ΠΑΙΔΙ

Η χειρότερη χρονιά για τη σεξουαλική, παιδική κακοποίηση στο internet

iStock

Ανησυχητική αύξηση των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ηλικίας 7 έως 10 ετών στο internet, κατέγραψε έκθεση του φιλανθρωπικού οργανισμού, Internet Watch Foundation (IWF).

Τα lockdown πυροδότησαν τη σεξουαλική παιδική κακοποίηση στο internet 

Η χειρότερη χρονιά για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο internet Pexels

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του IWF, το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, για σεξουαλική παιδική κακοποίηση στο internet. H έκθεση επιβεβαίωσε 252.000 URL με εικόνες ή βίντεο παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά, σε σύγκριση με 153.000 του 2020.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός, κατέγραψε μεγάλη αύξηση στο υλικό, όπου τα παιδιά χειραγωγούνται ώστε να καταγράφουν την κακοποίηση τους, πριν αυτή κοινοποιηθεί στο internet. Σημείωσε δε, ότι αυτή η αύξηση μπορεί να συνδέεται με τα lockdown λόγω πανδημίας, στοχοποιώντας όλο και μικρότερα παιδιά.

«Εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των παιδιών, υποστηρίζουν ότι μικρότερης ηλικίας παιδιά, στράφηκαν στο internet κατά τη διάρκεια της πανδημίας. O χρόνος που πέρασαν εκεί τα έκανε πιο ευάλωτα. Εγκληματικές κοινότητες ψάχνουν και χειραγωγούν παιδιά, ώστε να καταγράψουν τη σεξουαλική κακοποίησή τους. Στη συνέχεια, το υλικό μοιράζεται μεταξύ άλλων εγκληματιών», αναφέρει στην έκθεση του ο IWF.

Σεξουαλική παιδική κακοποίηση μέσω internet –  Οι αριθμοί της ντροπής

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το 2021, καταγράφηκαν 182.000 περιπτώσεις αυτοπαραγόμενου υλικού. Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 27.000 αφορούσαν σε ηλικίες 7 έως 10 ετών. Αριθμός υπερτριπλάσιος από αυτόν του 2020. Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης που δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα, παραμένει αυτή των 11-13 ετών, με 148.000 αναφορές που έγιναν πέρυσι.

Μόλις ο IWF επιβεβαιώσει ότι οι καταγγελίες παιδικής κακοποίησης είναι γνήσιες, σχηματίζονται αναφορές στις Αρχές των χωρών, όπου βρίσκονται οι διακομιστές που φιλοξενούν το περιεχόμενο. Η διευθύνουσα σύμβουλος του IWF, Susie Hargreaves, δήλωσε σχετικά:

«Τα παιδιά στοχοποιούνται, προσεγγίζονται, χειραγωγούνται και κακοποιούνται από εγκληματίες. Αυτή η σεξουαλική παιδική κακοποίηση, συμβαίνει σε δωμάτια οικογενειακών σπιτιών, με τους γονείς να αγνοούν πλήρως τι κάνουν άγνωστοι στα παιδιά τους στο internet».

Τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, δεν δόθηκαν τυχαία στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια νέα online εκστρατεία για την ασφάλεια, Stop Abuse Together, προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς να εντοπίσουν σημάδια κακοποίησης.