ΠΑΙΔΙ

Παιδική αϋπνία: Η διαταραχή ύπνου που μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή

Unsplash

Ένα από τα προβλήματα και τις διαταραχές ύπνου που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι η αϋπνία. Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν μπορούν να κοιμηθούν αρκετά, με αποτέλεσμα να μένουν ξάγρυπνα.

Παιδική αϋπνία – Παράγοντες που μπορεί να την προκαλούν

Παιδική αύπνία

Η παιδική αϋπνία μπορεί να έχει έχει τις βάσεις της σε διάφορους παράγοντες γύρω από την καθημερινότητα, το πρόγραμμα και την ψυχολογική κατάσταση ενός παιδιού.

Παιδική αϋπνία και φόβοι πριν τον ύπνο

Για τα παιδιά, το αίσθημα φόβου ή ανησυχίας την ώρα του ύπνου είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Ένα παιδί μπορεί να φοβάται το σκοτάδι ή να μην του αρέσει να μένει μόνο του. Ένα παιδί με μεγάλη φαντασία, μπορεί να ακούει θορύβους τη νύχτα και να φοβάται τα χειρότερα, όταν απλώς μπορεί να πρόκειται για το οικογενειακό κατοικίδιο που περπατά στο διάδρομο του σπιτιού. Καθώς μεγαλώνει το παιδί, αυτοί οι φόβοι συνήθως εξασθενούν.

Παιδική αϋπνία και εφιάλτες

Μερικές φορές είναι δύσκολο για ένα παιδί να αποκοιμηθεί, όταν φοβάται ότι θα δει ένα τρομακτικό όνειρο. Εάν ο φόβος για έναν εφιάλτη, κρατά ξύπνιο ένα παιδί, η συζήτηση με έναν γονέα ή ένα έμπιστο άτομο μπορεί να βοηθήσει. Η παρακολούθηση τρομακτικών ή βίαιων τηλεοπτικών εκπομπών ή ταινιών ή η ανάγνωση τρομακτικών βιβλίων πριν από τον ύπνο, μπορεί επίσης να προκαλέσει εφιάλτες σε ένα παιδί.

Ανησυχία και άγχος

Άγχος δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Οι εξετάσεις στο σχολείο, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, δραστηριότητες, αθλήματα και δουλειές του σπιτιού, μπορεί να στρεσάρουν ένα παιδί. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν, ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, για να μπορεί ένα παιδί να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Μεγάλες αλλαγές

Μια σημαντική αλλαγή στη ζωή ή στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί εύκολα να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στα παιδιά. Ένα διαζύγιο, ο θάνατος, μια ασθένεια ή μια μετακόμιση σε μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία. Ακόμα κι αν η κατάσταση που προκαλεί το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, η συζήτησή του μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά.

Άβολο περιβάλλον

Εάν ένα παιδί κοιμάται σε ένα άβολο περιβάλλον, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αϋπνία.  Ένα φιλικό προς τον ύπνο περιβάλλον και μια τακτική χαλαρωτική ρουτίνα πριν από αυτόν, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας του παιδιού.

Η παιδική αϋπνία και η σύνδεσή της με διαταραχές ύπνου στην ενήλικη ζωή

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουν να έχουν δυσκολίες ή διαταραχές ύπνου και ως ενήλικες. Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για 502 παιδιά 5 έως 12 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως τα 24 έτη τους.

Διαπιστώθηκε ότι το 43% των παιδιών με αϋπνία συνέχισαν να υποφέρουν από αυτήν τόσο στην εφηβεία όσο και μετά την ενηλικίωσή τους. Το 27% των παιδιών με αϋπνία εμφάνισαν μία ύφεση των συμπτωμάτων διαταραχής του ύπνου στην εφηβεία. Το 19% είχαν περιόδους εναλλασσόμενης βελτίωσης και επιδείνωσης. Από τα παιδιά χωρίς αϋπνία, το 15% εμφάνισαν τέτοια συμπτώματα κατά την εφηβεία και μετά την ενηλικίωση. Το 21% εμφάνισαν για πρώτη φορά αϋπνία ως νέοι ενήλικες, ενώ το 16% είχαν περιόδους εναλλασσόμενης βελτίωσης και επιδείνωσης.

Η μελέτη βρήκε ότι τα συμπτώματα αϋπνίας στους εφήβους είναι 5,5 φορές πιθανότερο να επιδεινωθούν σε κανονική αϋπνία στους ενήλικες. Το εύρημα-κλειδί, είναι ότι τα συμπτώματα αϋπνίας στην παιδική ηλικία είναι πολύ πιθανό να επιμείνουν με το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, οι γονείς και οι γιατροί δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι τα συμπτώματα αϋπνίας είναι αθώα παράπονα που θα φύγουν με την ηλικία. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα σημαντικό ποσοστό νέων.

Exit mobile version