Μηνιγγίτιδα Β: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη σοβαρή νόσο, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της
- 23 ΜΑΙ 2022
Υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη μεταξύ των σύγχρονων γονιών ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τις σοβαρές ασθένειες του παρελθόντος. Δυστυχώς, το κενό που προκλήθηκε στους εμβολιασμούς ρουτίνας τα τελευταία 2μιση χρόνια εξαιτίας του Covid 19 έχει επαναφέρει στον επιδημιολογικό χάρτη που αφορά- κυρίως- τα παιδιά μας, «ξεχασμένες» νόσους οι οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, άρα και επικίνδυνες. Μεταξύ αυτών, η μηνιγγίτιδα Β.
Με ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί κάτω των 5 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2022 στη χώρα μας, αλλά και με αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, η συζήτηση για τη μηνιγγίτιδα Β είναι επιτακτική. Το ίδιο και η πρόληψή της.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β και ποιους αφορά
Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες, ενώ μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.
Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Μωρά κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγίτιδας Β, ενώ ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Στα αρχικά στάδιά της τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κοινής ίωσης, ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο και με πιο ειδικά συμπτώματα, όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Απ’ όλα τα παραπάνω, κατανοούμε πολύ εύκολα πως ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, περνάει και σε αυτή την περίπτωση, αποκλειστικά μέσω του εμβολιασμού. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι η επίσκεψη στον παιδίατρο, ο οποίος θα μας ενημερώσει σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Γιατί, αν κάτι συνέβαλε στην επανεμφάνιση της μηνιγγίτιδας Β στον σύγχρονο επιδημιολογικό χάρτη, αυτό ήταν το εμβολιαστικό κενό που προκάλεσε ο εγκλεισμός και η αποχή από την ιατρική ρουτίνα που επέφερε η πανδημία του Covid 19.
Πώς ο Covid 19 μάς έφερε ξανά αντιμέτωπους με τη μηνιγγίτιδα Β
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, «η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων». Η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε κατά κόρον και τον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία.
Τα περιοριστικά μέτρα από τη μία περιόρισαν την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, ακόμα και του κοινού κρυολογήματος. Από την άλλη, αν είσαι γονιός, το ξέρεις ήδη: Τα παιδιά κλείστηκαν μέσα, σταμάτησαν να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώθηκαν και το ανοσοποιητικό σε πολλές περιπτώσεις απόδυναμώθηκε. Αυτό σημαίνει πως οι όποιες νόσοι έχουν κάνει την εμφανισή τους, μπορεί να είναι πιο σπάνιες σε σχέση με το παρελθόν αλλά το κενό στους εμβολιασμούς συνιστά ένα έδαφος πολύ γόνιμο για την επικράτησή τους.
Παράλληλα, η μηνιγγίτιδα Β έκανε την επανεμφάνισή της μέσα στο 2021 και μάλιστα ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό. Η ιατρική κοινότητα αναφέρει πως πρόκειται για μία ασθένεια που υπερβαίνει τους «κανόνες» της εποχικότητας, καθώς η εμφάνισή της είναι εξίσου πιθανή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η συγκεκριμένη παράμετρος αναπόφευκτα σε κάνει να ανησυχείς για το τι έρχεται από εδώ και πέρα, στις χαλαρές συνθήκες της άνοιξης και του καλοκαιριού, που οι κοινωνικές επαφές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Κι ας μην ξεχνάμε πως οι μάσκες έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν, ενώ σύντομα το μέτρο θα αρθεί συνολικά στους εσωτερικούς χώρους. Η λύση φυσικά δεν είναι να απομονώσουμε τα παιδιά μας από το κοινωνικό σύνολο, ούτε και να μην επιδιώκουμε την κοινωνικοποίησή τους. Ειδικά όταν μιλάμε για μια νόσο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με το όπλο που λέγεται «εμβόλιο».
Εσύ ξέρεις αν το παιδί σου έχει κάνει το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β;
Όσες φορές κι αν το επισημάνεις, αξίζει: μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Οπότε αν πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα ως γονείς είναι να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Κι αν όχι, ας κλείσουμε άμεσα ραντεβού στον παιδίατρο για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού. Είναι στο «χέρι» μας, ας είναι και στο χέρι τους.