ΠΑΙΔΙ

Οι συμβουλές που μεγαλώνουν ευγενικά και συμπονετικά παιδιά

Pexels

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Σ’ αυτό μπορούν να συμφωνήσουν όλοι, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής κάθε γονέα. Είναι κάτι που ενώνει τους γονείς.

Μεγαλώνοντας ευγενικά και συμπονετικά παιδιά

Οι συμβουλές που μεγαλώνουν ευγενικά και συμπονετικά παιδιά Pexels

Το να προετοιμάζονται τα παιδιά για «το καλύτερο» στη ζωή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βάσεις τους. Τι είδους ανθρώπους διαμορφώνουμε; Ας ελπίσουμε, συμπονετικά, ευγενικά πλάσματα. Αυτά που πάντα θα χρειάζεται ο κόσμος. Πώς μπορεί να γίνει λοιπόν αυτό; Πώς βοηθάμε τα παιδιά να μεγαλώσουν και να γίνουν η ευγενική γενιά του μέλλοντος; Οι ειδικοί στην παιδική ανάπτυξη μοιράζονται 10 βασικές συμβουλές:

1. Δώσε το καλό παράδειγμα

Να είσαι ευγενική με τους άλλους γύρω σου. Να συμπεριφέρεσαι με σεβασμό. Να είσαι το ζωντανό παράδειγμα ισχυρών αξιών. Υποστήριξε το δίκαιο και γιόρτασε τις διαφορές στους ανθρώπους. Γίνε παράδειγμα καλού φίλου και εξήγησε γιατί μια πράξη καλοσύνης έχει σημασία. Οι γονείς είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι του παιδιού και οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

2. Δίδαξε γενναιοδωρία

Χαρίστε τα παλιά τους ρούχα, ακολουθήστε μαζί μια εθελοντική δράση, εμπλακείτε σε κάτι μεγαλύτερο από την καθημερινότητά σας. Υπάρχουν πολύτιμα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον εθελοντισμό, την υποστήριξη ενός τοπικού σκοπού, την επίσκεψη στην εκκλησία ή τη δωρεά αντικειμένων. Βλέποντας μια ευρύτερη εικόνα, πώς οι πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν πολλές ζωές, θα δώσει στα παιδιά, μια αίσθηση ευθύνης και θα ενισχύσει καλές αξίες.

3. Δράσε με αγάπη

Δείξε στα παιδιά σου συμπόνια. Να είσαι ευγενική όταν οι άλλοι κάνουν λάθη. Εξασκήσου στη συγχώρεση. Μέσα από αυτές τις ζεστές αλληλεπιδράσεις, το παιδί αναπτύσσει την αίσθηση του εαυτού του ως άτομο που αξίζει να το αγαπούν και να το φροντίζουν και έχει ένα πρότυπο (εσένα) για το πώς να νοιάζεται για τους άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Ένα παιδί που νιώθει σιγουριά για το ποι@ είναι και δείχνει καλοσύνη προς τους άλλους. Η βάση είναι η σχέση αγάπης τους μαζί σου.

4. Εξασκήσου στην αυτοαγάπη

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, βλέποντας ότι οι γονείς αγαπούν τον εαυτό σου. Και με αυτό εννοώ, κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις για να είσαι ένας ευτυχισμένος γονιός. Πριν αντιμετωπίσεις τις πολλές μεταβαλλόμενες ανάγκες ενός παιδιού, πρέπει να φροντίσεις τις προσωπικές σου ανάγκες. Όταν είσαι ξεκούραστη, τρως αρκετά υγιεινά γεύματα, βρίσκεις τρόπους να αφιερώσεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, τότε μπορείς να δώσεις στο παιδί σου αυτό που χρειάζεται. Επιπλέον, το αξίζεις. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου σημαίνει καλύτερη σχέση με το παιδί σου.

