Iδέες για να ξεκολλήσει το παιδί σου από την τηλεόραση
- 30 ΙΟΥΝ 2021
Η φύση των παιδιών είναι το παιχνίδι, όχι αυτό μέσω οθονών, αλλά όταν κάνουν παρέα με συνομήλικα παιδιά, σε πλατείες, στο σχολείο, σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Η καραντίνα, δυστυχώς, τους έχει στερήσει αυτήν τη χαρά, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται μπροστά από την τηλεόραση για να ψυχαγωγηθούν.
Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες, στις οποίες διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να εγκλωβιστούν σε αυτήν την παθητικότητα και να την διατηρήσουν καθώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επιστρατεύουμε τη δημιουργικότητά μας και να δημιουργούμε συνθήκες στο σπίτι, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν πολύωρη χρήση οθονών. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η φαντασία τους και η όρεξη για παιχνίδι.
Οι επιπτώσεις της τηλεόρασης στην υγεία και την ψυχοσύνθεση των παιδιών
Καταρχάς, τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, επηρεάζονται επίσης και από τις διαφημίσεις που παρεμβάλλονται μεταξύ των προγραμμάτων, οι οποίες μπορεί να έχουν να κάνουν με παιχνίδια. Άρα, αυξάνονται οι απαιτήσεις τους και αποκτούν τάση υπερκαταναλωτισμού. Απαιτούν πάντα, ότι πιο καινούριο κυκλοφορεί στην αγορά.
– Διαβάζουν λιγότερα βιβλία: Τα βιβλία είναι απαραίτητα στις μικρές ηλικίες καθώς βοηθούν στην ενίσχυση της φαντασίας.
– Αμελούν την σωματική άσκηση και οδηγούνται στην παχυσαρκία: Η τηλεόραση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε καθιστικό τρόπο ζωής για τα παιδιά. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την υψηλότερη κατανάλωση σνακ και θερμίδων, ενώ κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
– Γίνονται παθητικά: Η ταχύτητα με την οποία οι ακολουθίες των εικόνων περνούν στην τηλεόραση, μπορεί να κάνει τα παιδιά να χάσουν το ενδιαφέρον τους για άλλα παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία τα αντιμετωπίζουν ως βαρετά και μη ενδιαφέροντα.
– Ελλιπής κατανόηση εικόνων: Η βία, η σεξουαλικότητα, τα στερεότυπα των φυλών και των φύλων, η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι κοινά θέματα στις τηλεοπτικές εκπομπές. Τα παιδιά είναι ευαίσθητα και μιμητικά όντα και μπορεί να υποθέσουν ότι αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση είναι φυσιολογικό, ασφαλές και σωστό και να το αντιγράψουν. Κατά συνέπεια, η τηλεόραση εκθέτει τα παιδιά σε επικίνδυνους τύπους συμπεριφορών.
Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά, σου έχω τις καλύτερες προτάσεις για να το ξεκολλήσεις από την τηλεόραση.
Δραστηριότητες για να σηκωθεί το παιδί από την τηλεόραση
Προνήπια
- Μπανάκι και παιχνίδι: γέμισε την μπανιέρα με νερό και βάλε το να κάνει αφρόλουτρο. Ρίξε μέσα στην μπανιέρα τα αγαπημένα του παιχνιδάκια και άφησέ το να χαλαρώσει και να ξεχαστεί.
- Φτιάξτε μαζί «κάστρο» με μαξιλάρια (και καρέκλες, σεντόνια). Θα το βρει πάρα πολύ διασκεδαστικό, χουχουλιάρικο και δεν θα ξεκολλάει. Θα γίνει παραμυθένιο και ονειρικό και μην σου πω ότι μπορείς να το εκμεταλλευτείς για να του μάθεις να διαβάζει κιόλας βιβλιαράκια. Αν δεν του αρέσει να διαβάζει, μπορείς να του το βάλεις και σε CD.
- Κουκλοθέατρο/τουβλάκια: είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίξει όλη η οικογένεια μαζί, να υποδυθείτε αστείους χαρακτήρες και να τους δώσετε ζωή.
Νήπια
- Παίξτε με μεταμφιέσεις: άσχετα από τις απόκριες, όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και για τα μεγαλύτερα παιδιά, το να ντυθούν ο αγαπημένος τους σούπερ ήρωας, ή να βάλουν φορέματα, περούκες και να χορεύουν στο σπίτι, είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό.
- Μαγειρέψτε μαζί : βρες εύκολες και διασκεδαστικές συνταγές για να φτιάξετε παρέα. Το Pinterest είναι γεμάτο, ακόμη και αν δεν έχεις ιδέα από μαγειρική.
3. Μάθε το παιδί σου να κάνει κολάζ/χαρτοκοπτική: είναι ένα πολύ ωραίος τρόπος να γίνει δημιουργικό, να κόβει με το ψαλίδι, να συνθέτει εικόνες.
Παιδιά δημοτικού
- Επιτραπέζια ή παιχνίδια για έναν: το επιτραπέζιο είναι μια καλή λύση για να αλληλεπιδράσετε, όμως αν δουλεύεις από το σπίτι και δεν ξέρεις πώς να το απασχολήσεις, μάθε του να ασχολείται μόνο του με παιχνίδια, ή να ζωγραφίζει.
- Μάθε του να κάνει δουλειές του σπιτιού: βοηθά στη διδασκαλία σχετικά με την καθαριότητα, την πειθαρχία, τη διαχείριση του χρόνου και το πιο σημαντικό, το πώς να φροντίζει τον εαυτό του.
- Κάντε hiking στο βουνό: το παιδί θα το αντιμετωπίσει σαν μικρός εξερευνητής, θα μαγευτεί από το τοπίο της φύσης και σίγουρα η θέα θα το ανταμείψει.
Όρια, πλάνο και λίγη βαρεμάρα δεν θα το βλάψει
Το σημαντικότερο είναι να βάζεις στο παιδί σου όρια, αλλά εξηγώντας του με ήρεμη συζήτηση και διάλογο. Θα πρέπει να καταλάβει τους λόγους που το να βλέπει τηλεόραση έχει συγκεκριμένο ωράριο. Αν δημιουργήσετε ένα πλάνο μαζί, τότε σίγουρα θα συμμορφωθεί, χωρίς γκρίνιες και οι εναλλακτικές που θα του δώσεις για διασκέδαση θα το ικανοποιήσουν. Και φυσικά, δεν χρειάζεται να το έχεις συνεχώς απασχολημένο, άσ’ το να βαρεθεί και λίγο. Είναι εξαντλητικό να χρειάζεται να ελέγχεις κάθε λεπτό της ημέρας του. Αν η πλήξη μεταφράζεται σε σύγκρουση, θα πρέπει να το ανακατευθύνεις. Γιατί είναι προτιμότερο να βαρεθεί λιγάκι, απ’ το να βασίζεται στην τηλεόραση, η οποία το εκθέτει σε κινδύνους για την πνευματική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Την πρώτη φορά σίγουρα θα διαμαρτυρηθεί έντονα, αλλά σταδιακά θα μάθει να είναι αυτόνομο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μανούλες, υπομονή και επιμονή.