ΠΑΙΔΙ

Είναι αυτά τα 9 πιο σημαντικά λεπτά στην ημέρα ενός παιδιού;

iStock

Αν έχεις ποτέ αναρωτηθεί αν περνάς αρκετό χρόνο με το παιδί σου όλη την ημέρα, πιθανότατα θα έχεις στραφεί στον κόσμο των social media, για να αναζητήσεις σχετικό περιεχόμενο. Κι εκεί ίσως να έχεις ανακαλύψει βίντεο που δείχνουν «τα 9 πιο σημαντικά λεπτά στην ημέρα του παιδιού».

Σε αυτά τα βίντεο, τα 9 πιο σημαντικά λεπτά στην ημέρα ενός παιδιού κατανέμονται σε βασικές στιγμές της καθημερινότητάς του: 3 τρία λεπτά αφότου ξυπνήσει, 3 λεπτά αφού επιστρέψει στο σπίτι από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό και 3 λεπτά πριν πέσει για ύπνο.

@iamsaramartinez I always struggle with mom guilt and questioning if i was present enough. If this is true or not, I do find setting aside specific time to be present with my toddler (no phones out, etc) has made a positive impact. #raisingkids #parenting #parentingtips #parentingtip #childpsychology #raisingtoddlers #toddlerparents #toddlermom #presentparenting #toddlermama #raisingchildren ♬ Bloom (Bonus Track) – The Paper Kites

 

Όπως ήταν φυσικό, τα βίντεο αυτά, που μετρούν δεκάδες χιλιάδες προβολές, ξεσήκωσαν μια σειρά από συναισθήματα και αντιδράσεις. Μερικοί γονείς ένιωσαν παρηγοριά, ενώ άλλοι εξέφρασαν ένα είδος γονικής ενοχής.

Είναι πραγματικά αυτά τα 9 λεπτά τα πιο σημαντικά στη ζωή ενός παιδιού; (Kαι τι γίνεται αν τα χάσεις)

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα παιδικής ψυχολογίας και ανάπτυξης, αυτά τα βίντεο πιθανότατα υποδεικνύουν την ιδέα της θεωρίας της προσκόλλησης ή ενός φροντιστή που βοηθά ένα παιδί να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο. Η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα της προσκόλλησης μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού, μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Οι στιγμές της ημέρας που αναφέρονται στο βίντεο είναι όλες σημαντικές. Είναι στιγμές ρουτίνας και μετάβασης. Επομένως στιγμές, όπου εμπλέκεται η ανατροφή των παιδιών.

Εκείνες οι στιγμές που το παιδί σου ξυπνά το πρωί, ή επιστρέφει σπίτι από τον παιδικό σταθμό και ξαναβρίσκεστε, ενισχύουν την ασφάλεια, τη συνέπεια και μια ουσιαστική παρουσία. Όλα αυτά γίνονται για να σχηματίσουν μια ασφάλεια (συναισθηματική και σωματική ) στα παιδιά σας.

Αν και αυτά τα βίντεο έχουν εγκυρότητα, σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικά για πολλούς γονείς που προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.

Αντί αυτά τα συγκεκριμένα 9 λεπτά της ημέρας να είναι κατά κάποιο τρόπο πιο σημαντικά από τα υπόλοιπα, τα βίντεο αυτά χρησιμεύουν ίσως ως μια καλή υπενθύμιση για να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε μέρα –ακόμα και λίγα λεπτά– για να είσαι ουσιαστικά μαζί με το παιδί σου.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σου δεν πηγαίνει ακόμα στον παιδικό σταθμό, μπορείς να φροντίζεις να είσαι ουσιαστικά εκεί για το μικρό σου μόλις τελειώσει τη δουλειά σου και όχι απλώς να κάνεις scroll στο κινητό σου. Έτσι, μπορείς να του δώσεις να καταλάβει ότι σου έλειψε και ότι είναι σημαντικό για σένα.

Αντί λοιπόν να νιώθεις ενοχές, κάντε τη θεωρία να λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμά σου.

Είναι κατανοητό, εάν για παράδειγμα δουλεύεις με βάρδιες, να μην μπορείς να είσαι μαζί με το παιδί σου σε αυτά τα αναφερόμενα χρονικά πλαίσια. Το βασικό πράγμα που αντλείται από αυτή τη θεωρία είναι το να σε κάνει να σκεφτείς «πώς μπορώ να είμαι ουσιαστικά παρούσα όταν είμαι μαζί του».

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορείς να επενδύσεις σε άλλες σημαντικές καθημερινές ρουτίνες για να δημιουργήσετε σημαντικές στιγμές μαζί: Το να τρώτε ένα γεύμα μαζί καθημερινά, το να βρίσκεις λίγο χρόνο μετά τη δουλειά για να πάτε μαζί στο πάρκο ή ακόμα και το μπάνιο τους, είναι ενδεικτικά μερικές από αυτές τις στιγμές. Και σε αυτές τις στιγμές, προσπάθησε να είσαι εξολοκλήρου εκεί, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγα λεπτά.