ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παιδί και διατροφή: 10 τρόποι για να γίνουν μικροί γευσιγνώστες

iStock

Η διατροφή στην παιδική ηλικία δεν είναι μόνο θέμα θρεπτικών ουσιών, είναι επίσης ζήτημα διαμόρφωσης στάσεων, συμπεριφορών και σχέσης με το φαγητό. Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα νήπια, ώστε να θέσουν τα θεμέλια για μια ισορροπημένη ζωή.

Παρακάτω θα βρεις 10 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν κάθε γονιό να ενισχύσει την υγιεινή διατροφική συμπεριφορά των παιδιών του.

1. Δώσε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως με την παρατήρηση. Εάν τρως υγιεινά και απολαμβάνεις μια ποικιλία τροφών, αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνουν το ίδιο. Αντίθετα, αν δίνεις έμφαση σε δίαιτες, περιορισμούς ή αποφεύγεις φαγητά μπροστά τους, μπορεί να αναπτύξουν προβληματική σχέση με τη διατροφή.

2. Μείωσε την πίεση στο τραπέζι

Η πίεση για να φάνε μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν αυτονομία. Οι γονείς πρέπει να είναι υπεύθυνοι για το «τι» και «πώς» σερβίρεται το φαγητό, ενώ τα παιδιά αποφασίζουν «αν» και «πόσο» θα φάνε.

3. Μην χρησιμοποιείς το φαγητό ως αντάλλαγμα

Η υπόσχεση γλυκού για να φάει το παιδί τα λαχανικά του μετατρέπει το φαγητό σε εργαλείο διαπραγμάτευσης και τα γλυκά σε «έπαθλο». Προσπάθησε να προσφέρεις φρούτα ή περιστασιακά γλυκά χωρίς σύνδεση με τα κύρια γεύματα.

4. Μην απογοητεύεσαι με τις αντιδράσεις τους στις νέες τροφές

Χρειάζονται έως και 10-15 επαναλήψεις για να αποδεχτεί ένα παιδί μια νέα τροφή. Συνέχισε να προσφέρεις νέες γεύσεις, χωρίς πίεση, και με ανοιχτές προσδοκίες.

5. Πρόσφερε περιορισμένες επιλογές

Απόφυγε να ετοιμάζεις διαφορετικό φαγητό για κάθε μέλος της οικογένειας. Αντ’ αυτού, δώσε 2-3 επιλογές μέσα από το κοινό μενού. Αυτό προάγει την ανεξαρτησία και περιορίζει τις απαιτήσεις.

6. Σέρβιρε μικρές ποσότητες

Οι παιδικές μερίδες πρέπει να είναι αντίστοιχες με την ηλικία τους. Μικρές ποσότητες μειώνουν την πίεση και την απογοήτευση.

7. Περιόρισε τους χυμούς και τα επεξεργασμένα σνακ

Η υπερβολική κατανάλωση χυμών και επεξεργασμένων σνακ μπορεί να μειώσει την όρεξη των παιδιών για πραγματικά γεύματα. Διατήρησε συγκεκριμένες ώρες σνακ και προτίμησε θρεπτικά σνακ με χαμηλά σάκχαρα.

8. Αποδέξου το χάος

Το φαγητό είναι εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Άφησε τα παιδιά να αγγίξουν, να παίξουν και να εξερευνήσουν το φαγητό. Η ακαταστασία είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

9. Κατανόησε την αναπτυξιακή φάση

Η «επιλεκτικότητα» στα φαγητά είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα κατά την προσχολική ηλικία. Εάν αρνείται έντονα να καταναλώσει τροφές συμβουλεύσου ειδικό για πιθανές διατροφικές ανάγκες ή ευαισθησίες.

10. Χαλάρωσε

Μην αγχώνεσαι υπερβολικά για την κάθε μπουκιά. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, καλύπτει πιθανότατα τις θρεπτικές του ανάγκες. Κατάγραψε τι τρώει σε μία εβδομάδα και εστιάστε στη γενική εικόνα, όχι στην κάθε ημέρα.

Η διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας, αλλά μιας συνεχούς, θετικής και χωρίς πίεση πορείας. Οι γονείς που εφαρμόζουν συνέπεια, υπομονή και αγάπη στη διαδικασία του φαγητού, βοηθούν τα παιδιά τους να χτίσουν μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό που θα τα ωφελήσει για μια ζωή.

Με λίγη καθοδήγηση και λιγότερο άγχος, ακόμα και ο πιο δύσκολος «μικρός γευσιγνώστης» μπορεί να μετατραπεί σε λάτρη των υγιεινών επιλογών.

Exit mobile version