ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να πίνεις καφέ αν είσαι έγκυος

Pexels

Αναμφισβήτητα, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου. Και ενώ μπορεί ήδη να γνωρίζεις ότι οι διατροφικές ανάγκες, διαφοροποιούνται σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μια νέα έρευνα ρίχνει φως στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ από τις εγκύους, στην ανάπτυξη των παιδιών.

Γιατί καφές και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας επιστημονικής μελέτης, η κατανάλωση μόλις μισού φλιτζάνι καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σχεδόν ένα εκατοστό από το ύψος του παιδιού μέχρι τα 8 του χρόνια. Η ανακάλυψη βασίζεται σε μια ανάλυση σχεδόν 2.500 αγοριών και κοριτσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματά τους, καταδεικνύουν ότι οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση καφεΐνης.

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να πίνεις καφέ στην εγκυμοσύνη

«Αν και τα κλινικά αποτελέσματα για μια διαφορά ύψους περίπου 2 εκατοστών, είναι ασαφείς, τα ευρήματά μας για το ύψος είναι παρόμοια σε μέγεθος με αυτά των παιδιών των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», γράφουν στο περιοδικό JAMA Network, οι ερευνητές, όπου και δημοσιεύτηκε η σχετική μελέτη.

«Παρατηρήσαμε σταθερά μικρότερο ύψος, το οποίο έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών καρδιομεταβολικών ασθενειών, τόσο σε έγκυες όσο και σε μη έγκυες», αναφέρουν οι ερευνητές. Ανάμεσα στις ασθένειες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Η μέτρια κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επίσης δείξει μια σχέση με χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καφεΐνης και παραξανθίνης, στη μητέρα συσχετίστηκαν με μικρότερο ανάστημα στα παιδιά. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης από τη μητέρα σχετίζεται με μακροπρόθεσμες μειώσεις στο ύψος του παιδιού» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Γιατί ο καφές εμποδίζει την ανάπτυξη του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο ξεχωριστές ομάδες, παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες στο δημοτικό σχολείο.

«Τα παιδιά των γυναικών με χαμηλή μέτρηση καφεΐνης και παραξανθίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν χαμηλότερο ύψος από τα παιδιά των γυναικών που δεν κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αυξανόμενα κενά στο ύψος μέχρι την ηλικία των 8 ετών», συνεχίζει η επιστημονική ομάδα. «Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μικρές ποσότητες καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης από τη μητέρα συνδέονται με μικρότερο ανάστημα στους απογόνους τους που επιμένουν μέχρι την παιδική ηλικία».

Ο πιθανός μηχανισμός πρόκλησης μικρότερου ύψους είναι ασαφής, αλλά η ομάδα σημειώνει ότι η καφεΐνη είναι ένα νευρικό διεγερτικό που δεν μεταβολίζεται από το έμβρυο που συσσωρεύεται στον ιστό του. Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, με έως και 8 στους 10 ανθρώπους να απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι καθημερινά.

«Είναι σημαντικό να καθοριστεί εάν η έκθεση στην καφεΐνη στη μήτρα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στους απογόνους», καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δεν βρήκε, από την άλλη, κάποια αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ από την έγκυο και στη γέννηση παιδιού υπέρβαρου ή παχύσαρκου. Μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν κατά πόσο η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη, επηρεάζει αρνητικά το ύψος του παιδιού πέρα από την παιδική ηλικία του, στην εφηβεία του και έως την ενηλικίωση του.

Exit mobile version