ΠΑΙΔΙ

Παιδική αναβλητικότητα: Τι μπορεί να σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

iStock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά αναβάλλουν. Συχνά συμβαίνει επειδή απλώς θα προτιμούσαν να κάνουν κάτι άλλο. Ωστόσο για άλλα παιδιά, η αναβλητικότητα μπορεί αν συνδέεται με κάτι άλλο. Για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με συγκεκριμένες δεξιότητες, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση του χρόνου.

Η επιστημονική προσέγγιση για την παιδική αναβλητικότητα 

Παιδική αναβλητικότητα: Τι μπορεί να σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται (

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αναβλητικότητα βασίζεται στο μεταιχμιακό σύστημα, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα. Σε αυτόν τον τομέα αισθανόμαστε φόβο, καθώς και κίνητρο για να επιβιώσουμε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η υπερδραστήρια περιοχή αυξάνει τόσο το άγχος για τις αρνητικές συνέπειες μιας δράσης που ο γρηγορότερος τρόπος για να ανακουφιστεί κάποιος είναι να το αναβάλλει επ’ αόριστον.

Τα παιδιά εκδηλώνουν συνήθως τις πρώτες αναβλητικές τάσεις, όταν αρχίσουν να αντιμετωπίζουν θέματα που δεν τους αρέσουν και τόσο, όπως το διάβασμα, οι δουλείες στο σπίτι ή ακόμα και ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, όπως η τακτοποίηση του δωματίου ή του γραφείου του.

Παιδική αναβλητικότητα και διαχείριση χρόνου

Το να κάνεις πράγματα έγκαιρα, περιλαμβάνει οργάνωση και προγραμματισμό. Αυτές οι ικανότητες αποτελούν μέρος ενός συνόλου δεξιοτήτων γνωστών ως εκτελεστική λειτουργία.

Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται με την εκτελεστική λειτουργία, μπορεί να τους δυσκολέψει να διαχειριστούν τον χρόνο τους.

Ακολουθούν τρία κοινά προβληματικά σημεία:

  • Το πρόβλημα με δυσκολεύει τη διατήρηση των πληροφοριών για αρκετό χρόνο για να προγραμματίσετε και να ολοκληρώσετε εργασίες.
  • Το πρόβλημα με την εστίαση μπορεί να παρασύρει τα παιδιά ακόμη και να ξεκινήσουν μια εργασία.
  • Το πρόβλημα με την εκτίμηση του χρόνου σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά δεν είναι σίγουροι για το πώς είναι τα πέντε λεπτά σε σύγκριση με τα 30 λεπτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Οι προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς μπορεί να δυσκολέψουν την έναρξη και την ολοκλήρωση των εργασιών. Τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν πώς να προγραμματίσουν τη δουλειά τους ή να αφήσουν αρκετό χρόνο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στη διαχείριση του χρόνου.

Αναβλητικότητα ή τεμπελιά;

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τα παιδιά να χρονοτριβούν και υποθέτουν ότι πρόκειται για τεμπελιά. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά τα οποία μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά.

Τα παιδιά που δυσκολεύονται στο σχολείο,  μπορεί να αναβάλουν μια εργασία επειδή περιλαμβάνει κάτι που τους είναι δύσκολο. Για παράδειγμα, ένας παιδί που δυσκολεύεται με την ανάγνωση, μπορεί να αναβάλλει μια εργασία ανάγνωσης.

Tips για την παιδική αναβλητικότητα

Τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά, μπορεί να δυσκολεύονται με τη διαχείριση του χρόνου για διαφορετικούς λόγους. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν την αναβλητικότητα, τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο.

Σχεδιάστε σύντομα διαλείμματα

Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της απογοήτευσης. Ένα «εγκεφαλικό διάλειμμα» είναι ένα διάλειμμα από οτιδήποτε στο οποίο εστιάζουν τα παιδιά την προσοχή τους για πολλή ώρα.

Τα σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πραγματικά οφέλη. Μειώνουν το άγχος, το στρες και την απογοήτευση. Ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εστιάσουν καλύτερα την προσοχή τους και να είναι πιο παραγωγικά.

«Σπάστε» κάθε εργασία σε μικρότερα διαχειρίσιμα τμήματα

  • Υπολογίστε πόσο χρόνο έχει το παιδί σας
  • Αποφασίστε πόσο καιρό πρέπει να εργαστεί το παιδί
  • Κάντε μια λίστα με τα υλικά που χρειάζεστε
  • Καταγράψτε σε ένα χαρτί κάθε ξεχωριστή εργασία
  • Ορίστε μια προθεσμία για κάθε εργασία
  • Σημειώστε ερωτήσεις και τυχόν απορίες
  • Ελέγξτε την πρόοδο του παιδιού σας

Στρατηγικές για το διάβασμα στο σπίτι

  • Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το διάβασμα του. Είναι σημαντικό να δείξετε στο παιδί πώς να οργανωθεί, κοιτάζω το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, αδειάζω τη τσάντα μου, διαβάζω ένα ένα τα μαθήματα μου.
  • Καθίστε κοντά του όταν διαβάζει. όταν το παιδί ξεκινήσει το διάβασμα μπορείτε να καθίσετε κοντά του και να διαβάσετε μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο.
  • Να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε. Όταν το παιδί διαβάζει είναι λογικό να έχει απορίες ή να δυσκολευτεί, είναι σημαντικό να είστε εκεί να το βοηθήσετε όποτε χρειαστεί.
  • Μην υπερβάλλετε στη διάρκεια του διαβάσματος. Η συγκέντρωση ενισχύεται με μικρά διαλείμματα.
  • Δείξτε κατανόηση. Αν το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει κάτι, αφήστε το να του το εξηγήσει ξανά την επόμενη μέρα η δασκάλα. Αν δεν προλάβει να τελειώσει, κάποια φορά, όλα όσα έχει για την επόμενη μέρα, γράψτε ένα σημείωμα στη δασκάλα κι εξηγήστε τους λόγους που δεν πρόλαβε.
Exit mobile version