Πώς θα μάθει το παιδί να λέει «συγγνώμη» και να το εννοεί
- 29 ΑΠΡ 2022
Μαζί με λέξεις όπως «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», μια άλλη σημαντική λέξη που πρέπει να μάθει κάθε παιδί να λέει, είναι το «συγγνώμη». Το να μάθει ένα παιδί να ζητά συγγνώμη, είναι πιο δύσκολο, γιατί σημαίνει ότι θα πρέπει να καταπιεί τον εγωισμό του και να αφήνει την υπερηφάνεια του στην άκρη. Το παιδί μπορεί επίσης να μην αισθάνεται ότι οι ενέργειές του ήταν λανθασμένες ή ότι οι άλλοι περιμένουν να ζητήσει συγγνώμη. Άλλες φορές, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι ακόμα και όταν τα παιδιά λένε «συγγνώμη», το εννοούν πραγματικά.
Γιατί είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει να λέει «συγγνώμη»;
Η συγγνώμη δεν είναι απλώς μια κοινωνική χειρονομία. Βοηθά το παιδί να εντοπίσει τα λάθη του, να αναλάβει την ευθύνη του και να θεραπεύσει μια σχέση. Μερικές φορές, ωστόσο, το παιδί μπορεί να ζητήσει συγνώμη για να κάνει τους γύρω του να νιώσουν καλύτερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν μαθαίνει τίποτα από αυτό. Για αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να μάθει ότι η έκφραση συγγνώμης δεν είναι απλώς μια απλή και εύκολη λύση. Θα πρέπει να μάθει και να κατανοήσει, πώς με τη συμπεριφορά του, έχει επηρεάσει ένα άλλο άτομο. Και μπορεί να είναι εύκολο να πιέσεις ένα παιδί να πει τη λέξη «συγγνώμη», αλλά είναι πολύ πιο κρίσιμο όταν το κάνει, να καταλάβει την πραγματική σημασία της λέξης.
Εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί να λέει «συγγνώμη»
Οι ειδικοί δίνουν τις παρακάτω συμβουλές, ώστε ένα παιδί να γίνει αρκετά υπεύθυνο και να ζητάει συγγνώμη κατανοώντας τα λάθη του.
1. Πώς θα μάθει το παιδί να λέει «συγγνώμη» και να το εννοεί – Η σημασία του timing
Είναι δύσκολο να κάνεις ένα μικρό παιδί να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος. Αλλά είναι σημαντικό να αρχίσουμε να φέρνουμε αυτές τις δύο έννοιες στη συνειδητοποίησή τους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μπορείτε να ξεκινήσετε εξηγώντας την έννοια της συγγνώμης και επισημαίνοντας ότι πρέπει να ζητείται συγγνώμη όταν κάνει λάθος. Ενθαρρύνετε το παιδί να συμπάσχει, ώστε να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει τα λάθη του, όπως να το ρωτήσετε πώς θα αντιδρούσε αν κάποιο άλλο παιδί του έκανε κάτι παρόμοιο.
2. Πέρα από τα λόγια
Εκτός από τη λέξη, είναι σημαντικό μια συγγνώμη να συνοδεύεται και μια αντίστοιχη στάση. Μια ειλικρινής συγγνώμη δεν είναι να μουρμουρίζεις τη λέξη, μέσα από τα δόντια σου, αλλά:
- Να έχεις άμεση οπτική επαφή με το άτομο στο οποίο λες συγγνώμη
- Η στάση του σώματος να είναι το ίδιο ξεκάθαρη όσο τα λόγια
- Δουλέψτε μαζί για να μάθει να χρησιμοποιεί τον σωστό τόνο φωνής όταν ζητά συγγνώμη
- Προσπάθησε να ενθαρρύνεις το παιδί να προσθέσει λέξεις στη συγγνώμη του, όπως να εξηγεί τι έκανε λάθος
- Το παιδί μπορεί επίσης να ολοκληρώσει τη συγγνώμη του με την υπόσχεση ότι θα τα πάει καλύτερα στο μέλλον
3. Πώς θα μάθει το παιδί να λέει «συγγνώμη» και να το εννοεί – Βοήθησε το να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του
Όταν μιλάς στο παιδί σου για κάτι που έκανε και απαιτείται να ζητήσει συγγνώμη, πιθανότατα θα αμυνθεί. Σε αυτή την περίπτωση, αφιέρωσε λίγο χρόνο και βεβαιώσου ότι καταλαβαίνει γιατί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και γιατί δεν πρέπει να ντρέπεται. Φρόντισε να καταλάβει ότι η αποδοχή του λάθους του, απαιτεί θάρρος.