5. Γίνε συγκεκριμένη με τους επαίνους

Όταν ο έπαινος είναι ειλικρινής, μην τον κρατάτε. Ο ειλικρινής και γνήσιος έπαινος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα κίνητρα των παιδιών. Για παράδειγμα, αν εντυπωσιαστείς ειλικρινά με κάτι που έκανε το παιδί σου, τότε πες του το, αλλά γίνε συγκεκριμένη: «Είμαι τόσο χαρούμενη που μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου με αυτό το κοριτσάκι. Δεν ήταν ωραίο να παίζεις μαζί της;». Ή «Όταν μοιράζεσαι παιχνίδια μπορεί να είναι διασκεδαστικό». Στο τέλος, ως γονιός θέλεις να απολαμβάνεις και να μοιράζεσαι τις επιτυχίες του παιδιού σου. Αλλά αντί να εστιάσεις στο άτομο ή ακόμα και στη συμπεριφορά, εστίασε στα συναισθήματα εσωτερικής χαράς. Αυτό είναι τελικά που ανταμείβει. Λέγοντάς στα παιδιά  ότι είναι ευγενικά, καλά, ειλικρινή, γενναία και δυνατά, θα ενισχύσει αυτές τις ιδιότητες και θα τα βοηθήσει να εσωτερικεύσουν αυτά τα ιδανικά.

6. Ενθάρρυνε τη βοήθεια στο σπίτι

Η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Δρ. Holly Ruhl υποστηρίζει: «Οι θετικές απαντήσεις στη βοήθεια των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού, φαίνεται να προωθούν περισσότερες συμπεριφορές βοήθειας όταν τα μικρά μας, μαθαίνουν για πρώτη φορά αυτές τις δεξιότητες. Καθώς τα νήπια, γίνονται πιο ικανά στο να βοηθούν στις δουλειές, μπορεί να μην χρειάζεται τόσο πολύ η ενθάρρυνση αυτή, καθώς μπορεί να υπονομεύσει τις εγγενείς επιθυμίες τους για βοήθεια».

7.  Υιοθέτησε μια θετική στάση στη ζωή

Προσπάθησε να κρατήσεις μια στάση «μισογεμάτο ποτήρι». Επαίνεσε τα παιδιά, όταν είναι ευγενικά ή καταφέρνουν κάτι. Κάνε τους γύρω σου να αισθάνονται σημαντικοί. Να είσαι φιλική με τους ξένους. Να χαμογελάς. Η Κλινική Ψυχολόγος Laura Markham δηλώνει: «Να είστε παρόντες και να μην αναβάλλετε τη χαρά. Βυθιστείτε στην ομορφιά και την ευτυχία κάθε στιγμής. Σταματήστε να βιάζεστε και να χαίρεστε με το γέλιο του παιδιού σας, τη γλυκιά μυρωδιά των μαλλιών του, τη χαρά του να κατακτήσει κάτι νέο. Αυτή η στάση εμπνέει τα παιδιά να συνδεθούν και να συνεργαστούν».

8. Ενθάρρυνε το πνεύμα φροντίδας

Δείξε στα παιδιά πώς να φροντίζουν για άλλους, φροντίζοντας για τα καλύτερα για εκείνα. Να είσαι ευάλωτη, ζεστή και ευγενική.

9. Βοήθησε τα να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους

Ξεκαθάρισε ότι όλα τα συναισθήματά τους είναι εντάξει και, στη συνέχεια, πρόσφερε τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να τα διαχειριστούν. Δείξε τους ότι καταλαβαίνεις πώς νιώθουν.

10. Επίτρεψέ τους να σε δουν ως ατελές άνθρωπο

Κάνε σαφές, ότι το να κάνουν λάθη είναι εντάξει. Συμβαίνει σε όλους και είναι ο τρόπος για να μάθουμε. Η συγγραφέας και ειδικός σε θέματα γονέων, Rebecca Eanes, λέει: «Είμαι καλός άνθρωπος, αλλά ξέρω επίσης ότι έχω ελαττώματα. Είμαι ένας ατελής άνθρωπος που θα κάνει λάθη, παρά τις προσπάθειές μου.  Και ξέρω ότι και τα μικρά παιδιά θα κάνουν και εκείνα λάθη. Αυτό δεν κάνει τις κακές επιλογές τους «εντάξει». Τις κάνει όμως κατανοητές δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε».