ΕΡΕΥΝΑ

Η δραστηριότητα που θα κάνει πιο έξυπνο το παιδί σου μέχρι τα βαθιά γεράματα

Pexels

Οι ερευνητές μιας νέας μελέτης, ανακάλυψαν μια σχέση ανάμεσα στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου στην παιδική ηλικία και των προηγμένων δεξιοτήτων σκέψης, στην τρίτη ηλικία.

Μουσική παρακαλώ

Πιο έξυπνοι ηλικιωμένοι, όσοι παίζουν μουσική από παιδιά Pexels

Ο ηλικιωμένος ροκάς που κάθεται με τη νεολαία, μπορεί να φαίνεται cringe, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι μάλλον θα πρέπει να τον ζηλεύουμε για την οξύνοια του μυαλού του.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, βρήκαν μια σχέση μεταξύ της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου στην παιδική ηλικία και της βελτίωσης των δεξιοτήτων σκέψης σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Τα άτομα που ήξεραν ένα μουσικό όργανο, εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, σε σχέση με εκείνους που είχαν λιγότερη ή καθόλου εμπειρία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν συνυπολογίζεται η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα χρόνια εκπαίδευσης, η γνωστική ικανότητα της παιδικής ηλικίας και η υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Από τους 366 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι 117 ανέφεραν κάποια εμπειρία από το παίξιμο ενός οργάνου, κυρίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Το πιο δημοφιλές όργανό ήταν το πιάνο, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και άλλα όπως το ακορντεόν, η γκάιντα, η κιθάρα και το βιολί.

Μουσική για κοφτερό μυαλό

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για μια σειρά από σωματικές και πνευματικές λειτουργίες ενώ μεγάλωναν, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης του τυποποιημένου τεστ γνωστικής ικανότητας που έκανε ο καθένας τους όταν ήταν 11 ετών. Οι ερευνητές ρώτησαν τα μέλη, ηλικίας 70 ετών, που είχαν ξαναδώσει το τεστ, σχετικά με τις μουσικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, προκειμένου να μάθουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της μουσικής εμπειρίας και της υγιούς γήρανσης.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στατιστικά μοντέλα για να αναζητήσει συνδέσμους μεταξύ της εμπειρίας των συμμετεχόντων στο παίξιμο ενός μουσικού οργάνου και των αλλαγών στις δεξιότητες σκέψης τους μεταξύ 11 και 70 ετών.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης, αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι οι απαιτητικές διανοητικές δραστηριότητες, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μπορεί να σχετίζονται με καλύτερες δεξιότητες σκέψης», δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας Judith Okely.

Η ανώτερη λέκτορας στη Σχολή Μουσικής Reid του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Katie Overy, δήλωσε σχετικά: «Η μουσική έχει τόσα πολλά να προσφέρει ως διασκεδαστική, κοινωνική δραστηριότητα. Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην υγιή, γνωστική γήρανση».

Αν ψάχνεις λοιπόν έναν τρόπο για να ακονίσεις το μυαλό του παιδιού σου τώρα και στο μέλλον, η μουσική είναι η απάντηση.