ΕΡΕΥΝΑ

Οι επιπτώσεις στο IQ των παιδιών που γεννήθηκαν στην πανδημία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Unsplash

Η πανδημία έφερε τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας αλλά ως ενήλικες, είχαμε τα εφόδια να τις διαχειριστούμε, και αυτό ως έναν βαθμό.

Αυτό όμως που σίγουρα μάς έκανε να προβληματιστούμε και να αναρωτιόμαστε για την εξέλιξή του, είναι η πραγματικότητα που αντίκρυσαν τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η απουσία επαφής με πολλούς ανθρώπους και συνομήλικα παιδιά, θα μπορούσε να επηρεάσει τις γνωστικές δεξιότητες και το IQ των παιδιών που γεννήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο;

Νέα αμερικάνικη έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, παρουσιάζουν μειωμένες δεξιότητες στην ομιλία, την κίνηση αλλά και συνολικά σε γνωστικό επίπεδο, συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν νωρίτερα. Σε όλο αυτό συνέβαλε το κλείσιμο των σχολείων, των χώρων αναψυχής για παιδιά αλλά και η αύξηση του άγχους των γονιών. Τα παιδιά έχουν πολύ περιορισμένα εξωτερικά ερεθίσματα και αυτό επέδρασε στο τεστ IQ για τις ανάγκες της έρευνας.

Τα δεδομένα της έρευνας για τα παιδιά και το IQ

Την προηγούμενη δεκαετία, το μέσο σκορ IQ σε κλασικά τεστ νοημοσύνης σε παιδιά μεταξύ 3 μηνών και 3 χρονών ήταν 100. Σύμφωνα με την έρευνα, το σκορ έπεσε στο 78 για τα παιδιά της πανδημίας, γεγονός που τους προκαλεί ανησυχία. «Συνήθως είναι ένα αποτέλεσμα που βλέπεις σε μεγάλες γνωσιακές διαταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown, Sean Deoni.

Μελετήθηκαν 672 παιδιά από το Rhode Island, με τα 188 να έχουν γεννηθεί μετά τον Ιούλιο 2020, τα 308 πριν τον Ιανουάριο του 2019 και τα 176 μεταξύ του Ιανουαρίου 2019 και Μαρτίου 2020. Κανένα δεν ήταν πρόωρο, τα περισσότερα ήταν λευκά και δεν αντιμετώπιζαν αναπτυξιακές δυσκολίες. Το χαμηλότερο σκορ σημείωσαν τα παιδιά που προέρχονταν από χαμηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Ο βασικός λόγος που το παιδί σημειώνει χαμηλό IQ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά χρειάζονται εξωτερικά ερεθίσματα και συνεχή αλληλεπίδραση με τους γονείς. Η πανδημία όμως εκτόξευσε το άγχος και οι γονείς έχασαν τη διάθεση αλλά και το κουράγιο της επικοινωνίας με το παιδί. Και όσο πιο μικρό είναι, τόσο περισσότερο το χρειάζεται. Τότε είναι που χτίζονται οι βάσεις και τα θεμέλια για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Τα αποτελέσματα σημειώθηκαν σε μία περιοχή όπου υπάρχει κοινωνική στήριξη και παροχές, ακόμα και αν ο γονέας είναι άνεργος. Αυτό που τρομάζει τους ειδικούς είναι ότι τα πράγματα μάλλον θα είναι πολύ χειρότερα σε πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνουν έρευνες σε μεγαλύτερη κλίμακα ώστε να υπάρχει πιο σφαιρική εικόνα.

Exit mobile version