Θηλασμός vs μπιμπερό: Νέα έρευνα καταρρίπτει τον μύθο για το IQ των παιδιών
- 29 ΙΟΥΝ 2021
Θηλασμός ή κατευθείαν μπιμπερό; Ένα κλασικό θέμα συζήτησης που καταπιέζει τις νέες μαμάδες και τις κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς, σε περίπτωση που δεν μπορούν, ή επιλέγουν να μην θηλάσουν.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Κάποιες το προσπαθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν, κάποιες στρεσάρονται, ενώ άλλες πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά και δεν υπάρχει ο χρόνος ή η διάθεση για θηλασμό. Και φυσικά, υπάρχουν εκείνες που κάνουν τη συνειδητή επιλογή και χρησιμοποιούν εξαρχής μπιμπερό. Το θέμα είναι να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός απέναντι σε όλες τις επιλογές, είτε είναι θηλασμός, είτε μπιμπερό, και να μην εσωτερικεύουμε τα κλισέ που θέλουν τις μη θηλάζουσες να είναι ανεπαρκείς μαμάδες.
Η νέα έρευνα που καταρρίπτει τα κλισέ για τον θηλασμό
Αν οι ενοχές σε κατακλύζουν και φοβάσαι ότι επηρεάζεις την υγεία του παιδιού σου επειδή πέρασες γρήγορα, ή κατευθείαν, στο μπουκάλι, μία νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει κάποια κλισέ. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine καταλήγει στο ότι ο θηλασμός δεν επηρεάζει καθόλου τη συνολική νευρο-γνωστική λειτουργία των παιδιών, μέχρι την ηλικία των 16.
Η νέα αυτή έρευνα καταρρίπτει προηγούμενες, οι οποίες μιλούσαν με βεβαιότητα υπέρ του θηλασμού, όσον αφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, διαβάζαμε το 2015 στο The Lancet, ότι «ο θηλασμός σχετίζεται με τη βελτιωμένη απόδοση σε τεστ IQ, 30 χρόνια αργότερα και αυτό φαίνεται και στην πραγματική ζωή, όπου το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα είναι υψηλότερα στην ενήλικη ζωή». Αυτό που εντόπισε η νέα έρευνα είναι ότι ο θηλασμός φαίνεται να δίνει υψηλότερο σκορ στο IQ στην ηλικία των 6,5 ετών, αλλά κάτι τέτοιο ανατρέπεται σε αντίστοιχο τεστ στην ηλικία των 16.
Το στοιχείο που επηρεάζει θετικά ο θηλασμός
Αυτό που έδειξε η έρευνα και στο οποίο υπάρχει πολύ μικρή διαφορά, συγκριτικά με το μπιμπερό, είναι ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει, παρουσιάζουν καλύτερες δεξιότητες στον προφορικό λόγο. Ωστόσο, δεν είναι μία ένδειξη που θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία στους γονείς που δεν ακολουθούν αυτήν την οδό.