ΠΑΙΔΙ

Γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα από τη βρεφική μας ηλικία;

Pexels

Τα βρέφη μπορούν να σχηματίσουν αναμνήσεις, απλώς όχι αυτές που επιτρέπουν την ανάμνηση συγκεκριμένων εμπειριών. Γιατί όμως δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα πράγματα που μας συνέβησαν στη βρεφική μας ηλικία; Μήπως η μνήμη αρχίζει να λειτουργεί από μια συγκεκριμένη ηλικία και μετά;

Πώς λειτουργούν οι αναμνήσεις στη βρεφική ηλικία;

Γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα από τη βρεφική μας ηλικία;

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να θυμηθούμε πολλά πριν από την ηλικία των 2 ή 3 ετών, η έρευνα δείχνει ότι τα βρέφη μπορούν να σχηματίσουν αναμνήσεις. Από τις πρώτες τους μέρες στη ζωή, τα βρέφη μπορούν να θυμηθούν το πρόσωπο της μητέρας τους και να το ξεχωρίσουν από το πρόσωπο ενός ξένου. Λίγους μήνες αργότερα, τα νήπια, δείχνουν ότι θυμούνται πολλά οικεία πρόσωπα, χαμογελώντας περισσότερο σε εκείνα που βλέπουν πιο συχνά.

Όπως επισημαίνει το The Conversation, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αναμνήσεων εκτός από τις αυτοβιογραφικές. Υπάρχουν σημασιολογικές μνήμες ή μνήμες γεγονότων. Υπάρχουν επίσης διαδικαστικές μνήμες ή μνήμες για τον τρόπο εκτέλεσης μιας ενέργειας.

Έρευνα της ψυχολόγου Carolyn Rovee-Collier, έδειξε ότι τα βρέφη μπορούν να σχηματίσουν κάποια από αυτά τα άλλα είδη αναμνήσεων, από μικρή ηλικία. Φυσικά, τα βρέφη δεν μπορούν να πουν ακριβώς τι θυμούνται. Έτσι, το κλειδί για την έρευνα Rovee-Collier, ήταν να επινοήσει μια εργασία για τα ταχέως μεταβαλλόμενα σώματα και τις ικανότητες των μωρών, προκειμένου να αξιολογηθούν οι αναμνήσεις τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους 6 μήνες, εάν τα βρέφη εκπαιδεύονται για ένα λεπτό σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, μπορούν να θυμηθούν ένα γεγονός μια μέρα αργότερα. Όσο μεγαλύτερα ήταν τα βρέφη, τόσο περισσότερο θυμόντουσαν. Διαπίστωσε επίσης ότι τα βρέφη μπορούν να θυμούνται γεγονότα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκπαιδεύοντάς τα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και δίνοντάς τους υπενθυμίσεις.

 

Βρεφική αμνησία: Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από τη βρεφική ηλικία μας;

Εάν τα βρέφη μπορούν να σχηματίσουν αναμνήσεις στους πρώτους μήνες ζωής τους, γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε πράγματα από εκείνο το πρώτο στάδιο της ζωής μας; Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι άνθρωποι βιώνουν βρεφική αμνησία, επειδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ή αν απλώς δεν έχουμε τρόπο να τις ανακτήσουμε. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι συμβαίνει, αλλά οι επιστήμονες έχουν μερικές θεωρίες.

Μια από αυτές, είναι ότι οι αυτοβιογραφικές αναμνήσεις απαιτούν να έχεις κάποια αίσθηση του εαυτού σου. Πρέπει να είσαι σε θέση να σκεφτείς τη συμπεριφορά σου σε σχέση με το πώς σχετίζεται με τους άλλους. Μια άλλη, πιθανή εξήγηση για τη βρεφική αμνησία, είναι ότι επειδή τα βρέφη δεν μιλάνε, δεν μπορούν να σχηματίσουν αφηγήσεις για τη ζωή τους που θα μπορούν αργότερα να θυμηθούν.

Τέλος, ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη μνήμη, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στη βρεφική ηλικία. Το μόνο σίγουρο, είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να διερευνούν πώς καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το κενό μνήμης για τη ζωή μας στη βρεφική ηλικία.

Exit mobile version