ΠΑΙΔΙ

”Γιατί δεν τρώει το παιδί μου”; Η ειδικός εξηγεί τις αιτίες πίσω από την άρνηση

Unsplash

Τα βρέφη όπως μαθαίνουν να περπατάνε και να μιλάνε, έτσι μαθαίνουν και να τρώνε. Μέχρι τους έξι μήνες της ζωής τους, η σίτιση αποτελεί για εκείνα αποτέλεσμα αντανακλαστικών. Μετά τους έξι μήνες, λοιπόν, όποτε και προτείνεται από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) η εισαγωγή των στερεών τροφών, ξεκινά και για τα μωρά η διαδικασία εκμάθησης των τροφών, των υφών, της σίτισης γενικότερα, η οποία ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των δυο ετών.

Από τα πιο συχνά άγχη των γονέων είναι η διατροφή του μωρού και αργότερα του νηπίου. Το να μην ανοίγουν καν τα παιδιά τους το στόμα τους να δοκιμάσουν μία νέα τροφή, το να αδιαφορούν πλήρως για τις στερεές τροφές και να επιθυμούν να πίνουν μόνο γάλα, καθώς και το να μην μπορούν να διαχειριστούν τις τροφές όταν μεταβαίνουν από τα αλεσμένα στα κομμάτια είναι μόνο μερικά από τα πιο συνηθισμένα «προβλήματα» που συναντούν οι γονείς κατά τη διαδικασία της εκμάθησης. «Γιατί δεν τρώει το παιδί μου»; Αυτή είναι από τις πιο συχνές απορίες των γονιών.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιθανές αιτίες που ένα μωρό και αργότερα ένα νήπιο δυσκολεύεται και τελικά απορρίπτει τις στερεές τροφές; Γιατί μπορεί ένα παιδί να μην τρώει; Την απάντηση θα μας τη δώσει η ειδικός, Ντόρα Πιτσικάλη, λογοθεραπεύτρια MSc*.

Γιατί δεν τρώει το παιδί – πιθανοί λόγοι:

 

  • Παράγοντας παιδί

Δύσκολο ταμπεραμέντο, ανήσυχο και / ή φοβισμένο, υπερκινητικό, αναπτυξιακή ηλικία.

  • Παράγοντας Γονείς

Έλλειψη θετικής ενίσχυσης, έλλειψη μοντελοποίησης κατάλληλων διατροφικών συμπεριφορών, διαμόρφωση μη αποδεκτών διατροφικών συμπεριφορών, δίνεται η προσοχή στην αύξηση βάρους έναντι της αλληλεπίδρασης, ακραίοι φόβοι για έλλειψη αύξησης βάρους, ακατάλληλες αναπτυξιακές προσδοκίες, τιμωρία παιδιού στα γεύματα, εξαναγκασμοί ή κόλπα ώστε το παιδί να φάει, επανειλημμένες διακοπές του παιδιού με ερωτήσεις/οδηγίες, ασυνεπής γονική μέριμνα.

  • Παράγοντας Περιβάλλον

Έλλειψη έκθεσης σε ποικιλία τροφίμων, κανένα πρόγραμμα σίτισης ή ακατάλληλο πρόγραμμα για ηλικία ή επίπεδο δεξιοτήτων, έλλειψη ρουτίνας γεύματος, παιχνίδια ή τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, διάταξη καθισμάτων στο τραπέζι που δεν υποστηρίζει σωστά τη στάση του σώματος κ.α.) (Toomey, 2021).

Πιθανές αιτίες που αρνείται πλήρως ένα βρέφος τις στερεές τροφές

Στην παρακάτω λίστα η ειδικός αναφέρεται σε βρέφη που έχουν μεγάλη δυσκολία στη μετάβαση σε σκληρότερες υφές (μετάβαση από πουρέ σε στερεά), είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά, απορρίπτουν ολόκληρες κατηγορίες φαγητών ή είναι εκτός στις καμπύλες ανάπτυξης (ελαφρύτερα από τα συνομήλικα παιδιά βάση νόρμας).

  • Πόνος/Δυσφορία

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια οξεία ασθένεια (όπως η ωτίτιδα), ο έμετος, ο πόνος στο στομάχι (π.χ. κολίτιδα), η αναπνευστική νόσος, η οισοφαγίτιδα, ο πονόλαιμος, η ναυτία, οι αλλεργίες, η καρδιακή κατάσταση, η κόπωση, η νεφρική κατάσταση.

  • Ανώριμες Κινητικές Δεξιότητες/ Δυσκολία Στοματοπροσωπικού Μηχανισμού

Ο ανώριμος συντονισμός μάσησης, η φτωχή ισχύς του αρθρωτικού μηχανισμού, ο πνιγμός, η αναρρόφηση.

  • Δυσκολίες Αισθητηριακού Τύπου

Οι υπό ή υπέρ αποκρίσεις/ ευαισθησίες στο απτικό σύστημα, το γευστικό, το οσφρητικό, η δυσκολία ισορροπίας, η δυσκολία αναγνώρισης πείνας.

  • Μάθηση / Συμπεριφορά

Δυσκολία επεξεργασίας πληροφοριών, γνωστικά ελλείμματα.

  • Σοβαροί διατροφικοί παράγοντες

Μεταβολική διαταραχή, διαταραχή απορρόφησης, ανεπάρκεια μακροθρεπτικών ή μικροθρεπτικών στοιχείων

Η παραπάνω λίστα, λοιπόν, δεν αφορά παιδιά που τρώνε λίγο ή τρώνε όλες τις κατηγορίες φαγητών (υδατάνθρακα/ άμυλο, πρωτεΐνη, φρούτα/ λαχανικά) και διευρύνουν σταδιακά τις επιλογές τους. Αυτό άλλωστε είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει. Το γεγονός ότι δεν τρώνε όλο τους το φαγητό δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας.

*Ευχαριστούμε την Ντόρα Πιτσικάλη, Λογοθεραπεύτρια MSc για τις πληροφορίες

Exit mobile version