ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

H πιο ωμή πλευρά της μητρότητας έχει επιτέλους τη δική της φωνή στο Instagram

AP@2021 /Enrique Martinez

Γιατί η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει δημόσια το μωρό της εξακολουθεί να είναι ταμπού; Γιατί οι ραγάδες ή οι ουλές μετά από μια γέννα «χαλάνε» την αισθητική ορισμένων; Η μητρότητα, ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι, αντικείμενο σκληρής λογοκρισίας.

Τόσο στην πραγματική όσο και στην διαδικτυακή ζωή. Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να λογοκρίνουμε τη μητρότητα και τις αλλαγές που φέρνει στα γυναικεία σώματα; Τι σημαίνει πρακτικά Stop Censoring Motherhood;

Από τότε που ξεκίνησαν το 4th Trimester Bodies Project τον Ιούνιο του 2013, η Ashlee Wells Jackson και η σύντροφός της Laura Weetzie Wilson έχουν φωτογραφήσει περίπου 450 γυναίκες, δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ και έχουν εκδώσει ένα βιβλίο τριών τόμων.

Όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να γιορτάσουν πώς αλλάζει το γυναικείο σώμα μετά εγκυμοσύνη. Ραγάδες, ουλές, σημάδια, θηλασμός. Όλο το πακέτο.

Την ίδια περίοδο, ο λογαριασμός της Jackson στο Instagram με φωτογραφίες από το έργο της, έκλεισε όχι μία, ούτε δύο, αλλά εννέα φορές. Η κατάσταση στο Facebook ήταν παρόμοια. Αποκλείστηκε για περίπου 100 ημέρες συνολικά.

Πολλές φωτογραφίες με μαμάδες που θηλάζουν και άλλων που ποζάρουν με εσώρουχα, δέχθηκαν αναφορά και αφαιρέθηκαν και από τις δύο πλατφόρμες.

«Είναι γελοία η λογοκρισία σε πράγματα που δεν χρειάζονται» υποστήριζε τότε η Jackson.

Αυτή της η άποψη, μετατράπηκε σε μια αποστολή να πείσει τα κοινωνικά δίκτυα να σταματήσουν να λογοκρίνουν την μητρότητα, επιτρέποντας τη δημοσίευση φωτογραφιών που σκοπό έχουν να συμφιλιώσουν τον κόσμο με την εικόνα των πραγματικών μαμάδων.

Η αρχή ενός μεγάλου project και η γέννηση του Stop Censoring Motherhood

Η Jackson ξεκίνησε το 4th Trimester Bodies Project, μετά από την προσωπική της τραυματική εμπειρία εγκυμοσύνης και γέννας.

Σήμερα έχει έναν γιο 12 ετών, ενώ το 2012 έμεινε έγκυος με δίδυμα. Στη γέννα έχασε το ένα της μωρό από επιπλοκές. Μετά τον θάνατο του μωρού, η Jackson πάλεψε με την εικόνα που είχε το σώμα της. Τότε γεννήθηκε η ιδέα για τη σειρά φωτογραφιών της.

Οι φωτογραφίες που προκάλεσαν σάλο και η πολιτική Facebook και Instagram

Οι φωτογραφίες που προκάλεσαν το κλείσιμο των λογαριασμών της Jackson σε Facebook και Instagram, ήταν φωτογραφίες με μητέρες που θήλαζαν και φωτογραφίες με πολύ μικρά παιδιά χωρίς ρούχα.

Στο Facebook επιτρέπονται οι φωτογραφίες θηλασμού, οι γυναίκες με σουτιέν και εσώρουχα (εφόσον τίποτα δεν είναι εκτεθειμένο) επιτρέπονται επίσης, αλλά απαγορεύεται κάθε είδους παιδικό γυμνό.

Όταν μια φωτογραφία δεχθεί αναφορά από έναν χρήστη στο Facebook, ένας υπάλληλος αποφασίζει αν θα αφαιρέσει τη φωτογραφία.

Στο Instagram, από την άλλη, οι κανόνες υποδεικνύουν ότι οι λογαριασμοί που μοιράζονται γυμνό ή περιεχόμενο για ενήλικες, θα απενεργοποιούνται.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Jackson υποστηρίζει πως ορισμένες από τις φωτογραφίες της, ενδέχεται να παραβιάζουν τεχνικά τους κανόνες.

Η ίδια ωστόσο ανταπαντά με δύο ερωτήσεις: Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες; Και αν όχι, γιατί υπάρχει τόσο προφανής επιλεκτική λογοκρισία;

«Νομίζω ότι το να υποστηρίζεις ότι όλες οι φωτογραφίες που έχουν γυμνό είναι πορνογραφικές, είναι γελοίο. Σεξουαλικοποιεί πράγματα που δεν χρειάζεται», δηλώνει η ίδια.

Επικαλείται μάλιστα μια πρόσφατη υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης, στην οποία οι δικαστές έκριναν ότι μια φωτογραφία γυμνού παιδιού δεν αποτελεί εξορισμού πορνογραφία.

«Ωστόσο, αν επιμένουν στο καθόλου γυμνό, να αποκλείσουν κάθε είδους γυμνού. Πρέπει να είναι συνεπείς και αμερόληπτοι. Όχι να εφαρμόζουν την πολιτική τους, όπως τους εξυπηρετεί. Οι κανόνες πρέπει να αφορούν όλους τους χρήστες».

Φωτογραφίες διάσημων μαμάδων που θηλάζουν κερδίζουν χιλιάδες likes. Το ίδιο και με celebrities που ποζάρουν με μαγιό.

Ακόμα πιο εξόφθαλμα, οι καθαρά σεξουαλικές φωτογραφίες που υπάρχουν και στις δύο πλατφόρμες.

Τα hashtags που παραπέμπουν σε πορνογραφικού περιεχομένου φωτογραφίες είναι αμέτρητα. Ωστόσο οι φωτογραφίες δεν διαγράφονται.

Η λύση που προτείνει το Stop Censoring Motherhood

Όταν η Jackson άρχισε να έχει προβλήματα με τους λογαριασμούς της στα social, δημιούργησε ένα διαδικτυακό ψήφισμά ζητώντας από το Facebook και το Instagram να σταματήσουν να λογοκρίνουν τις φωτογραφίες της.

«Αυτές οι πολιτικές, που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν εκτός Facebook και Instagram, πορνογραφικό περιεχόμενο, χρησιμοποιούνται για να κάνουν τις γυναίκες και τις μητέρες που θηλάζουν να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι λάθος. Οι φωτογραφίες μας λογοκρίνονται συνεχώς, ενώ η κραυγαλέα πορνογραφία και οι καταχρήσεις είναι καταφανείς και στις δύο πλατφόρμες» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Jackson.

Δεχόμενη επανειλημμένως online επιθέσεις δημιούργησε το hashtag #StopCensoringMotherhood για να ενισχύσει τον αγώνα της κατά της λογοκρισίας ης μητρότητας στα social media. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, με δεκάδες μαμάδες να ανεβάζουν φωτογραφίες τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Στην πορεία δημιουργήθηκε και το Stop Censoring Motherhood στο Instagram.

Όπως συνοψίζει η Ashlee Wells Jackson:

«Αυτό το έργο υπάρχει γιατί τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες το χρειάζονται. Η κοινωνία το χρειάζεται. Επειδή οι γιοι και οι κόρες μας αξίζουν περισσότερα. Επειδή εμείς αξίζουμε περισσότερα. Επειδή είμαστε όμορφες με τις ραγάδες, τις ουλές και τα σημάδια μας».

Exit mobile version