ΠΑΙΔΙ

Κοίτα ποιος μιλάει: Ποια μωρά μιλάνε τελικά πιο γρήγορα;

iStock

Μπορεί να ξέρεις πως γενικά τα κορίτσια είναι πιο ομιλητικά από τα αγόρια, ωστόσο, μια νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι τα αγοράκια τείνουν να μιλάνε περισσότερο από τα κοριτσάκια κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Αυτή η πρώιμη επικοινωνία περιλαμβάνει ήχους όπως φωνήεντα, «γρυλίσματα» και σύντομους ήχους «ψευτολέξεων» όπως «μπα» και «αγά». Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, αυτοί οι ήχοι εξελίσσονται σε πρώιμες λέξεις, φράσεις και τελικά ολόκληρες προτάσεις.

Ενώ ορισμένα βρέφη εκ φύσεως μιλάνε περισσότερο από άλλα, κατά μέσο όρο, τα αγόρια χρησιμοποιούν περίπου 10% περισσότερους ήχους από τα κορίτσια, στον πρώτο χρόνο τους. Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα κορίτσια έχουν σταθερό πλεονέκτημα έναντι των αγοριών στη γλωσσική ανάπτυξη. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους, τα κορίτσια «καλύπτουν» τη διαφορά και ξεπερνούν τα αγόρια, βγάζοντας 7% περισσότερους ήχους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις προτείνουν ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να σχετίζεται με μια εξελικτική θεωρία ότι τα βρέφη μιλάνε νωρίς, για να εκφράσουν την ευημερία τους και να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιβίωσης. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η διαφορά, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα αγόρια, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν τον πρώτο χρόνο τους από τα κορίτσια.

Κοίτα ποιος μιλάει: Ποια μωρά μιλάνε τελικά πιο γρήγορα; Pexels

Η έρευνα αφορούσε πάνω από 450.000 ώρες ολοήμερων ηχογραφήσεων 5.899 βρεφών. Η ομάδα μελέτησε τους προδρόμους της ομιλίας των παιδιών, γνωστά και ως «συλλογικά πρωτόφωνα». Οι ηχογραφήσεις αυτές, κάλυπταν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής των βρεφών.

«Ενώ θεωρούμε ότι τα κορίτσια, έχουν ένα μικρό, αλλά αξιοσημείωτο πλεονέκτημα έναντι των αγοριών στη γλωσσική ανάπτυξη, διαπιστώσαμε ότι τον πρώτο χρόνο ζωής τους, τα αγόρια παράγουν περισσότερους ήχους που μοιάζουν με ομιλία από τα κορίτσια. Και ενώ τα αγοράκια μιλάνε μέχρι τότε περισσότερο μέχρι το δεύτερο έτος, τα κοριτσάκια τα προλαβαίνουν και τελικά τα ξεπερνούν», επισημαίνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται επίσης να κατανοήσουν πώς αντιδρούν οι φροντιστές στους ήχους που χρησιμοποιούν αγόρια και κορίτσια. Ωστόσο, σημείωσαν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το φύλο των βρεφών με βάση αποκλειστικά τις φωνές τους.

Τα μωρά που μιλάνε και οι γονείς που μιλάνε «μωροδούστικα»

Παλαιότερη επιστημονική έρευνα, όμως επισημαίνει επίσης ότι όταν οι γονείς μιλάνε «μωρουδίστικα» στο μωρό τους, δεν είναι απλώς ένα παιδικό παιχνίδι. Αυτό το επαναλαμβανόμενο, χαριτωμένο μοτίβο ομιλίας που φαίνεται να έρχεται τόσο φυσικά στους περισσότερους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και φροντιστές, επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη του λεξιλογίου και τις γλωσσικές δεξιότητες των μωρών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο τα μωρά εκτίθενται σε γλωσσικά ερεθίσματα, οποιουδήποτε είδους, τόσο περισσότερο αυξάνεται και το λεξιλόγιό τους. Οι γλωσσολόγοι της έρευνας, κατέγραψαν ομιλία που απευθύνεται σε 47 βρέφη, αναζητώντας μοτίβα που χαρακτηρίζουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν τα μωρά. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα μωρά, μπορεί να καταλήγουν σε ήχο «ι» ή να είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι και λεξούλες.