ΠΑΙΔΙ

Πώς να βάλεις το μωρό για ύπνο like a pro

Pexels

Είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού. Ένα εξαντλημένο μωρό που απλά δεν σταματά να κλαίει, όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί. Ακόμα χειρότερα; Το μωρό τελικά αποκοιμιέται στην αγκαλιά σου, αλλά ξυπνά και αρχίζει να κλαίει μόλις ξαπλώνει στην κούνια.

Η λύση σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, είναι ένα μαγικό ζευγάρι αριθμών: 5 και 8. Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί αυτή η μέθοδος; 

Οι ερευνητές προτείνουν στους γονείς, για να ηρεμήσουν ένα μωρό που κλαίει επίμονα, να το κάνουν μια βόλτα για 5 λεπτά και μετά για άλλα 8 λεπτά να το κρατάνε αγκαλιά καθιστοί, προτού το βάλουν για ύπνο. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι χρήσιμες για ορισμένους γονείς και φροντιστές, ωστόσο, δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα για όλους.

«Τα μωρά είναι διαφορετικά και μερικά μπορεί να μην ανταποκρίνονται όλα σε αυτό το σύστημα», δηλώνουν χαρακτηριστικά. «Ο στόχος πρέπει να είναι να βεβαιωθούν οι γονείς ότι το μωρό κοιμάται καλά χρησιμοποιώντας αυτήν ή άλλες τεχνικές, ενώ τελικά το ενθαρρύνουν να κοιμηθεί μόνο του, τόσο στην αρχή του ύπνου, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Πώς να βάλεις το μωρό για ύπνο like a pro Pexels

«Κλειδί» ο καρδιακός παλμός του μωρού

Η μελέτη, εξέτασε την επίδραση τεσσάρων καταπραϋντικών συμπεριφορών στο κλάμα του βρέφους, παρακολουθώντας 21 μητέρες. Οι επιστήμονες τούς ζήτησαν να κουβαλούν το μωρό τους, ενώ περπατούν, να περπατούν με το μωρό τους σε καρότσι, να κρατούν το μωρό τους όταν κάθονται και, τέλος, να βάζουν το μωρό τους απευθείας σε μια κούνια. Ταυτόχρονα, παρακολούθησαν τους χτύπους της καρδιάς του μωρού και βιντεοσκοπούσαν κάθε συνεδρία, για να καταγράφουν και να χρονομετρούν τις αντιδράσεις τους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν αρκεί απλώς η μητέρα να έχει αγκαλιά το μωρό που κλαίει και να είναι η ίδια καθισμένη ή όρθια και ακίνητη. Ούτε να αφήνει συνεχώς το μωρό στην κούνια, προσπαθώντας να το νανουρίσει επί τόπου. Είναι σημαντικό το μωρό να αισθάνεται ότι η μητέρα του το μεταφέρει.

Μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, οι παλμοί της καρδιάς του μωρού πέφτουν. Μέσα σε 5 λεπτά, όλα τα μωρά έχουν χαλαρώσει και έχουν πάψει να κλαίνε, ενώ περίπου τα μισά έχουν επίσης αποκοιμηθεί.

Η δεύτερη καλύτερη επιλογή, είναι το μωρό να βρίσκεται σε μια κούνια που κουνιέται απαλά. Δηλαδή και πάλι όταν το μωρό νιώθει κάποια κίνηση. Αντίθετα, η αγκαλιά ενώ η μητέρα κάθεται, ή το νανούρισμα με μια ακίνητη κούνια, δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Η νέα μελέτη, έδειξε ότι τα μωρά είναι άκρως ευαίσθητα στην παραμικρή κίνηση της μητέρας τους. Αν π.χ. η μητέρα κάνει στροφή καθώς περπατά ή σταματήσει, αμέσως η καρδιά του μωρού ανεβάζει «στροφές». Ακόμη και όταν το μωρό έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της και η μητέρα το απομακρύνει από πάνω της για να το βάλει στην κούνια του, αυτό εμφανίζει ενδείξεις στρες στους χτύπους της καρδιάς του που επιταχύνονται.

 

Πώς να βάλεις το μωρό για ύπνο χωρίς να να ξυπνήσει

Μπορεί να πέρασες την πρώτη δοκιμασία με επιτυχία, ωστόσο, μένει ακόμα το πιο δύσκολο κομμάτι: Να βάλεις για ύπνο το μωρό που κοιμάται, χωρίς να το ξυπνήσεις.

Το ένα τρίτο των μωρών που συμμετείχαν στη μελέτη, ξύπνησαν αμέσως μετά την τοποθέτησή τους στην κούνια, όσο απαλή κι αν ήταν αυτή. Ο καρδιακός ρυθμός των μωρών αυξήθηκε, όταν τα βρέφη απομακρύνθηκαν από το σώμα της μητέρας. Ωστόσο, όταν τα μωρά κρατήθηκαν για επιπλέον 8 λεπτά, μπήκαν σε μια πιο σταθερή κατάσταση ύπνου, χωρίς να στρεσάρονται.

Γιατί λειτουργεί αυτή η μέθοδος;

Τα ανθρώπινα μωρά, όπως και άλλα θηλαστικά, ανταποκρίνονται σε αυτό που ονομάζεται «απόκριση μεταφοράς». Μια έμφυτη αντίδραση που παρατηρείται σε είδη με βρέφη, που μετά τη γέννηση δεν μπορούν να περπατήσουν ή να φροντίσουν τον εαυτό τους αμέσως.

Το έχεις δει και εσύ σε ντοκιμαντέρ: Λέαινες, τίγρεις και άλλα αιλουροειδή, καθώς και τα εξημερωμένα ξαδέρφια τους, κουβαλούν τα μωρά τους από το λαιμό. Το ίδιο ισχύει και για τους πιθήκους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, που μεταφέρουν τα μωρά τους στην πλάτη τους. Τα μαρσιποφόρα όπως τα καγκουρό και τα κοάλα, έχουν τους δικούς τους φυσικούς μάρσιπους, για να κουβαλούν τα μωρά τους, καθώς μεγαλώνουν.

Η απόκριση εμφανίζεται στιγμιαία. Μόλις η μαμά παίρνει το μωρό και αρχίζει να κινείται, το βρέφος είναι σχετικά υπάκουο και ο ρυθμός της καρδιάς του επιβραδύνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί όσο άλλες μητέρες θηλαστικών και πρέπει να κρατούν τα μικρά τους περισσότερο για να έχουν την ίδια απόκριση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πράγμα που ξεχωρίζει τους ανθρώπους. Η ανάγκη τα ανθρώπινα μωρά, να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους.

«Το να κρατάς ή να κουνάς συνέχεια ένα μωρό για να κοιμηθεί, δημιουργεί μια ρουτίνα που το μωρό θα μάθει να περιμένει για να κοιμηθεί», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές «Όταν το μωρό ξυπνά στη μέση της νύχτας σε ένα στάδιο ελαφρού ύπνου (όπως συμβαίνει σε όλους), μπορεί να απαιτήσει να εκτελεστεί ξανά αυτή η ρουτίνα».