ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ο ρατσισμός κάνει κακό στην υγεία (και) εγκύων και βρεφών

Pexels

Τη σύνδεση ανάμεσα στις πρόωρες γεννήσεις βρεφών ή/και λιποβαρών μωρών και φυλετικών διακρίσεων, φέρνει στο φως νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Global Health. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα ενισχύουν τα δεδομένα που δείχνουν ότι οι φυλετικές διακρίσεις αυξάνουν την πιθανότητα δυσμενών συνεπειών στην υγεία.

Πώς συνδέονται οι πρόωρες γεννήσεις βρεφών με τις φυλετικές διακρίσεις; 

Ο ρατσισμός αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρες γεννήσεις Pexels

Η φυλή θεωρείται ως ένας από τους πλέον καθοριστικούς, κοινωνικούς παράγοντες για την υγεία, ενώ συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτικές μεταβλητές είναι οι κύριες αιτίες των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, ο ρατσισμός, είναι συχνά το υποκείμενο ζήτημα.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ, είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερα για τις μαύρες και τις αυτόχθονες γυναίκες, από ό,τι για τις λευκές γυναίκες. Παρόμοιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των ποσοστών μητρικής θνησιμότητας των μαύρων γυναικών και των γυναικών από την Ασία, και των ποσοστών μητρικής θνησιμότητας των λευκών γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές στη νέα αυτή μελέτη, αναζήτησαν σχετικές έρευνες αναφορικά με τις αυτοαναφερόμενες φυλετικές διακρίσεις και τον πρόωρο τοκετό (πριν από τις 37 εβδομάδες), το χαμηλό βάρος γέννησης και την υψηλή αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Ανέλυσαν βάσεις δεδομένων για να διερευνήσουν τα πρότυπα των φυλετικών ανισοτήτων στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Η τελική ανάλυση περιείχε τα ευρήματα από συνολικά 24 μελέτες, με μέσο όρο 39 έως 9.470 άτομα ανά έρευνα.

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη προέρχονταν από διαφορετική φυλετική και εθνική καταγωγή: Έγκυες αφρικανικής ή αφροαμερικανικής καταγωγής, ισπανόφωνες, Ασιάτισσες, Αβορίγινες, Ρομά, ιθαγενείς γερμανικής και τουρκικής καταγωγής.

Ρατσισμός και ποιότητα υγείας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους ευθυγραμμίζονται με τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τις αντιληπτές φυλετικές διακρίσεις ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Ο ρατσισμός που είναι διάχυτος στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις εμπειρίες των ατόμων. Ως κοινωνικός παράγοντας, διαμορφώνει καθοριστικά την υγεία, όπως άλλοι παράγοντες σαν την απασχόληση, τη φτώχεια, την εκπαίδευση και την στέγαση. Ο ρατσισμός σχετίζεται, ωστόσο, πιο άμεσα με την υγεία. Μπορεί να επηρεάσει τις διαθέσιμες υπηρεσίες και πόρους, όπως η παραπομπή σε εξειδικευμένη περίθαλψη, η πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Οι ερευνητές δίνουν έμφαση σε διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαιότητας βελτίωσης της εκπαίδευσης των γιατρών, για την αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο ο ρατσισμός επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν:

«Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την καθολική κατάργηση, καλά τεκμηριωμένων παραδειγμάτων φυλετικής προκατάληψης, που συνεχίζουν να διαιωνίζουν τις ανισότητες στην υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την έλλειψη διδασκαλίας σχετικά με την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων σε μη λευκά άτομα, τις αβάσιμες προσαρμογές σε μετρήσεις και εξετάσεις με βάση τη φυλή και στην ανεπαρκή διδασκαλία γύρω από τις ατομικές προκαταλήψεις και τους κοινωνικούς παράγοντες των ανισοτήτων στην υγεία».