Καισαρική τομή: Γιατί τόσες πολλές γυναίκες στην Ελλάδα επιλέγουν αυτήν τη μέθοδο τοκετού;
- 7 ΦΕΒ 2022
Ο ερχομός μίας νέας ζωής είναι σίγουρα ανάμεσα στα πιο ελπιδοφόρα και σπουδαία γεγονότα της ζωής. Ωστόσο, πριν από τη γέννηση του παιδιού κι όσο πλησιάζει ο καιρός, το δίλημμα «φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή», περιτριγυρίζει και γιγαντώνεται στο μυαλό της μέλλουσας μητέρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Κουκουμάκα για το the Magazine του NEWS 24/7, στην Ελλάδα 6 στις 10 γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με τη μέθοδο της καισαρικής τομής. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.
Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πρόβλημα το ποσοστό καισαρικών τομών μίας χώρας να ξεπερνά το 12-15%, τη στιγμή που στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν τετραπλάσιο, αγγίζοντας το 57,6%. Στην Ευρώπη, η καισαρική τομή ανέρχεται στο 25-30%.
Η καισαρική τομή και η προβληματική που δημιουργεί στην Ελλάδα
Σίγουρα, ο τρόπος που θα επιλέξει μία μητέρα να φέρει στον κόσμο το παιδί της είναι καθαρά προσωπική της επιλογή. Πρόκειται για το σώμα της και το αναφαίρετο δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση. Ωστόσο, πέρα από σοβαρές ιατρικές ενδείξεις που καθιστούν την καισαρική τομή αναγκαία, στις υπόλοιπες περιπτώσεις μιλάμε για αναίτιες χειρουργικές επεμβάσεις που αυξάνουν τους κινδύνους ορισμένων επιπλοκών. Μέσω ραντεβού, οι γυναίκες υποβάλλονται σε τεχνητούς πόνους, ώστε να γεννήσουν πολύ πιο γρήγορα κι ανώδυνα απ’ ό,τι με φυσιολογικό τοκετό.
«Πού οφείλεται ο τόσο μεγάλος αριθμός καισαρικών στη χώρα μας;», «Ποιος έχει την ευθύνη για την καισαρική τομή;», «Τι ρόλο παίζει η εκπαίδευση των ιατρών;», «Είναι σωστά ενημερωμένες οι μέλλουσες μητέρες;», «Τι σημαίνει αυτό για το κόστος του τοκετού και την “οικονομία της γέννας”»;. Όλα αυτά τα ερωτήματα και οι πιθανές τους απαντήσεις, διερευνώνται από την ομάδα του 24 MEDIA Lab, που ήρθε σε άμεσε επικοινωνία με μία μητέρα δύο παιδιών, έναν μαιευτήρα-γυναικολόγο και μία πιστοποιημένη μαία.