ΠΑΙΔΙ

Πιο έξυπνα, αλλά επιρρεπή στην κατάθλιψη, τα παιδιά από εξωσωματική

Pexels

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, κατέγραψε 280.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Φινλανδία μεταξύ 1995 και 2000, έως ότου έκλεισαν τα 18. Σύγκρινε τα μωρά που γεννήθηκαν μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνητή γονιμοποίηση και η πρόκληση ωορρηξίας, με εκείνα που είχαν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.

Πιο έξυπνα, αλλά επιρρεπή στην κατάθλιψη τα παιδιά από εξωσωματική

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ήταν επίσης πιο πιθανό να απασχοληθούν επαγγελματικά, σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν συλληφθεί με φυσικό τρόπο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι οι εξωτερικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο από τη μέθοδο σύλληψης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Population, τονίζει ότι το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας. Διαπίστωσε ότι τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως επί το πλείστον εκμηδενίστηκαν, όταν συνυπολογίστηκαν οι οικογενειακές συνθήκες. Γεγονός που υποδηλώνει ότι το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξήγηση αυτού του πλεονεκτήματος.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Dr. Hanna Remes δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αν και δεν έχουμε τα δεδομένα για να εξηγήσουμε γιατί όσοι γεννιούνται με ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς μηχανισμούς».

Πώς συνδέεται η εξωσωματική με διαγνώσεις ψυχικής υγείας

Αφού συνυπολογίστηκαν οι οικογενειακές συνθήκες, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται με εξωσωματική ή άλλου είδους υποβοηθούμενης σύλληψης, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια διαταραχή ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα άγχος ή κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, περίπου 10% των εφήβων που συλλαμβάνονται με εξωσωματική, λαμβάνουν διάγνωση ψυχικής υγείας, μεταξύ 16 και 18 ετών. Συγκριτικά, το ποσοστό των έφηβων που προήρθαν από φυσική σύλληψη και λαμβάνουν διάγνωση ψυχικής υγείας στην ίδια ηλικία, φτάνει το 9%.

Σύμφωνα με την Remes:

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, κάτι που θέτει και τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γονείς που κατέφυγαν σε υποβοηθούμενη σύλληψη, μπορεί να είναι πιο ανήσυχοι για την ευημερία του παιδιού τους και να αναζητούν πιο συχνά ιατρικές συμβουλές, αυξάνοντας τις πιθανότητες διάγνωσης κάποιου προβλήματος ψυχικής υγείας ή άλλης πάθησης.

Exit mobile version