ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό, από την ειδικό

Shutterstock

Αρκετές είναι οι μέλλουσες μητέρες που κατά τη διάρκεια της κύησης αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουν ή όχι με τον μητρικό θηλασμό. Παραδείγματα από το περιβάλλον τους άλλοτε τις κάνουν να σκέφτονται θετικά και άλλοτε τις γεμίζουν με μία δόση απαισιοδοξίας ή και φόβου.

O μητρικός θηλασμός είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του. Θέλει σωστή ενημέρωση, υπομονή και ηρεμία για να καταφέρεις να θηλάσεις το μωρό σου.

Σύμφωνα με έρευνες το 97% των μητέρων είναι ικανές να γαλακτοφορήσουν. Ο μαστός προετοιμάζεται ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (το στήθος μεγαλώνει και κάποιες μητέρες μπορεί να έχουν και γαλακτόρροια), ενώ η παραγωγή του γάλακτος ξεκινά μετά τον τοκετό με την αποβολή του πλακούντα.

Είναι πολύ βασικό η μητέρα να αποβάλλει το άγχος και να δει με θετική ματιά τη διαδικασία του θηλασμού. Φυσικά αν τελικά δυσκολευτεί, να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια από μία πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού η οποία και θα την καθοδηγήσει για να τον πετύχει.

Εμείς εδώ στο LadyLike θα κάνουμε την αρχή, ζητώντας από την ειδικό, Γιάννα Γιαλελή, παιδίατρο-νεογνολόγο και πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC) να μας δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για έναν επιτυχή και όσο γίνεται πιο ομαλό μητρικό θηλασμό.

Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

  • Σεμινάρια θηλασμού πριν τη γέννηση του μωρού

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται στις μέλλουσες μητέρες με σκοπό να τις ενημερώσουν και να τις προετοιμάσουν για τυχόν δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Παρ΄όλα αυτά μην ξεχνάς ότι όλα θα είναι διαφορετικά όταν από τη θεωρία θα χρειαστεί να τα εφαρμόσεις στην πράξη, με το δικό σου μωρό. Σε κάθε περίπτωση, το να γνωρίζεις ήδη κάποια πράγματα μόνο προς όφελός σου θα είναι.

θηλασμό

  • Στο νοσοκομείο

– Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και να εκφράσεις τις απορίες σου στις μαίες ή στους ιατρούς του νοσοκομείου. Είναι σημαντικό να μην φύγεις από το νοσοκομείο με απορίες. Υπάρχουν διάφορες στάσεις θηλασμού και στο νοσοκομείο, με την υποστήριξη του κατάλληλου προσωπικού, είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις αρκετές ώστε να δεις ποια από όλες σε βολεύει περισσότερο και ποιες θα συνεχίσεις να κάνεις πηγαίνοντας στο σπίτι.

– Απαραίτητο για έναν επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι να έχεις το μωρό 24ώρες μαζί σου (rooming in). Εκεί θα σου δοθεί η δυνατότητα να αναγνωρίσεις τα σημάδια πείνας και να εξοικειωθείς με τη διαδικασία πριν πάτε στο σπίτι.

– Το περιβάλλον θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό και η ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη. Απόφυγε τις πολλές επισκέψεις καθώς αυτές θα σου αποσπάσουν την προσοχή από το μωρό, στο οποίο θα πρέπει να μείνεις συγκεντρωμένη, ειδικά το πρώτο διάστημα. Μην ξεχνάς επίσης ότι όταν το μωρό ξεκουράζεται θα πρέπει να ξεκουράζεσαι κι εσύ.

  • Skin to skin

Επιδίωξε όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με το μωρό σου. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στον μητρικό θηλασμό, αλλά θα ενισχύσει και τη σχέση σου μαζί του. Το skin to skin είναι κάτι που μπορεί να κάνει και ο μπαμπάς ή κάποιο αδερφάκι. Και αν απορείς πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τον θηλασμό μην ξεχνάς ότι ένα δυνατό δέσιμο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και για έναν επιτυχή μητρικό θηλασμό.

  • Σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος

Επειδή μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις, η παρακάτω εικόνα σού δείχνει πώς πρέπει να τοποθετείς το μωρό στο στήθος. Η σωστή τοποθέτηση είναι το Α και το Ω. Το στόμα του μωρού πρέπει να είναι ανοιχτό, να πιάνει μεγάλο μέρος της θηλής και να βεντουζάρει.

  • Μητρικός θηλασμός κατ΄απαίτηση

Δεν υπάρχουν κανόνες για το πόση ώρα πρέπει να είναι ένα μωρό στο στήθος, ούτε για το πόσο συχνά. Μην προσπαθείς να βάλεις πρόγραμμα στη σίτιση του μωρού και μην ακολουθείς συμβουλές του τύπου «να θηλάζεις ανά 3 ώρες». Διάβασε τα σημάδια του δικού σου βρέφους και εκείνο θα σε κατευθύνει για το πότε χρειάζεται να θηλάσει. Κράτα κατά νου τον παρακάτω κανόνα: η συχνότητα είναι πιο σημαντική από τη διάρκεια.

  • Προβλήματα με τον μαστό

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με τον μαστό (η υπερφόρτωση μαστού και οι επώδυνες θηλές είναι τα πιο συχνά) μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού. Με τη σωστή καθοδήγηση θα οδηγηθείς γρηγορότερα στην επίλυσή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις την πιθανότητα να χειροτερέψει το πρόβλημα το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι και σε απογαλακτισμό.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των επώδυνων θηλών (κάτι συνηθισμένο στις νέες μητέρες) ο πόνος κρατάει πολύ λίγο και με τη σωστή τοποθέτηση του βρέφους μετά από λίγα δευτερόλεπτα υποχωρεί. Όταν ο πόνος διαρκεί όλη την ώρα του θηλασμού αναζήτησε βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται σε μη σωστή τοποθέτηση του μωρού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των θηλών και την επιδείνωση του πόνου αλλά και σε κάτι πιο πολύπλοκο (όπως ο χαλινός του μωρού). Ο ειδικός, σε κάθε περίπτωση, θα σε βοηθήσει.

  • Δίδυμα – είναι εφικτός ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός;

Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις η γέννηση των διδύμων συνοδεύεται από πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης κάτι που κάνει τον μητρικό θηλασμό να φαίνεται βουνό σε μία νέα μητέρα. Με τη σωστή καθοδήγηση όμως είναι εφικτός.

  • Διατροφή της θηλάζουσας

Δεν υπάρχει περιορισμός στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας. Καλό είναι να ακολουθείς μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή και να τρως λίγο από όλα.

Φρόντισε να εμπλουτίζεις τα γεύματά σου με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγό και τυρί. Παρακολούθησε τις αντιδράσεις του μωρού σου, μπορεί να μην το ενοχλήσει ποτέ τίποτα, αλλά ίσως και να το ενοχλήσει κάτι όχι τόσο συνηθισμένο. Απόφυγε τις υπερβολές στις ποσότητες των τροφών.

Και για το τέλος κράτα το εξής: σε όλες τις νέες μαμάδες ο μητρικός θηλασμός μοιάζει βουνό. Στην αρχή όλα φαντάζουν δύσκολα και αγχωτικά. Σταδιακά όμως με υπομονή και επιμονή θα απολαμβάνεις αυτό το υπέροχο συναίσθημα όλο και περισσότερο.

 

* Ευχαριστούμε τη Γιάννα Γιαλελή 

παιδίατρο – νεογνολόγο

πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC)

Exit mobile version