ΠΑΙΔΙ

Παρβοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματά του και ποιοι κινδυνεύουν

iStock

Για συρροή κρουσμάτων με παρβοϊό (Parvovirus) σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Το σχετικό «καμπανάκι» ήρθε μετά τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και της εμφάνισης συρροής περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον παρβοϊό.    

Όπως αναφέρει το NEWS247 σε επιστολή του ο ΕΟΔΥ, συνιστά αυξημένη εγρήγορση στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας για συσχέτιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον παρβοϊό.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ, στις 10 Απριλίου 2024, ενημερώθηκε, από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο της περιοχής.

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B 19. Συνολικά, με τα δεδομένα ως 26/04/2024, έντεκα (11) παιδιά ηλικίας 3-5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων, ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, 2 ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά, με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία», αναφέρει στην επιστολή του ο ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας, εξετάζουν τη συσχέτιση πιθανής συλλοίμωξης παρβοϊού με εντεροϊό και αδενοϊό και κατά πόσο αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδες.

Ο ΕΟΔΥ συνέστησε άμεσα, τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για 2 εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Τα συμπτώματα του παρβοϊού

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις, σε ασθενείς με αναιμία. Είναι  γνωστός ως «5η νόσος», μετά τις 4 πιο γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα και οστρακιά). Ο παρβοϊός προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να κινδυνεύουν επίσης από τον ιό, σε ποσοστό έως και 30-40%.

Στα συμπτώματα του παρβοϊού περιλαμβάνονται ο ελαφρύς πυρετός, ο πονοκέφαλος και γενικά συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και στη συνέχεια, την 7η με 11η μέρα, εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ξεκινά από το πρόσωπο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Ο παρβοϊός, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, μεταδίδεται με αναπνευστικές εκκρίσεις, όπως και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των μολυσματικών επιφανειών. Η κλινική διάγνωση είναι εύκολη για τους γιατρούς, καθώς ο ιός κάνει ένα χαρακτηριστικό ερύθημα, σαν κοκκίνισμα από χαστούκι.

Τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον παρβοϊό, λόγω προγενέστερης λοίμωξης, που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία.

Συναγερμός και στην Ευρώπη

Πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία), αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αύξηση των περιστατικών 5ης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) σε παιδιά, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parvovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά, καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Parvovirus σε δότες αίματος/πλάσματος και ενήλικες.

Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές, τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από παρβοϊό.

Exit mobile version