ΠΑΙΔΙ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: 5 tips για να την κάνεις ευκολότερη στα παιδιά σου

istock

Το να πλοηγηθείς πρώτη φορά σε νέες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε μία νέα δουλειά μπορεί να είναι αγχωτικό για σένα που είσαι ενήλικας. Φαντάσου λοιπόν, πόσο στρες μπορεί να προκαλέσει μία σημαντική αλλαγή στο παιδί σου που έχει λιγότερη εμπειρία ζωής. Ακόμα κι ένα παιδί που είναι ενθουσιασμένο με την προοπτική να πάει στο σχολείο. μπορεί να έχει χιλιάδες απορίες στο κεφάλι του. Η πρώτη μέρα στο σχολείο, ειδικά για τα «πρωτάκια» μπορεί να είναι δύσκολη κι είναι στο χέρι σου να τα διευκολύνεις.

Το πρώτο κουδούνι χτυπάει σήμερα, Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, στα σχολεία της χώρας. Κι αυτή η εμπειρία της πρώτης μέρας στο σχολείο, θέλουμε να είναι όσο πιο ανέμελη γίνεται για τα παιδιά. Οι ειδικοί έχουν μοιραστεί κατά καιρούς τα κατάλληλα tips για να καταφέρεις να κάνεις πιο εύκολη την πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά σου.

Κάνε όλα τα απαραίτητα βήματα για την προετοιμασία της πρώτης μέρας από το βράδυ

Διάλεξε τα ρούχα που θα φορέσουν τα παιδιά από το προηγούμενο βράδυ, φτιάξε το κολατσιό τους και ετοίμασε ό,τι έγγραφο χρειάζεται για την πρώτη μέρα του σχολείου από την προηγούμενη. Θέσε μία λογική ώρα ύπνου για όλους σας, πράγμα που μπορεί να είναι πρόκληση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά είναι σημαντικό να κοιμηθείτε όλοι επαρκώς πριν το πρώτο κουδούνι.

Αποδέξου ότι θα υπάρξουν διάφορα συναισθήματα

Ακόμα κι αν το παιδί σου πάει στο ίδιο σχολείο που πήγαινε πέρσι, η νέα σχολική χρονιά συνήθως έρχεται με αλλαγές και το παιδί σου θα στραφεί σε σένα για παρηγοριά. Σύμφωνα με τη Melissa Collier Meek, καθηγήτρια ψυχολογίας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Columbia, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις ότι θα υπάρχουν ερωτήσεις και απορίες εκ μέρους των παιδιών κι είναι στο χέρι σου να τις αναγνωρίσεις και να τις επικυρώσεις, αντί να προσπαθήσεις να τις υποτιμήσεις ή να τις αγνοήσεις. Οι συζητήσεις πρέπει να είναι επικεντρωμένες γύρω απ’ όσα ανησυχούν τα παιδιά με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, αλλά επίσης και με κατανόηση.

Φτιάξε ένα φιλικό για το σχολείο πρόγραμμα για το παιδί σου

Είτε το παιδί σου έχει συνηθίσει να κοιμάται πιο αργά στις διακοπές, είτε πέρασε περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαχνίδια τα πρωινά του καλοκαιριού, την ώρα που υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαινε σχολείο, είναι σημαντικό να μιλήσεις μαζί του για πώς θα αλλάξει αυτή η ρουτίνα του όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

«Οι ρουτίνες είναι εξαιρετικά χρήσιμες στα παιδιά. Σκέψου πώς θα είναι η πρωινή ή βραδινή τους ρουτίνα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ίσως μπορείς να ενσωματώσεις κάποιες από αυτές τις ρουτίνες από τώρα στο πρόγραμμα», λέει η ειδικός. Οι πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς είναι συνήθως χαλαρές οπότε ακόμα κι αν δεν μπόρεσες να το κάνεις νωρίτερα, έχεις ακόμα χρόνο να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τις ρουτίνες που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή του παιδιού στις σχολικές υποχρεώσεις.

Βρες τρόπο εσύ και το παιδί σου να συνδεθείτε με την κοινότητα του σχολείου

Είναι εξίσου σημαντικό να χτίσεις κι εσύ σχέσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα στην οποία δρα καθημερινά το παιδί σου. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν να έχουν σύνδεση με τους δασκάλους των παιδιών τους», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider η Annette C. Anderson, καθηγήτρια παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Η συμμετοχή σε σχολικές εκδηλώσεις, η παρουσία σου μαζί με το παιδί σου σε εκδηλώσεις της κοινότητας, το να διασφαλίζεις ότι το παιδί σου είναι ενταγμένο, γνωρίζει τους δασκάλους και το προσωπικό, και ότι τους γνωρίζετε κι εσείς – όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, όχι μόνο στο επίπεδο του δημοτικού, αλλά και μέχρι το τέλος της σχολικής ζωής του», συμπλήρωσε.

«Αν έχεις την ευκαιρία να πας σε μία σχολική εκδρομή ή μια εκδήλωση ή ακόμα και να περάσεις απλώς από το σχολείο, είναι σημαντικό να την εκμεταλλευτείς για να κάνεις τους νέους χώρους ή τους ανθρώπους πιο οικείους», εξηγεί άλλη ειδικός.

Ενθάρρυνε το παιδί σου να ξεκινήσει να σκέφτεται τη ζωή του πέρα από τη σχολική χρονιά

Εάν το παιδί είναι σε σημείο γνωστικής ανάπτυξης που μπορεί να οραματιστεί τους στόχους και τη μελλοντική του ζωή, μπορεί να μην είναι νωρίς να ξεκινήσεις συζητήσεις για το μέλλον τους. «Είναι χρήσιμο οι γονείς ξεκινώντας τη σχολική χρονιά, να συζητούν με τα παιδιά τους το πού αυτά θέλουν να καταλήξουν, ποιον δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν και τι υποστήριξη μπορούν να πάρουν σε αυτόν τον δρόμο μέσα από τη σχολική τους κοινότητας», επεσήμανε η Anderson. Σύμφωνα με εκείνη αυτές οι συζητήσεις είναι καλό να γίνονται ήδη πριν από το Λύκειο.