Συνταγή για ζουμερά μπιφτέκια γλυκοπατάτας, για να φάει το παιδί σου όσα λαχανικά αρνείται
- 11 ΙΟΥΝ 2021
Ξέρω καλά την αγωνία σου, ξέρω καλά πως είναι πολλά τα παιδιά που είτε από την αρχή, είτε μεγαλώνοντας, απαρνιούνται κάθε πολύχρωμο τρόφιμο, κάθε φρούτο και λαχανικό. Ένα τέτοιο παιδί ήμουν κι εγώ μέχρι και την ενήλικη ζωή μου και κάθε μέρα αγωνιώ μην γίνει και το δικό μου παιδί σαν εμένα και αποφασίσει μια μέρα πως θέλει να τρέφεται μόνο με ρύζι και ζυμαρικά.
Αλλά ξέρεις κάτι; Ακόμα κι αυτό να συμβεί, εγώ θα συνεχίσω να του προσφέρω όλες τις τροφές σε κάθε μορφή και θα του μιλάω, για παράδειγμα, για τη γλυκοπατάτα και το καρότο που θα του χαρίζουν γατίσια όραση. Θα συνεχίσω να προσφέρω τα λαχανικά αυτούσια, αλλά και σε όποια άλλη μορφή μπορώ να φανταστώ, θα συνεχίζω να δοκιμάζω και να συνδυάζω προκειμένου να κατανοήσει την αξία τους, γιατί η σωστή διατροφή των παιδιών μας δεν είναι απλά υποχρέωση, αλλά καθήκον μας απέναντί τους.
Αν, λοιπόν, κι εσύ σκέφτεσαι κάπως έτσι ή αν έστω και για λίγο σε έκανα να σκεφτείς σαν εμένα, ή αν απλά σου αρέσει να δοκιμάζεις νέες γεύσεις και να μαγειρεύεις παιχνιδιάρικα για το παιδί σου, τότε η παρακάτω συνταγή για μπιφτέκια γλυκοπατάτας είναι για εσένα.
Μια συνταγή άκρως απολαυστική και θρεπτική για ένα οικογενειακό γεύμα, που θα λατρέψετε όλοι. Γιατί ποιος δεν αγαπάει τα μπιφτέκια; Ζουμερά μπιφτέκια γλυκοπατάτας έχει σήμερα το μενού, που θα αφήσουν ευχαριστημένους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, μικρούς ουρανίσκους.
Υλικά για τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας:
500 γρ γλυκοπατάτες (4 μικρές)
1 μικρό καρότο
1 μεγάλο κολοκύθι
1 μέτριο κρεμμύδι
2 μικρές μελιτζάνες
1 αυγό
50 γρ ελαιόλαδο
60 γρ νιφάδες βρώμης
30 γρ τριμμένο ανθότυρο ή όποιο άλλο τυρί
30 γρ αλεύρι βρώμης
1 γεμάτη κσ σπόρους chia ή κοπανισμένος λιναρόσπορος
2-3 κσ ψιλοκομμένο μαϊντανό
3/4 κγ κουρκουμά
1 κσ θυμάρι
½ κγ ρίγανη
⅓ κγ τζίντζερ
πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από τον λεπτό τρίφτη ή από το multi.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης βάζουμε τα τριμμένα λαχανικά, τo αυγό, τη βρώμη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, τους σπόρους chia, το ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί.
Φορώντας γάντια ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι να δέσουν.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά για να σφίξει και να πλάθεται πιο εύκολα.
Στο μεταξύ απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Αφού σφίξει το μείγμα, πάντα φορώντας γάντια, πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και δίνουμε σχήμα με τα χέρια μας.
Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια στο ταψί χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε (οπωσδήποτε με αβοκάντο).
Tips για να πετύχουν τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας:
- Αν χρειαστεί πρόσθεσε επιπλέον βρώμη.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο νιφάδες ή μόνο αλεύρι βρώμης, αλλά μπορείς και να αλέσεις τις νιφάδες βρώμης στο multi.
- Η συνταγή δεν έχει αλάτι (το καλύτερο για τα παιδιά) και τη γεύση καλύπτουν τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, όμως, αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις ή να προσαρμόσεις τα μπαχαρικά στα γούστα σου.
- Άφησε να κρυώσουν τα μπιφτέκια και έπειτα σέρβιρέ τα με μία σπάτουλα. Αν βιαστείς και είναι ακόμα ζεστά, θα σπάσουν.
- Συνδύασε τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας με σαλάτα, ρύζι, κινόα ή μέσα σε ψωμάκια, ως burger. Εμείς τα συνοδεύσαμε με ρόκα, τοματίνια και αβοκάντο και το αβοκάντο ήταν πραγματικά ο απόλυτος συνδυασμός.
Kαλή όρεξη!
xx
Ελένη
*Βρες περισσότερες συνταγές μου στο littlehandsblw.com