακό. Χρειάζεται τακτική ανανέωση, τόσο το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σου, όσο και το δικό σου. Επίλεξε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όχι μόνο από την UVB ακτινοβολία, αλλά και από τη UVA. Άπλωσε αντηλιακό στο μωρό από το σπίτι, για έξτρα προστασία. Άλλωστε στη θάλασσα τα περισσότερα παιδάκια είναι πολύ ανυπόμονα και η εφαρμογή του αντηλιακού πιο δύσκολη. Να θυμάσαι να το ανανεώνεις κάθε 1-2 ώρες. Και φυσικά μην ξεχνάς και τις πιο «δύσκολες» περιοχές, όπως πίσω από τα αυτιά, το πρόσωπο, τη μύτη και τα πόδια μέχρι τις πατούσες.

Και με τη θάλασσα τι γίνεται;

Όπως τονίζει η Γιάννα Γιαλελή, καλό είναι στις διακοπές με μωρό να αποφεύγετε να πηγαίνετε στη θάλασσα, από τις 11:00 έως τις 17:00, τότε που ο ήλιος καίει ακόμη περισσότερο. Αν αυτό σας φαντάζει αδύνατο και θελήσετε να πάτε σε εκείνο το διάστημα, προσπαθήστε να καθίσετε σε ίσκιο από κτήριο, πχ από μία καφετέρια ή στον ίσκιο από κάποιο δέντρο. Οι ομπρέλες στην παραλία δεν είναι αντηλιακές και το μωρό δεν είναι σε καμία περίπτωση προστατευμένο κάτω από αυτές.

Το μωρό μπορεί να μείνει στη θάλασσα όση ώρα βλέπεις ότι είναι ευδιάθετο, φυσικά αφού του έχεις φορέσει αντηλιακό καπέλο. Καλό είναι να προσπαθείς ή εσύ ή ο σύντροφός σου να σχηματίσετε σκιά με το σώμα σας, όσο πλατσουρίζει. Όταν βγείτε, ξεπλύνετε το μωρό με ένα μπουκάλι με νερό. Αλλάξτε του πάνα και φορέστε του ένα βαμβακερό, φαρδύ και ανοιχτόχρωμο φορμάκι.

Μάρσιπος ο σωτήριος, στις διακοπές με μωρό

Τις στιγμές που το μωρό δεν θέλει να κάτσει με τίποτα στο καρότσι και κλαίει ή γκρινιάζει, τη λύση τη δίνει ένας καλός εργονομικός μάρσιπος. Με αυτόν θα καταφέρετε να πάτε μια ήσυχη βόλτα σαν άνθρωποι. Τα περισσότερα μωρά τον αγαπούν, μιας και αισθάνονται ασφάλεια πάνω στους γονείς τους. Και ναι, παραμένουν και ήρεμα καθώς βλέπουν και παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους. Στα συν του ότι δεν πιάνει ιδιαίτερο χώρο στις αποσκευές.

Κλιματιστικό, yes or no?

Η παιδίατρος μάς επιβεβαιώνει πως πολλοί γονείς αγχώνονται με το κλιματιστικό και παρόλη τη ζέστη δεν θέλουν να το ανάβουν στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό. Όπως τονίζει όμως, αν είναι σωστά ρυθμισμένη η θερμοκρασία, αν δεν χτυπούν οι περσίδες απευθείας το μωρό κι αν έχει γίνει σωστή συντήρηση, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, διευκολύνει την προσαρμογή του μωρού κάνοντας το περιβάλλον πιο δροσερό και λιγότερο αποπνικτικό.

Καλές διακοπές! Και ευχόμαστε να είναι όσο πιο ξεκούραστες γίνεται. Hint, είδες, γράψαμε «όσο γίνεται».

 

*Ευχαριστούμε τη Γιάννα Γιαλελή, παιδίατρο, νεογνολόγο και πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC) για τις πληροφορίες.