ΠΑΙΔΙ

Τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών

Pexels

Το να είσαι γονιός μπορεί να είναι μια απαιτητική και πολλές φορές τρομακτική, εμπειρία. Ειδικά αν ανησυχείς ότι δεν θα κάνεις (όλα) τα πράγματα σωστά. Αλλά, όπως σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της ζωής μας, τα λάθη είναι αναπόφευκτα και στο κεφάλαιο «ανατροφή παιδιού».

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και γνωρίζοντας πως κανένας δεν γεννήθηκε με εγχειρίδιο «τέλειος γονιός» παραμάσχαλα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για τα πράγματα που μπορούμε να αποφύγουμε. Πώς λοιπόν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Ίσως αν ξέρεις που πρέπει να κοιτάξεις και σε τι να δώσεις προσοχή. Μαθαίνοντας να ξεπερνάς μικρότερα και μεγαλύτερα λάθη, στα οποία είναι επιρρεπείς οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) γονείς, θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στον «σούπερ» γονιό, που πάντα ήθελες να γίνεις. Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξεις και ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που γίνονται στην ανατροφή παιδιών;

Τα 5 πιο κοινά λάθη στην ανατροφή των παιδιών Pexels

Τα πιο κοινά λάθη στην ανατροφή των παιδιών

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Κοινότυπος όσο δεν παίρνει, αλλά πέρα για πέρα, υπαρκτός κίνδυνος για κάθε γονιό και αιτία προβλημάτων για πολλά παιδιά εκεί έξω. Αυτό συμβαίνει συχνά, όταν οι γονείς είναι απογοητευμένοι ή ανυπόμονοι με ένα παιδί 2 1/2 ετών, που εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για το πώς θα χρησιμοποιήσει το γιογιό του, ένα 6χρονο που βρέχει το κρεβάτι του ή έναν κυκλοθυμικό έφηβο. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιώσου ότι οι προσδοκίες σου, ταιριάζουν με το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού.

Επίσης, όταν οι γονείς έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά τους, θέτουν μη ρεαλιστικά πρότυπα τελειομανίας. Από την άλλη, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να αισθάνονται αποδεκτά, ειδικά από τους γονείς τους. Εάν αισθάνονται ότι θα τους απογοητεύσουν με το να μην ανταποκριθούν σε αυτές τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορεί να γεμίσουν με άγχος, αίσθημα ντροπής, να αποκτήσουν χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και να αναζητήσουν επικύρωση από αρνητικές συμπεριφορές.

Αποφυγή κανόνων ή ορίων

Μπορεί ειλικρινά να πιστεύεις, ότι είσαι υπέροχος γονιός αφήνοντας το παιδί σου να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει και όπως το θέλει, αλλά μάντεψε. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, δυσκολεύονται να ζήσουν χωρίς οδηγίες. Το να θέτεις κανόνες, να βάζεις όρια, να ακολουθείς σταθερές ρουτίνες και να προσφέρεις περιορισμένες επιλογές σε ένα παιδί, θα το βοηθήσει να ξέρει και να περιμένει τι έρχεται, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κίνδυνοι μιας ανατροφής που στερείται όρια και κανόνων, πολλοί: Επιθετική συμπεριφορά, εκρήξεις θυμού, περιφρόνηση και συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής. Αυτό επηρεάζει τα παιδιά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις. Βραχυπρόθεσμα, τα παιδιά μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να έχουν ελάχιστο έως καθόλου σεβασμό για τους γονείς τους. Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι δικαιούνται (και περιμένουν) να πάρουν αυτό που θέλουν, ακόμα και με κακή συμπεριφορά. Και όλοι ξέρουμε την κατάληξη σε αυτό.

 

 

 

Υπερεκτίμηση ή υποβάθμιση προβλημάτων

Πριν προσπαθήσεις να διορθώσεις οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αποφασίσεις τι είναι και τι δεν είναι πρόβλημα. Δυστυχώς, οι γονείς μερικές φορές υπερεκτιμούν ή υποτιμούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να χάσουν κατά λάθος, σημαντικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα, αν το παιδί τους παλεύει με κατάθλιψη ή χρήση ουσιών. Όταν οι γονείς υποτιμούν τα προβλήματα του παιδιού, μπορεί να ακυρώσουν τα συναισθήματα του και να το διδάξουν ακούσια, να μην τα αντιμετωπίζει.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολή στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, συνήθως προέρχεται από το άγχος ενός γονιού. Κάτι που μπορεί να κάνει τα παιδιά να ασφυκτιούν, να έρχονται αντιμέτωπα με καταστροφολογικά σενάρια και να μεγεθύνουν αρνητικές καταστάσεις, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα παραμένει άλυτο. 

Πολεμάς τις μάχες του παιδιού σου

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι γονείς πρέπει να παρέμβουν για να βοηθήσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει συγκρούσεις, το να δίνουν πάντα τις μάχες του, στην πραγματικότητα το εμποδίζει να μάθει πώς να αλληλεπιδρά με άλλους.

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, οι γονείς πρέπει να τους μάθουν πώς να χειρίζονται τις συγκρούσεις και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Αλλά καθώς μεγαλώνουν, οι γονείς θα πρέπει σταδιακά να ενθαρρύνουν τα παιδιά, να διαχειρίζονται και να επιλύουν τις προσωπικές τους συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, ή προβλήματα.

Οι γονείς που αναλαμβάνουν το ρόλο «στρατηγού» στις μάχες των παιδιών τους, πρακτικά τους μαθαίνουν να μην εκφράζουν την άποψη τους και να μην στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να τα βγάλουν πέρα. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι άμεσα και διεκδικητικά με θετικό τρόπο. Αυτό τα βοηθά να δημιουργήσουν τα δικά τους υγιή όρια με τους άλλους.

Αλλά λες και άλλα κάνεις

Λίγα πράγματα μπορούν να βλάψουν τα παιδιά περισσότερο, από ένα ασυνεπές στυλ ανατροφής. Εάν μερικές φορές είσαι αυστηρή, άλλες υποχωρείς και άλλες φαίνεται απλά να μη σε ενδιαφέρει τι κάνει το παιδί σου, θα δυσκολευτεί πολύ να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί.

Όταν οι γονείς είναι ασυνεπείς με την ανατροφή ή την πειθαρχία, δημιουργείται κακή επικοινωνία και ανάμεικτα μηνύματα. Τα παιδιά δεν θα πάρουν στα σοβαρά την εξουσία των γονιών τους εάν οι ίδιοι δεν ακολουθούν σταθερή γραμμή. Κάτι που με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σεβασμού. Με την ασυνέπεια, τα παιδιά μπορεί επίσης να νιώσουν άγχος και αβεβαιότητα.

Λάθη είμαστε ανθρώπους κάνουμε

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο με στρεσογόνα ερεθίσματα, κινδύνους και προβλήματα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο όμως, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να καλλιεργήσουμε συναισθηματική και ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά μας. Τα λάθη θα είναι πάντα μέρος της εξίσωσης, ωστόσο, τώρα ξέρεις καλύτερα.