ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ναρκισσιστές γονείς: Οι κοινές πρακτικές και φράσεις που χρησιμοποιούν

iStock

Οι ναρκισσιστές γονείς συχνά εκδηλώνουν συμπεριφορές που υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους και δημιουργούν ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας.

Η αναγνώριση των σημαδιών του ναρκισσισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την αντιμετώπιση αυτών των δυναμικών. Οι ναρκισσιστές γονείς, συχνά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φράσεις και χειριστικές τακτικές για να ελέγξουν και να υπονομεύσουν τα παιδιά τους. Η κατανόηση αυτών των κοινών «στρατηγικών» μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της τοξικής συμπεριφοράς. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φράσεις και τακτικές που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές γονείς.

Υποτιμητικές παρατηρήσεις και gaslighting

Οι ναρκισσιστές γονείς χρησιμοποιούν συχνά υποτιμητικά σχόλια για να υπονομεύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους. Μπορεί να πουν πράγματα όπως, «Είσαι πολύ ευαίσθητη-ος» ή «Απλά αστειεύομαι», για να ακυρώσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους. Αυτές οι δηλώσεις χρησιμοποιούνται συχνά για να κάνουν το παιδί να αμφιβάλλει για τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά του, μια τακτική γνωστή ως gaslighting. Το gaslighting μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική δυσφορία, οδηγώντας το παιδί να αμφισβητήσει την πραγματικότητά του και να διαβρώσει την αυτοπεποίθησή του.

Οι ναρκισσιστές γονείς «επενδύουν» στην ενοχή

Η ενοχή είναι μια συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να χειραγωγήσουν τα παιδιά τους ώστε να συμμορφωθούν. Υποδηλώνοντας ότι το παιδί είναι αχάριστο ή υπεύθυνο για τις θυσίες της μητέρας, προκαλούν αισθήματα ενοχής και υποχρέωσης. Αυτή η τακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον έλεγχο των πράξεων και των αποφάσεων του παιδιού, καθώς αισθάνεται μια συνεχή ανάγκη να κατευνάσει τους γονείς του.

Παραδείγματα δηλώσεων ενοχής:

«Έκανα τόσα πολλά για σένα».
«Μου χρωστάς».
«Είσαι ο λόγος που χωρίσαμε εγώ και ο πατέρας σου».

Κριτική και σύγκριση

Πολλοί γονείς με στοιχεία ναρκισσισμού, συχνά συγκρίνουν τα παιδιά τους με άλλα, γεγονός που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση της αξίας τους. Μπορεί να επαινούν υπερβολικά ένα παιδί ενώ υποτιμούν ένα άλλο, δημιουργώντας ένα τοξικό περιβάλλον ανταγωνισμού και δυσαρέσκειας. Αυτή η συνεχής κριτική και σύγκριση, μπορεί να αφήσει ανεξίτηλα ψυχολογικά σημάδια.

Παραδείγματα κριτικών και συγκριτικών δηλώσεων:

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν τα αδέρφια σου;»
«Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ στη ζωή».
«Οι ιδέες σου είναι άχρηστες».

Οι ναρκισσιστές γονείς χρησιμοποιούν χειριστικούς επαίνους

Μερικές φορές, ένας ναρκισσιστής γονέας μπορεί να προσφέρει επαίνους, οι οποίοι ωστόσο συχνά συνοδεύονται από μια χειριστική ανατροπή. Ο έπαινος είναι συνήθως υπό όρους ή σχεδιασμένος για να ελέγχει τη συμπεριφορά του παιδιού, αντί να αναγνωρίζει ειλικρινά τα επιτεύγματά του. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και εξάρτηση καθώς το παιδί μαθαίνει να αναζητά επικύρωση μόνο από τους γονείς του.

Παραδείγματα χειριστικού επαίνου:

«Είσαι τόσο έξυπνη-ος. Πρέπει να είναι τα γονίδιά μου».
«Η μαγειρική σου είναι καταπληκτική, αλλά νομίζω ότι μερικά ακόμα μαθήματα δεν θα έβλαπταν».

Οι ναρκισσιστές γονείς δημιουργούν δράμα και χάος

Οι νάρκισσοι επίσης ζουν κι αναπνέουν για το δράμα και το χάος, χρησιμοποιώντας τα ως εργαλεία για να κρατούν τα παιδιά τους, κάτω από τον έλεγχό τους. Μπορεί να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις ή να δημιουργούν κρίσεις για να τραβήξουν την προσοχή και τη συμπάθεια. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε ένα ασταθές οικιακό περιβάλλον, όπου το παιδί είναι συνεχώς αβέβαιο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Παραδείγματα φράσεων που δημιουργούν δράμα:

«Η κόρη μου δεν με αφήνει να γνωρίσω τα εγγόνια μου».
«Κανείς δεν προσέφερε βοήθεια όταν είχα ανάγκη».

Αναγνωρίζοντας αυτές τις κοινές φράσεις και τακτικές, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν τη χειριστική φύση της συμπεριφοράς που μπορεί να έχουν οι γονείς και να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της ψυχικής και συναισθηματικής τους ευημερίας.

Exit mobile version