ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ποιος μήνας είναι πιο επικίνδυνος για αποβολή σε μια εγκυμοσύνη;

Pexels

Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ειδικότερα, τα ευρήματα των ερευνητών, έδειξαν πως οι πρώιμες αποβολές στο τέλος του Αυγούστου, είναι 44% περισσότερες από αυτές στο τέλος Φεβρουαρίου.

Υψηλότερος ο κίνδυνος για αποβολή το καλοκαίρι

Έως το 30% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, δηλαδή σε απώλεια του εμβρύου πριν την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές αποβολές είναι ανεξήγητες, ενώ ελάχιστοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αποβολή, η οποία μπορεί να μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αποβολής μπορεί να αυξηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 6.104 κυήσεις, εκ των οποίων σχεδόν το 20% κατέληξε σε αποβολή.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology, διερεύνησε τις εποχιακές διαφορές στον κίνδυνο για αποβολή. Διαπίστωσε ότι οι έγκυες στη Βόρεια Αμερική είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης αποβολής (εντός 8 εβδομάδων εγκυμοσύνης) τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα στα τέλη Αυγούστου. Ο κίνδυνος για αποβολή σε οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης ήταν 31% υψηλότερος στα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου. Γεωγραφικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες στο Νότο και στις Μεσοδυτικές πολιτείες, όπου τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν αυτή την απώλεια στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος για αποβολή και η σχέση του με τις αυξημένες θερμοκρασίες

Η Amelia Wesselink, επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, επισημαίνει:

«Γνωρίζουμε ότι η ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα της κύησης, όπως ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση λιποβαρούς μωρού και ιδίως η θνησιγένεια».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ερευνηθεί περισσότερο η πιθανή επίπτωση της ζέστης στις αποβολές, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Οι περιπτώσεις στις οποίες παρατηρούνται εποχιακές διακυμάνσεις στα αποτελέσματα, μπορούν να μας δώσουν στοιχεία σχετικά με τα αίτια που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Wesselink.

Exit mobile version