Πώς ο γονικός θυμός επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών
- 25 ΣΕΠ 2023
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για όλους μας. Και όπως πολύ σωστά μπορεί να μαντεύεις, ακόμα και οι γονείς μπορεί να θυμώνουν από καιρό σε καιρό. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτός ο θυμός γίνεται μη διαχειρίσιμος και τόσο συχνός και ανεξέλεγκτος που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών.
Ο θυμός είναι μέρος της ζωής. Η απογοήτευση, το άγχος, οι διαφορές απόψεων, είναι όλα φυσιολογικές καταστάσεις στην καθημερινότητά μας. Έχουν όμως αρνητικές συνέπειες όταν δεν τις διαχειριζόμαστε σωστά. Ειδικά, όταν αυτό συμβαίνει σε ένα σπίτι με παιδιά. Ένας γονέας που φέρνει θυμό στο σπίτι μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιβλαβείς επιπτώσεις στα παιδιά. Το να μεγαλώνεις σε ένα νοικοκυριό που είναι γεμάτο με επεισόδια γονικού θυμού έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση, στη συναισθηματική, ψυχική και σωματική υγεία ενός παιδιού.
Λόγοι που οι γονείς νιώθουν θυμό
Το να είσαι καλός και υπεύθυνος γονέας ή φροντιστής ανηλίκων, δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται προσπάθεια 24/7. Οι ευθύνες και οι απαιτήσεις που τίθενται σε έναν γονέα που συνήθως εργάζεται, καθιστά ακόμα πιο απαιτητική την ανατροφή παιδιών. Οι λόγοι για τους οποίους ένας γονέας μπορεί να αισθάνεται θυμωμένος, ποικίλλουν. Συχνά συνδέονται άμεσα με:
- Τον φόρτο εργασίας
- Τη διαχείριση οικιακών και οικονομικών ζητημάτων
- Τις κοινωνικές απαιτήσεις
Όλα αυτά μπορεί να φθείρουν την ενέργεια ενός γονέα και συχνά δημιουργούν το υπόβαθρο για άγχος και υπερένταση. Συναισθήματα που εκτονώνονται μέσα από εκρήξεις θυμού.
Πώς ο θυμός επηρεάζει τα παιδιά
Τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά βλέποντας έναν γονέα ή φροντιστή να θυμώνει, είτε με άλλα πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, είτε μαζί τους. Ειδικά όταν οι εκρήξεις θυμού, κανονικοποιούνται και γίνονται μόνιμη έκφραση.
Παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει, είναι ότι τα παιδιά συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους. Τα υψηλά συναισθήματα στρες που συνδέονται με αυτή τη συμπεριφορά θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και θα αυξήσουν την πιθανότητα ψυχικής ασθένειας αργότερα στη ζωή τους.
Αισθήματα αναξιότητας μπορεί επίσης να αναπτυχθούν, από έναν γονέα που φωνάζει στο παιδί του. Η λεκτική ή σωματική κακοποίηση οδηγεί άμεσα σε ένα περιβάλλον υψηλού στρες στο σπίτι, όπου ένα παιδί δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλές, ήρεμο και προστατευμένο.
Ο γονικός θυμός μάλιστα τείνει να δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: Τα παιδιά που μεγαλώνουν με διαρκώς θυμωμένους γονείς, μπορεί να αρρωσταίνουν πιο εύκολα και να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Υπάρχει επίσης έρευνα που καταδεικνύει ότι εάν ο γονικός θυμός κλιμακωθεί σε σωματική βία, μπορεί να επηρεάσει και την ενήλικη ζωή ενός παιδιού οδηγώντας σε:
- επιθετικότητα
- αντικοινωνική συμπεριφορά
- προβλήματα ψυχικής υγείας
- χαμηλή αυτοεκτίμηση
- κακή ανάπτυξη σχέσεων
Η έρευνα δείχνει μάλιστα, ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας, όπως η λεκτική και σωματική κακοποίηση και οι ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον πόνο, όπως οι πονοκέφαλοι, η αρθρίτιδα και η χρόνια φλεγμονή.
Διαχείριση θυμού
Οι γονείς μπορούν να πάρουν τον έλεγχο μιας αγχωτικής κατάστασης μαθαίνοντας, βασικές στρατηγικές διαχείρισης θυμού που θα τους βοηθήσουν να μην χάνουν την ψυχραιμία τους γύρω από τα παιδιά. Τα άτομα που αγωνίζονται με τη διαχείριση του θυμού θα πρέπει πάντα να αναζητούν βοήθεια ειδικών.