4. Προσπάθησε να μείνεις ουδέτερη
Καλό είναι σε γενικές γραμμές να αποφεύγεις τα άκρα. Δεν πρέπει ούτε να είσαι πολύ αμυντική απέναντι στις πράξεις του παιδιού σου, ούτε όμως και να το κατηγορείς συνεχώς. Θα ακούσεις επίσης πολλά «αυτός το έκανε» ή «αυτή το ξεκίνησε». Προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμη σε τέτοιες καταστάσεις και εξήγησε ότι και οι δύο πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη ο ένας στον άλλον. Εάν το παιδί σου αισθανθεί άσχημα μετά, εξήγησε του ότι η σύγκρουση είναι κάτι φυσιολογικό μεταξύ δύο ανθρώπων και ότι και οι δύο συμβάλλουν σε αυτήν.
5. Άφησέ το να απολογηθεί με τον δικό του τρόπο
Μερικές φορές μπορεί να μην θέλει να ζητήσει συγγνώμη εκείνη τη στιγμή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να δώσεις χρόνο για να ηρεμήσει και να σκεφτεί τι έκανε πριν απολογηθεί. Μπορεί επίσης να ζητήσει συγγνώμη με τον δικό του τρόπο, όπως με μια αγκαλιά, ένα λουλούδι ή ακόμα και ένα σημείωμα. Το πιο σημαντικό είναι να είναι πρόθυμο να ζητήσει συγγνώμη και να καταλάβει το λάθος του.
6. Συζητήστε για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν ζητήσει συγγνώμη
Εάν αρνείται επανειλημμένα να ζητήσει συγγνώμη για αυτό που έκανε, μίλα του για τις συνέπειες που πρέπει να αντιμετωπίσει λόγω της συμπεριφοράς του.
7. Πώς θα μάθει στο παιδί να λέει «συγγνώμη» και να το εννοεί – Walk the Talk
Μην ξεχνάς ποτέ ότι πρέπει να είσαι καλό πρότυπο για το παιδί σου. Όταν εσύ κάνεις ένα λάθος, πρέπει να μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη με την ίδια άνεση, που το ζητάς να το πει το παιδί σου. Δεν θα καταλάβει ποτέ τη σημασία μιας συγγνώμης, αν δεν την ακούσει ποτέ μέσα στο σπίτι.
8. Εστίασε περισσότερο στην καλή συμπεριφορά
Να θυμάσαι πάντα ότι όσο περισσότερο το παιδί αρχίζει να διαφοροποιεί το σωστό από το λάθος, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη. Επομένως, η καλή συμπεριφορά θα πρέπει να επικεντρώνεται σε κάτι περισσότερο από το να του μαθαίνει να απολογείται. Όταν το παιδί συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα λάθη του, η συγγνώμη του χάνει κάθε νόημα. Επομένως, φρόντισε να εντοπίσει τα λάθη και τις κακές συμπεριφορές του, για να τις διορθώσει. Τελικά, θα μάθει να αποφεύγει να κάνει τέτοια λάθη.
9. Μην ξεχνάς να δείχνεις αγάπη
Όταν το παιδί σου κάνει κάτι λάθος, μην το αφήνεις ποτέ να αισθάνεται ότι δεν το αγαπάς. Το να αναγκάσεις ένα παιδί να απολογηθεί, θα το κάνει να νιώσει ντροπή και θυμό. Επομένως, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το βοηθήσεις να καταλάβει τα λάθη του και να βρει τη λύση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να αναπτύσσει υπευθυνότητα και να κατανοεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Θα αρχίσει να αναπτύσσει ενσυναίσθηση και σίγουρα θα νιώσεις περήφανη που μεγαλώνεις ένα ευγενικό παιδί.